Βόρεια Εύβοια: Ανακάμπτει τουριστικά μετά τις πυρκαγιές
Αισιόδοξα μηνύματα από τις προκρατήσεις
Πέρυσι δοκιμάστηκε από τις μεγάλες φωτιές φέτος όμως έχει αρχίσει και υποδέχεται τουρίστες, αφήνοντας πίσω τις κακές στιγμές. Η Βόρεια Εύβοια με την βοήθεια κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και συλλογικών τουριστικών φορέων και του ιδιωτών του τουρισμού και της εστίασης -καθώς η στήριξη στον επικοινωνιακό τομέα από το Υπουργείο Τουρισμού είναι ακόμη καθ’ οδόν- προσπαθεί να αναγεννηθεί κατά κυριολεξία, από τις στάχτες της. Σε αυτό συμβάλλει αποτελεσματικά και η φύση καθώς μια βόλτα στα καμένα δείχνει ότι έχει πιάσει αμέσως «δουλειά» και σε πολλά σημεία το βλέμμα του επισκέπτη «τραβάει» περισσότερο από το «μαύρο» ο πράσινος τάπητας δείγμα ελπίδας και αναζωογόνησης.
Όσοι λοιπόν δεν έχουν κανονίσει ακόμη τις διακοπές τους και επιζητούν μια αυθεντικότητα σε προσιτές τιμές, η Βόρεια Εύβοια παραμένει μία πολύ καλή επιλογή, επεσήμανε, ο Δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, στη διάρκεια ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip) που οργανώθηκε για δημοσιογράφους.
Αισιόδοξα μηνύματα
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων δείχνουν πως η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας επανακτά το «χαμένο έδαφος» που δημιουργήσαν οι περυσινές πυρκαγιές. Τον Ιούλιο η Αιδηψός, το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας, θα κινηθεί σε πληρότητες με ποσοστά κοντά στο 75%-80% σε σχέση με το 2019, την τελευταία κανονική χρόνια πριν να ξεσπάσει ο κορονοϊός, που άλλαξε δεδομένα και συνήθειες ετών.
Για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, κ. Θεοδωρή Ρουμελιώτη, η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη με τις πληρότητες να αναμένεται να αγγίξουν το 90% με ενδεχόμενη αυξητική τάση. Δίπλα όμως στο Πευκί με την ονομαστή παραλία του οι κρατήσεις κινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και αναμένεται άνοδος αυτών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το πρώτο 20ημερο του Αυγούστου.
Ενδιαφέρον από το Βαλκάνια
Εκτός από τους έλληνες επισκέπτες ισχυρή ενδιαφέρον για φέτος καταγράφεται και από Ρουμάνους τουρίστες σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που κυριαρχούσαν από τους Βαλκάνιους οι Σέρβοι..
Σύμφωνα με τον κ. Ρουλεμιώτη τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το «North Evia-Samos Pass» και τα προγράμματα για αγρότες στηρίζουν τη ζήτηση για την περιοχή. Πάντως για επικοινωνιακούς σκοπούς μόνο η Περιφέρεια έχει διαθέσει μέχρι στιγμής ένα ποσό. Από το Υπουργείο Τουρισμού δεν υπάρχει κάτι ακόμη.
Σημειώνεται πως η Αιδηψός έχει 113 ξενοδοχεία δυναμικότητας 10.000 κλίνων, ενώ στις κατηγορίες των ξενοδοχείων η πλειονότητα τους είναι 2 και 3 αστέρων, δυο είναι 4 αστέρων και ένα 5 αστέρων. Επίσης άλλα 47 ξενοδοχεία διαθέτει η υπόλοιπη Βόρειος Εύβοια.
Ο επισκέπτης τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης μπορεί στην περιοχή μας να απολαύσει όχι μόνο τη θάλασσα αλλά και να έχει μια σειρά δραστηριότητες αλλά και να χαλαρώσει στα ιαματικά λουτρά της πόλης μας.
Ιαματικός τουρισμός
Το τουριστικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας είναι βέβαια η Αιδηψός, γνωστή για τα ιαματικά της νερά, και στόχος μας είναι ο προορισμός να είναι πρώτη επιλογή για διακοπές ευεξίας και από νεότερες ηλικίες σημειώνει ο κ. Ρουμελιώτης.
Η περιοχή του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού μπορεί να είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της όμως είναι και πολύ πλούσια σε ιστορία, η οποία έχει αφήσει τα έντονα ίχνη της στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Κοντζιάς. Πολύ κοντά είναι το Ιστορικό ακρωτήριο του Αρτεμισίου με την σπουδαία ναυμαχία του 480 π.χ. που έγινε εκεί μεταξύ ελλήνων και περσών μια ναυμαχία που διεξήχθη παράλληλα με την μάχη των Θερμοπυλών, Ιστορικό και εμπορικό κέντρο στην αρχαία εποχή η περιοχή αποδεικνύεται και από την εύρεση του «Ταύρου των Ωραιών».
Πρόκειται για ένα έξοχο ογκώδες γλυπτό, που είναι προσιτό στον οποιοδήποτε καθώς εκτίθεται φυλασσόμενο μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο σε ανοικτό χώρο δίπλα στο ναό του Σωτήρος, στο λιμάνι των Ωρεών. Ένας χώρος που διαμορφώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει το ογκώδες γλυπτό, το μεγαλύτερο αρχαίο ενιαίο γλυπτό που έχει ανακαλυφθεί. Το γλυπτό που είναι κατασκευασμένο από θασιακό μάρμαρο ανήκει στην ελληνιστική εποχή και έχει μήκος 3,2 μέτρα. Το βάρος του, ξεπερνά τους έξι τόνους, μας πληροφορεί ο Δήμαρχος, που αν και οδοντίατρος ασχολείται πολύ με την αρχαία ιστορία και την λαογραφία.
Κοντά στους Ωρεούς στο χωριό Γούβες ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τον Πύργο Δροσίνη ένα ιδιόμορφο διώροφο κτίσμα που κτίστηκε περίπου το 1800 από τον τότε Τούρκο ιδιοκτήτη του, Ιμπραήμ Αγά και αργότερα πέρασε και στην ιδιοκτησία μελών της Οικογένειας του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη (1859-1852), εξ ου και το όνομα. Κοντά εκεί και η «Μαυροελιά» του Αρτεμισίου αποδεδειγμένα υπεραιωνόβια, (άνω των 2500 ετών), όπως έδειξε εργασία του καθηγητή ΑΠΘ Σωτηρίου Παναγιωτόπουλου, μέρος ενός αρχαίου ελαιώνα, μας ενημερώνει ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.
Τέλος μερικά χιλιόμετρα από την Αιδηψό είναι ο Κάβος από όπου αναχωρούν τα καραβάκια για τις «Σεϋχέλες της Ελλάδας» τα Λιχαδονήσια και την μοναδική παραλία της Μονολιάς, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος.
Πηγή: ΟΤ
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία