Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ: Για να είναι ασφαλείς οι τουρκοκύπριοι απαραίτητη η κοινή πολιτική πορεία με την Τουρκία

Τατάρ: Για να είναι ασφαλείς οι τουρκοκύπριοι απαραίτητη η κοινή πολιτική πορεία με την Τουρκία

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στη βάση της κυριαρχίας των «δύο χωριστών λαών»

«Δεν παραιτούμαστε από το κράτος, την κυριαρχία και την ελευθερία μας» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ την Τρίτη. Μία δήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έμμεση διάψευση των σεναρίων προσάρτησης στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή ωστόσο επιμένει στην ντε φάκτο ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, δηλώνει ότι «προκειμένου να ζήσουν οι Τουρκοκύπριοι ελεύθεροι και ασφαλείς σε ένα κυρίαρχο κράτος, θα πρέπει να υπάρξει με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία κοινή πολιτική πορεία».

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις διακοινοτικές ταραχές του 1964 στο χωριό Σίντα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι δολοφονίες 11 Τουρκοκυπρίων στο χωριό αυτό αποτελούν «ένδειξη για το ότι δεν μπορούμε να αποκοπούμε από τις εγγυήσεις της τουρκικής Δημοκρατίας».

Δύο χωριστοί λαοί

Την ίδια στιγμή σε αποκλειστική συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στη βάση της κυριαρχίας των «δύο χωριστών λαών».

Αναφερόμενος στην προ του 1974 περίοδο, ο Τατάρ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταπίεσε τους Τουρκοκύπριους και επέβαλε διώξεις και εμπάργκο εναντίον τους με την υποστήριξη της Ελλάδας. Όλα αυτά, όπως ισχυρίστηκε, έλαβαν τέλος το 1974 με την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

Κατηγόρησε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα της Ένωσης με την Ελλάδα.

Επίθεση για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

Ο Τατάρ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στοχεύουν την Τουρκία και τα κατεχόμενα.

Υποστηρίζει σε μία ιστορική αναδρομή μέχρι το 1974 ότι «ο καημός μας ήταν πάντα πότε θα επιστρέψει ο τουρκικός στρατός. Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν το 1960 με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Γιορτάζουμε την 48η επέτειο της άφιξης των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, της χάραξης των συνόρων μας και της θεμελίωσης της ΤΔΒΚ με την ειρηνευτική επιχείρηση».

Επανέλαβε δε ότι «η αντίληψη των Ελληνοκύπριων είναι διαφορετική από τη δική μας. Η αντίληψή τους είναι αυτή της μίας κυριαρχίας. Με τη μία κυριαρχία ο ισχυρός μπορεί να διοικεί τον λιγότερο ισχυρό. Με το πέρασμα του χρόνου θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί».

Sports in

ΜακΚίσικ για Βεζένκοφ: «Πάντα τον θέλουμε στον Ολυμπιακό, εύχομαι να γυρίσει… αύριο» (vid)

Το δικό του μήνυμα τον Σάσα Βεζένκοφ έστειλε ο Σακίλ ΜακΚίσικ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024