Ενεργειακή κρίση: Προειδοποίηση για «σκληρό χειμώνα» με δελτίο σε ρεύμα και καύσιμα
H προειδοποίηση της Shell έρχεται να προστεθεί στις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Κ.Μητσοτάκη.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Τον προσεχή χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως αναγκαστούν να χορηγούν με δελτίο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, εκτιμά ο επικεφαλής της Shell, μια προειδοποίηση που έρχεται να εντείνει την ανησυχία για την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση.
«Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας.
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε σε συνέδριο που παρακολούθησε ο Guardian στην Οξφόρδη.
Ο Μπόιρντεν δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει στην ήπειρο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazpron ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται σε τουρμπίνα που έχει σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, με τις εργασίες να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.
«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς» είπε ο Μπόιρντεν. «Έχει επίσης δείξει ότι πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά όταν προχωρά σε απειλές [..] Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκλείσει τη μεγαλύτερη αγορά της. Είναι πλέον πρόθυμος να μετατρέψει τα αποθέματα σε όπλο».
Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Με την αγωνία να κλιμακώνεται για τη στάση της Μόσχας, ο έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε την Πέμπτη ενημερωτική συνάντηση για τα μέτρα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.
Στις 4 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να ενημερωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την ομάδα διαχείρισης κρίσεων -δηλαδή τους εκπροσώπους της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας-για τις ασκήσεις προσομοίωσης που διεξάγονται προκειμένου να αντεπεξέλθει το ενεργειακό σύστημα σε περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου, αλλά και στο σενάριο της παύσης λειτουργίας του Turk Stream, του αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.
Αν και η διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream φαντάζει απίθανο σενάριο, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του blackout του Nord Stream, το οποίο θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια όλης της Ευρώπης.
Για παράδειγμα, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα είναι εφικτή η προμήθεια της Γηραιάς Ηπείρου με ποσότητες LNG λόγω της έκρηξης της ζήτησης που θα πυροδοτήσει το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 από την Gazprom.
Προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας
Για «πολύ δύσκολο χειμώνα» στην Ευρώπη είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).
Μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Φατίχ Μπιρόλ εκτίμησε ότι μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία».
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρή από την κρίση του αραβικού εμπάργκο το 1973.
«Πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα» είπε.
Ήδη, αρκετές κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον χειμώνα.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς έχει αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από μονάδες λιγνίτη, που είναι η πιο βρόμικη πρώτη ύλη. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αναθεωρήσει την απόφαση για ολοκληρωτικό «σφράγισμα» των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων ως το τέλος του έτους.
Στη Γαλλία, επίσης, αρκετές βιομηχανίες καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. «Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε τους λέβητές μας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν τόσο με φυσικό αέριο όσο και με πετρέλαιο, ενώ θα είμαστε σε θέση να στραφούμε και στον λιγνίτη, όταν κριθεί αναγκαίο» δήλωσε το αφεντικό της Michelin, Φλοράν Μενεγκό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις