Κοροναϊός: «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι», λέει ο Μαγιορκίνης
Πέρυσι είχαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους, επεσήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Στην παραδοχή ότι «δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι», προχώρησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας με τα χιλιάδες κρούσματα κοροναϊού σε καθημερινή πλέον βάση.
Η διασπορά γίνεται κυρίως σε ανοιχτούς χώρους και ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες και σε σημεία διασκέδασης. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος με την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας
Αμφότεροι τόνισαν ότι το νέο κύμα του κοροαναϊού δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στους σκληρούς δείκτες όπως οι διασωληνώσεις. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης: «Πέρυσι είχαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους, άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κοροναϊού στην κοινότητα, αλλά μικρή πίεση στο ΕΣΥ».
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι. Πρώτη φορά το βλέπουμε, όταν ο κόσμος είναι σε ανοικτό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η νοσηρότητα είναι μισή από ότι πέρυσι. Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και το παρακολουθούμε».
Ο κ. Μαγιορκίνης για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η πανδημία είπε: «Καταρχήν υπάρχουν δύο κορυφώσεις. Είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και της μεταδοτικότητας. Από την άποψη της επιδημικής καμπύλης έχουμε φτάσει στην κορύφωση και την έχουμε ξεπεράσει. Δεν μας ανησυχεί όμως, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα άτομα που μπαίνουν στην εντατική. Δεν υπάρχει δραματική αύξηση ούτε σε εμάς ούτε σε άλλες χώρες. Οι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς προβλήματα οξυγόνου. Είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που εισάγονται κυρίως με υψηλό πυρετό».
Για το σύνδρομο της long covid είπε τα εξής: «Είναι μια κατάσταση που ανήκει σε μια γενικότερη κατηγορία και το έχουν ζήσει και άνθρωποι που πέρασαν μια σοβαρή ίωση. Μέχρι στιγμής είναι αρκετά διαχειρίσιμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αρκετά βαριές. Το συγκεκριμένο φαινόμενο σε αυτή την φάση είναι και αυτό σε ύφεση. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι με τις επαναλοιμώξεις αυξάνεται».
Οχι στην επαναφορά της μάσκας
Κατά της υποχρεωτικής επαναφοράς της μάσκας τάχθηκε η η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, λέγοντας (ΣΚΑΙ) πως «πρέπει να είναι στη βαλίτσα μας» ενόψει των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε χώρους με συνωστισμό τόσο εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. «Πρέπει να προσαρμοστούμε για να περάσουμε ωραίες διακοπές. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα για να γνωρίζει κάποιος πότε να βάλουμε τη μάσκα και πότε όχι», σχολίασε.
Εκτίμησε δε ότι τον Αύγουστο ο ιός θα παρουσιάσει εξάρσεις και υφέσεις ωστόσο ότι δεν επικρατήσει να υπάρχει πανικός.
Νέα μέτρα το Φθινόπωρο;
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας, τόνισε σε συνέντευξη του στον Alpha, πως: «Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί όπως ξέρετε. Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».
Ιδιαίτερα μεταδοτικές οι παραλλαγές της «Όμικρον»
Ο ιός μεταλλάσσεται και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι νέες παραλλαγές θα είναι πιο μεταδοτικές, παραμένει όμως άγνωστο εάν θα δίνουν βαριές νοσηλείες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαρμοστικότητα της μετάλλαξης Όμικρον υπολογίζεται περίπου εννιά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α. Ειδικότερα, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1.
Για τα νέα εμβόλια για τον κοροναϊό που θα κυκλοφορήσουν από τον Οκτώβριο και θα αντιμετωπίζουν τις νέες παραλαγές του ιού, λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον καθηγητή την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 να αλλάξουν το σχεδιασμό των ενισχυτικών εμβολίων που περιμένουμε για το φθινόπωρο.
Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις