Κοροναϊός: Αύξηση των τεστ και χρήση μάσκας συστήνουν οι ειδικοί
Η αποκλιμάκωση του κοροναϊού θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές
Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί γα την πορεία του κοροναϊού στη χώρα και την κορύφωση του 6ου πανδμικού κύματος.
«Αυτήν την στιγμή είμαστε σε μία φάση κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία περιμένουμε να επέλθει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας» δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η αποκλιμάκωση της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές».
Πηγή μολύνσεων οι τουρίστες
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχεται από χώρες που έχουν αυτή την περίοδο αυξημένη δυναμική της πανδημίας και μπορεί να είναι σημαντική πηγή μολύνσεων».
Όπως είπε, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων μπορεί να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση της πανδημίας.
«Είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε κλιμάκωση. Το ερώτημα είναι πότε θα φτάσουμε σε αποκλιμάκωση αν δεν έχουμε πολλές μολύνσεις από τους τουρίστες».
Ανέφερε ότι οι σκληροί δείκτες εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα στοχευμένα που σταματούν τη διασπορά του ιού, πριν φτάσουμε να βλέπουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη των σκληρών δεικτών».
Μιλώντας για την χρήση μάσκας και το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε κλειστούς χώρους, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι «σε χώρους με παραπάνω από δύο άτομα η απολύμανση του αέρα είναι απαραίτητη».
Όσον αφορά τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων ο ίδιος ανέφερε ότι είναι περίπου 26.000 – 27.000 ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που δεν καταγράφεται.
Ο κοροναϊός μάς έχει εκπλήξει δυσάρεστα
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις νέες παραλλαγές του ιού που προκαλούν συναγερμό.
«Κάθε έξι μήνες παρουσιάζεται ένα καινούργιο στέλεχος. Αυτήν την στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί δύο στελέχη».
Μιλώντας για τον «Κένταυρο» τόνισε ότι «είναι πιο μεταδοτικός από το στέλεχος της Όμικρον 5, που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα».
Επισήμανε μάλιστα ότι «ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».
Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου σε δύο μήνες.
«Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας».
Όπως είπε, οι χώρες που ανταγωνίζονται τουριστικά την Ελλάδα (Ιταλία, Μάλτα) έχουν φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που αγγίζουν το 98%.
Από επίσημα στοιχεία γνωρίζουν οι ειδικοί ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να κολλήσουν 5 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους, έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
Βάσει αυτών των στοιχείων «το 25% των Ελλήνων που δεν έχει εμβολιαστεί θα έπρεπει να σπεύσει να το κάνει», δήλωσε ο κ. Τρανταφυλλίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις