Βουλή: Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τα κόμματα
Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τα κόμματα στην επιτροπή Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και της όξυνσης που επιχειρεί η Άγκυρα, από τους εισηγητές όλων των κομμάτων της Βουλής κατά την «ανοικτή» συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Χάρτης Μπαχτσελί
Ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού της, είπε πως αυτή έχει φτάσει σε σημείο πρωτόγνωρο. Σημείωσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών στον «Χάρτη Μπαχτσελί» και τη διεθνοποίηση του θέματος.
Διαβάστε επίσης Βαρβιτσιώτης: Παράλογο η Τουρκία να αξιώνει Έλληνες αξιωματούχοι να μην επισκέπτονται τα νησιά
Παρατήρησε πως «η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα κλιμακώνει την προκλητικότητά της τόσο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και στο πεδίο» επισημαίνοντας ότι «η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που προηγήθηκε μας έδειξε ότι πολλά από όσα λέει η Τουρκία είναι κυρίως για το εσωτερικό της κοινό και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο βουλευτής της ΝΔ, είπε πως «είναι σημαντικό η χώρα μας να δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι είναι απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό».
Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να είναι σαφείς
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε πως «οι κόκκινες γραμμές μας θα πρέπει να είναι σαφείς, δεδομένες και όχι συγκεχυμένες όπως αυτές του 2020, ότι τάχα «μόνο τα 6 ν.μ συνιστούν κόκκινη γραμμή»».
Εμείς, είπε ο βουλευτής, «θα στηρίξουμε -όπως κάνουμε πάντοτε- και με υπευθυνότητα κάθε παρόμοια εθνική στάση, όμως, προφανώς η πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο ανήκει κατ΄ αρχήν στον πρωθυπουργό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δείξει τα αντίθετα δείγματα».
Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη πως «δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς» και ότι ασκεί ΙΧ πολιτική, «με αλλαγές σε πάγια δόγματα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Καταλόγισε «επιστροφή στον ακραίο διπολισμό των ψυχροπολεμικών δογμάτων» και «του πιστού, υπάκουου και δεδομένου». Αυτή η στάση, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν μας παρέχει μεγαλύτερη στήριξη από την αμερικανική υπερδύναμή. Αντιθέτως , την περίοδο της δικής μας διεκδικητικής και πολυδιάστατης διπλωματίας ήταν που είχαμε τα 3+1 σχήματα».
Παρατήρησε πως «δυστυχώς, η παραβατική Τουρκία κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι» και προσέθεσε ότι «αυτό που εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση είναι πολύ απλό: Δεν αρκεί η ενημέρωση των συμμάχων μας και η αναζήτηση από αυτούς «χλιαρών» δηλώσεων καταδίκης. Η Τουρκία πρέπει να έχει κόστος όταν προχωρεί σε τόσο απαράδεκτες δηλώσεις όπως αυτές του «Χάρτη Μπαχτσελί» ή των αξιωματούχων της».
Νίκη του αναθεωρητισμού
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε πως η επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι μια νίκη τού αναθεωρητισμού, του δεσποτισμού, των καθεστώτων που δεν έχουν δημοκρατία και παραβιάζουν σύνορα, δεδομένα και συνθήκες». Αυτό, είπε ο βουλευτής, «εισπράττεται με ανησυχία από την ελληνική πλευρά που στα ανατολικά της σύνορα έχει την Τουρκία, της οποίας ο αναθεωρητισμός είναι έκδηλος ειδικά τα τελευταία χρόνια».
Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχει ενσωματωθεί στην εθνική στρατηγική τής εξωτερικής μας πολιτικής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να υπάρξει απόφαση της ΕΕ περί αναστολής κάθε μορφής εμπορικών, οικονομικών σχέσεων, που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα ή για οπλισμό, των κρατών-μελών με την Τουρκία, σημειώνοντας, πως έχει υπάρξει σχετική πρόταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, ζήτησε την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των ελληνικών πρεσβειών μας.
Στον αντίθετο δρόμο
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε πως «η χώρα μας θα πρέπει να βαδίσει στον αντίθετο δρόμο, αυτόν της απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και ο λαός δεν πρέπει να ωθείται να διαλέξει στρατόπεδο ληστών». Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε πως «είναι φανερό ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην άρχουσα τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελούν και τη βάση για την επιθετικότητα της Τουρκίας».
Παρατήρησε πως η «τουρκική επιθετικότητα έχει αποθρασυνθεί» και μίλησε για «παζάρια που κάνει η Τουρκία με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της σταθεροποίησης της πτέρυγας της συμμαχίας».
Προειδοποίησε πως «είναι πολλαπλές οι δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για «διαφορές που πρέπει να επιλυθούνε ειρηνικά». Και στην ουσία οδηγούν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με βάση τα αμερικανοναταϊκά συμφέροντα. Αυτές, άλλωστε είναι και οι επιλογές που πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός μας και με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που κάνει η χώρα μας και είναι ΝΑΤΟικής κοπής και σχεδιασμών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, παράλληλα σημείωσε πως η χώρα είναι πλέον φανερό ότι εμπλέκεται με πολλαπλούς τρόπους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση της Ουκρανίας.
Αμυντική στάση
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ζήτησε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επιθετική εξωτερική πολιτική, «να πάψει η αμυντική στάση που τηρούμε μέχρι σήμερα». Χαρακτηριστικά είπε πως «θα πρέπει να υιοθετήσουμε από τη μια επιθετική εξωτερική πολιτική και από την άλλη να έχουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη ισχύος. Να μην τολμά ο Ερντογάν να σκεφτεί ή να υλοποιήσει οποιοδήποτε από τα πονηρά και αναθεωρητικά σχέδιά του».
Ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό όπως και την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής -δεν αρκεί η ενημέρωση μόνο των τομεαρχών των κομμάτων, είπε- ώστε «όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας». Παρατήρησε πως ο «Χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας» χρονολογείται από το 2011 και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν «δεν έδωσαν σημασία και ιδού τα αποτελέσματα από τον «πατέρα» των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί». Θα έπρεπε, είπε, «αμέσως να είχε κληθεί ο Τούρκος πρέσβης στη χώρα μας και να είχε γίνει διάβημα». Προειδοποίησε ότι τα Βαλκάνια «είναι πυριτιδαποθήκη και δεν θα αργήσει αυτό που απευχόμαστε όλοι» γι’ αυτό ζήτησε «να έχουμε το νου μας»
Η συνεδρίαση και η ενημέρωση της Επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συνεχίσθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις