Πάρνηθα: Αισθητήρες και κάμερες στους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ θα προειδοποιούν για πυρκαγιές
Ο Διαχειριστής θα τοποθετήσει 540 αισθητήρες και κάμερες σε 135 πυλώνες, που θα προειδοποιούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στο δάσος της Πάρνηθας
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, τα οποία υπέδειξε η Πυροσβεστική, εγκαθιστά ο ΑΔΜΗΕ για την πρόληψη πυρκαγιών στο ευαίσθητο δάσος της Πάρνηθας..
Το πιλοτικό έργο, το οποίο δρομολογείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει την τοποθέτηση 540 αισθητήρων, καθώς και οπτικών και θερμικών καμερών πανοραμικής λήψης, σε 135 πυλώνες, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας.
Διαβάστε επίσης: Εθελοντές θα περιφράξουν την λίμνη Μπελέτση στην Πάρνηθα
Επείγον σήμα
Σε περίπτωση φωτιάς, οι αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κάθε πυλώνα θα εκπέμπουν σήμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Οι κάμερες θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς και κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τα δεδομένα θα μεταδίδονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια μέσω δικτύου LoRa και ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G).
Το «έξυπνο» σύστημα πυρανίχνευσης μέσω αισθητήρων, το οποίο σχεδίασε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.
Η λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, ακόμη και στην πιλοτική της φάση, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά το δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να ενισχύσει την ικανότητά τους για ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση σε νέες εστίες δασικών πυρκαγιών, καθώς μία μεγάλη δασική έκταση με πυκνή βλάστηση θα επιτηρείται σε 24ωρη βάση.
«Με την κλιματική κρίση να καθιστά τις πυρκαγιές ολοένα και πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το φυσικό μας περιβάλλον, η αξιοποίηση των ηλεκτρικών υποδομών της χώρας στην υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί μία εξαιρετική πρακτική την οποία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις