Ενεργειακή κρίση: Τοξικό κοκτέιλ από το 6ο πανδημικό κύμα και την έλλειψη πετρελαίου – Πρωτόγνωρος χειμώνας
Εκρηκτικό κοκτέιλ κοροναϊού και ενεργειακής κρίσης.
Ωρολογιακή βόμβα με προθεσμία το τέλος του καλοκαιριού αποτελούν το διαφαινόμενο ενεργειακό lockdown και το καλπάζον 6ο πανδημικό κύμα που απλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις ολοένα και πιο μεταδοτικές παραλλαγές του.
Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μαζί με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, φαίνεται όπως όλοι παραδέχονται – ακόμη και η Shell – ότι θα οδηγήσει σε ένα τετελεσμένο για το οποίο ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος τόσο σύντομα να αντιμετωπίσει, και δεν είναι άλλο από την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Προειδοποίηση για «σκληρό χειμώνα» με δελτίο σε ρεύμα και καύσιμα
Απρόβλεπτη
Την ώρα που η αποστέρηση των ρωσικών υδρογονανθράκων υποσκάπτει τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης και απειλεί να αφήσει απροστάτευτους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο, ένας δεύτερος υγειονομικός εφιάλτης που προκαλούν οι επίγονοι της Ομικρον, προοιωνίζεται μία κανονικότητα για την οποία κανείς δεν έχει προετοιμαστεί και ούτε μπορούσε να προβλέψει.
Καθώς τα όρια της γνώσης μας και οι υπάρχουσες τεχνολογίες φαίνονται ανίσχυρες να εξασφαλίσουν, μέσω εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, την ομαλή μετάβαση στη μετά το ρωσικό πετρέλαιο εποχή, ο εφιάλτης του κοροναϊού ξεπερνά την ταχύτητα απόκρισης και διασφάλισης υγειονομικής ομαλότητας, μέσω παρασκευής εμβολίων.
Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο: Τις υποπαραλλαγές της Ομικρον στοχεύουν τα νέα σκευάσματα της Moderna
Πυρηνικός χειμώνας
Κι έτσι, την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα κρούσματα από τις νέες υποπαραλλαγές πληθαίνουν, μαζί με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους ανθρώπους που επαναμολύνονται, προς το τέλος του καλοκαιριού και πίσω από κυκλαδίτικα ηλιοβασιλέματα, ανατέλλει ο πυρηνικός χειμώνας.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε κάτι από παραπάνω από σίγουρος ότι οι στρόφιγγες θα κλείσουν και πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκληρό φθινόπωρο και ακόμη πιο σκληρό χειμώνα, προϊδεάζοντας για δελτίο στα καύσιμα, στο ρεύμα, στη θέρμανση.
Είπε όμως και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, υπερθεμάτισε υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, «που είναι αναγκαία και απαραίτητη», αλλά που για πολλούς επιστήμονες τρομακτικά επικίνδυνη, όσο αυξάνεται το εύρος αξιοποίησής της.
To ενεργειακό τοπίο αποκρυσταλλώνει τη θολότητα του, και όπως δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδο-βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας Shell: «Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη»
Δελτίο
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε μιλώντας σε συνέδριο στην Οξφόρδη.
Ο Μπόιρντεν δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει στην ήπειρο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazpron ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού.
«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς» είπε ο Μπόιρντεν. «Έχει επίσης δείξει ότι πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά όταν προχωρά σε απειλές [..] Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκλείσει τη μεγαλύτερη αγορά της. Είναι πλέον πρόθυμος να μετατρέψει τα αποθέματα σε όπλο».
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση – «Τρικυμία» για το ευρώ
Η Κομισιόν
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να δρομολογήσουν οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες ώστε να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, να χρησιμοποιήσουν κρατικές ενισχύσεις για να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας να στραφούν σε άλλα καύσιμα, και να αναπτύξουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση.
Ομως ακόμη κι αν για τους περισσότερους, ο θερινός καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη, και η προσμονή των διακοπών, απομακρύνουν τις σκέψεις από το επερχόμενο ενεργειακό χάος, η ίδια η κοινωνία, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, δεν μπορεί να πάρει βαθιά ανάσα, κι ας πέταξε τις μάσκες.
Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος», ή αλλιώς γνωστή και ως BA.2.75, είναι αυτή που ανησυχεί πλέον την επιστημονική κοινότητα δεδομένου πως φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Την ίδια ώρα, επιστήμονες ανά τον κόσμο κάνουν μια ύστατη επιχείρηση πειθούς ώστε να εμβολιαστούν αφενός όσοι δεν έχουν υποβληθεί στο βασικό σχήμα και αφετέρου οι ηλικιωμένοι που έχουν αμελήσει τις 3ες και 4ες δόσεις.
Συναγερμός
Για τις διαδικασίες εξπρές που χαρακτηρίζουν τον πανδημικό ιό σε ό,τι αφορά την εξέλιξή του αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ενόσω κυκλοφορούσε η Ομικρον 2 σήμανε προειδοποιητικός συναγερμός για τις νεοεμφανιζόμενες BA.4 και ΒΑ.5. Ομως πριν συμπληρωθούν τέσσερις μήνες η BA.2.75 απειλεί να… ταράξει εκ νέου τα πανδημικά νερά.
Συγκεκριμένα, κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς, με τους ειδικούς να την παρακολουθούν στενά ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.
Ο νόμος του Νεύτωνα ότι κάθε δράση γεννά ίση αντίδραση, υπονομεύεται, και τα ίδια όπλα επαναχρησιμοποιούνται.
Οι συστάσεις για εμβολιασμό με τέταρτη δόση έχουν ήδη δοθεί σε αρκετές χώρες, ειδικά για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Αρκετοί, ωστόσο, ανάμεσά τους και επιστήμονες, αμφισβητούν το εάν και κατά πόσο αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Μοιάζουν δε να προκρίνουν τη χορήγηση ενός αποκαλούμενου «διδύναμου» εμβολίου, όπως αυτά (τύπου mRNA) που έχουν εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι παρασκευάζουν τόσο η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna – με την ελπίδα η μαζική χορήγησή του να αρχίσει κάποια στιγμή το φθινόπωρο.
Τρεις
Σημειώνεται πως πέρα από το αρχικό στέλεχος, τρεις είναι κυρίως οι υποπαραλλαγές της Ομικρον που εξετάζονται προκειμένου να περιληφθούν στα διδύναμα εμβόλια: η ΒΑ.1 και οι ΒΑ.4 – ΒΑ.5 (με τις δύο τελευταίες να επεκτείνονται ταχύτατα στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία).
Πολλά, αναμφίβολα, θα κριθούν από τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται εντατικά και δείχνουν ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνει προσπάθεια να παρασκευαστούν διαφορετικοί τύποι «διδύναμων» εμβολίων. Σε αυτή την περίπτωση, το σκεύασμα που θα περιέχει την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 θα μπορεί να διατίθεται πιο γρήγορα (ίσως και τον Σεπτέμβριο), καθώς οι δοκιμές και η παραγωγική διαδικασία έχουν προχωρήσει περισσότερο. Αντιθέτως, τα εμβόλια που θα περιλαμβάνουν τις BA.4 kai BA.5 θα καθυστερεί περίπου κατά έναν μήνα.
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)