AstraZeneca: Το εμβόλιό μας αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικό με τα mRNA
Μελέτη με δεδομένα του πραγματικού κόσμου δείχνουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca θεωρήθηκε λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια mRNA στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, η εικόνα όμως δείχνει να ανατρέπεται από δεδομένα του πραγματικού κόσμου.
Το εμβόλιο ιικού φορέα της βρετανο-σουηδικής εταιρείας είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα εμβόλια mRNA, καταλήγει νέα μελέτη που επανεξέτασε 79 προηγηγούμενες έρευνες. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Expert Review of Vaccines.
Το εμβόλιο Vaxrevia της AstraZeneca και τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna «προσφέρουν ισοδύναμη προστασία έναντι της νοσηλείας (91-93%) και του θανάτου (91-93) ανεξαρτήτως ηλικίας» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Όπως διευκρινίζει, τα δεδομένα της μελέτης αφορούν την παραλλαγή Δέλτα και τα προηγούμενα πανδημικά στελέχη, ωστόσο νεότερα δεδομένα από τη Βρετανία και τη Βραζιλία δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα για την παραλλαγή Όμικρον.
Παρά τα αρχικά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου, η AstraZeneca έχει διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες τα δύο τρίτα διατέθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με την AstraZeneca, μαθηματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι το Vaxrevia απέτρεψε πάνω από 6 εκατομμύρια θανάτους από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
Το εμβόλιο περιέχει έναν εξασθενημένο αδενοϊό που κανονικά προκαλεί κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, στον οποίο έχει προστεθεί το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα κύτταρα. Μετά τον εμβολιασμό, ο ανθρώπινος οργανισμός παραγάγει την πρωτεΐνη, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται ως αντιγόνο από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.
Στην ίδια τεχνολογία βασίστηκε το εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις