ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ο εκλογικός μαραθώνιος φέρνει ρήξεις
Σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να διαγνώσουν κατά πόσο είναι οριστική η αλλαγή κλίματος και εκλογικού ορίζοντα, αλλά και το τι σημαίνει για τη δική τους πορεία και τη μεταξύ τους τριβή.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς θα συνεχίσουν να κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, διοργανώνοντας περιοδείες, ανακοινώσεις προγραμματικών πλαισίων και συμπληρώνοντας ψηφοδέλτια.
Παράλληλα, κορυφαία στελέχη και αρχηγικά επιτελεία προσπαθούν να διαγνώσουν κατά πόσο είναι οριστική η αλλαγή κλίματος και εκλογικού ορίζοντα, αλλά και το τι σημαίνει για τη δική τους πορεία και τη μεταξύ τους τριβή. Η μετάθεση του εκλογών για το 2023 από πολλούς προεξοφλείται ότι θα ενισχύσει το συγκρουσιακό κλίμα στον άξονα Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, με την κάλπη της απλής αναλογικής να παραμονεύει και την πιθανότητα αυτοδυναμίας να μη διαφαίνεται στον ορίζοντα, ασκείται πίεση στο ΠΑΣΟΚ με μια τακτική «σκωτσέζικου ντους» που εναλλάσσει τις προσκλήσεις για σύγκλιση με τις υπόνοιες ταύτισης με τη «Δεξιά».
Η κριτική του επικεντρώνεται βασικά στην άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να δεσμευτεί σε ένα σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης» με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η επέκταση της άτυπης προεκλογικής περιόδου αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των τόνων αυτής της αντιπαράθεσης.
Ηταν, μάλιστα, απολύτως ενδεικτικό ότι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάνει «μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ» έκανε, παράλληλα, παραινέσεις προς το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποκλείσει, με ξεκάθαρο τρόπο, «κάθε σκέψη για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» αν θέλει να μιλά για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».
Ως επιχείρημα για τη στρατηγική τους αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πλέον τα αποτελέσματα της τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας τάσεων της MRB, στην οποία, για πρώτη φορά, μετρήθηκε ως ισχυρότερη στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ η επιθυμία για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 25,2% έναντι του 23,1% που δήλωσαν ότι επιθυμούν συνεργασία με τη ΝΔ.
Η διαφορά, αν και μικρή, κατά την ανάλυσή τους δείχνει χαλάρωση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» συναισθήματος στην πασοκική βάση από το οποίο μπορεί να βγουν κερδισμένοι εφόσον χρειαστούν τη στήριξή τους μετεκλογικά ή για να του αφαιρέσουν ψήφους στον δρόμο για τις κάλπες.
Η πολιτική αυτονομία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει, ωστόσο, να παρεκκλίνει από τη «γραμμή» της πολιτικής αυτονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τον πρωθυπουργό «δεν θα τον διαλέξουμε εμείς, τον διαλέγει ο λαός» κι ότι αν στις εκλογές προκύψει μήνυμα αποδοκιμασίας και «κλείσει η πόρτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα «δεν θα τους βάλουμε εμείς από το παράθυρο».
Θεωρεί δε ότι η τακτική αυτή της προεκλογικής πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει «συνοδοιπόρο» δεν δείχνει πραγματική επιθυμία σύγκλισης και συνεννόησης αλλά γίνεται μονάχα για να εξυπηρετήσει το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δυο κομμάτων και τη δημιουργία «αντί» μετώπων.
Διόλου τυχαία, στην τελευταία αναμέτρηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε εμφατικά ότι «μπορεί να εξυπηρετεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση» αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε μια τέτοια αντιπαράθεση, ενώ όλα τα στελέχη και ο πρόεδρος έχουν επικρίνει την «τοξικότητα» με την οποία κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιλέγει πολύ συχνά να αντιπολιτεύεται.
Με το δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχωρίζουν ως δύναμη παραγωγικού διαλόγου, εφόσον ο χρόνος των εκλογών μετακινηθεί προς το τέλος της τετραετίας, στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το διάστημα αυτό για να δώσουν περισσότερο βάρος στις προγραμματικές τους διακηρύξεις και στο να κάνουν περισσότερο κατανοητές τις θέσεις τους.
Η δημιουργία αμυντικών γραμμών απέναντι στην πόλωση παραμένει, βεβαίως, η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά για το πώς θα λειτουργήσει αυτό στη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσουν αυτοί δημόσιες απαντήσεις ούτε θα μοιραστούν δημόσια σκέψεις. Η κουβέντα θα καταλήγει πάντα στη διαπίστωση πως «αυτά θα τα δείξει η κάλπη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις