Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

Τουρκία: Ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

Στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών

Το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών ανακάλυψε η Τουρκία, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να εισρεύσουν χρήματα στην ήδη πιεσμένη τουρκική οικονομία από την ανακάλυψη αυτή είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Το κοίτασμα βρέθηκε στην κεντρική Ανατολία και εκτιμάται ότι κρύβει 694 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, μετά από τα 800 εκατ. τόνους σπάνιων γαιών της Κίνας.

10 από τα 17 είδη σπάνιων γαιών

Στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους ιδιαίτερα εύκολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, από την τεχνολογία έως την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική. Βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, καθώς είναι απαραίτητες για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα energyindustryreview.com, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην περιοχή Κιζιλκοαρέν στο Μπειλίκοβα.

«Το Εσκισεχίρ Μπειλίκοβα, ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων στοιχείων της χώρας μας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποθεματική περιοχή σπάνιων γαιών στον κόσμο μετά την Κίνα. Δημιουργούμε μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται μετάλλευμα. Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου» σημείωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι καθώς το πεδίο είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, θα είναι λιγότερο δαπανηρό η εξαγωγή των σπάνιων γαιών. Επίσης δήλωσε ότι θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία.

«Θα παράγουμε πρώτα τα υλικά που χρειάζεται η βιομηχανία μας. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να εξάγουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Θα είναι ένα από τα καλά παραδείγματα του νέου μας μοντέλου οικονομίας που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές» είπε ο Ντονμέζ.

Θα σωθεί η τουρκική οικονομία;

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί πάντως, οι σπάνιες γαίες δεν είναι τόσο… σπάνιες. «Υπάρχουν αρκετές σπάνιες γαίες στον πλανήτη, δεν υπάρχει έλλειψη» λέει στο Marketwatch ο Lewis Black, CEO της εταιρείας εξόρυξης Almonty Industries.

«Οι σπάνιες γαίες δεν είναι σπάνιες» επισημαίνει από την πλευρά του ο Christopher Ecclestone, στρατηγικός αναλυτής εξορύξεων. «Το θέμα είναι η ποιότητα, η ορυκτολογία και τελικά τα ποσοστά των βαρέων ή ελαφρών ή/και των μετάλλων μαγνητών».

Εάν οι σπάνιες γαίες μπορούν να εξορυχθούν φθηνά, τότε μπορεί να είναι χρήσιμες, εξηγεί ο Hykawy, πρόεδρος της Stormcrow Capital. «Οι μαγνήτες που κατασκευάζονται από συνδυασμό νεοδυμίου ή πρασεοδύμιου (και οι δύο σπάνιες γαίες), σιδήρου και βορίου (που δεν είναι σπάνιες γαίες) είναι απίστευτα ισχυροί, σε σύγκριση με τους καθαρούς μαγνήτες σιδήρου» λέει, προσθέτοντας ότι οι μαγνήτες μπορεί να είναι χρήσιμοι σε drones και σε άλλα προϊόντα.

«Όσο μικρότερος και ισχυρότερος είναι ο μαγνήτης, τόσο μικρότερος και ισχυρότερος είναι ο ηλεκτροκινητήρας – έτσι αυτό επηρεάζει τα πάντα, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη και τις  συσκευές μέχρι τα αυτοκίνητα».

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επεξεργασία στοιχείων σπάνιων γαιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Με ένα υλικό όπως ο χρυσός, αν ανακαλύψετε ένα καλό κοίτασμα, τότε το μονοπάτι είναι αρκετά ξεκάθαρο» λέει ο Hykawy. «Θα εξορύξετε το μετάλλευμα, θα εξάγετε τον χρυσό και μετά θα τον πουλήσετε, γιατί οι πελάτες θα φτάσουν στην πόρτα σας. Με τις σπάνιες γαίες, ο δρόμος είναι λίγο πιο δύσκολος».

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024