Εμβόλιο: Επίπληξη στην Κομισιόν για τα «χαμένα» SMS μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια θέτει θέμα διαφάνειας.
- Τα γυρίζει ο Γεωργιάδης: «Σαρδάμ» τα περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Πισπιρίγκου: Καταπέλτης η κατάθεση Καλόγρηα – «Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ασφυξία»
- «Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες μπορείς εύκολα να μετακομίσεις;» - Οι αναζητήσεις μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- «Όχι» από τους γονείς του μουσικού σχολείου για τα γεύματα της εταιρείας Γιαννίτσης
Για «κακοδιαχείριση» κατηγορεί την Κομισιόν η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, μετά την παραδοχή της Επιτροπής ότι αδυνατεί να βρει τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά, μηνύματα μέσω των οποίων έγινε η διαπραγμάτευση για την προμήθεια εμβολίων Covid-19.
Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν έχει στην κατοχή της τα επίμαχα SMS, καθώς θεωρούσε ότι δεν είχε την υποχρέωση να αποθηκεύει τέτοια «εφήμερα» αρχεία.
Διαβάστε επίσης: Οι θάνατοι της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση του πληθυσμού της ΕΕ
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, όταν η Φον ντερ Λάιν αναφέρθηκε στα SMS που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer σε συνέντευξή της στους New York Times.
Στη συνέχεια τα μηνύματα ζητήθηκαν από δημοσιογράφο βάσει των κανόνων διαφάνειας που ισχύουν για τα έγγραφα της ΕΕ, ωστόσο η Επιτροπή παρέδωσε μόνο ένα email, μια επιστολή και ένα δελτίο Τύπου. Ως αποτέλεσμα κατηγορήθηκε για κακοδιοίκηση από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία ζήτησε έρευνα για τον εντοπισμό τους.
Η Ο’Ράιλι κάνει τώρα λόγο για «κακοδιαχείριση» που πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι κινδύνου» για το θέμα της λογοδοσίας.
Η Διαμεσολαβήτρια ζητά πλέον από την Κομισιόν να αποθηκεύει τα γραπτά μηνύματα σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που ισχύουν για τα επίσημα έγγραφα.
Οι χειρισμοί της Επιτροπής «αφήνουν την ατυχή εντύπωση ότι ένας θεσμός της ΕΕ δεν είναι πρόθυμος να εξυπηρετήσει θέματα σημαντικού δημοσίου ενδιαφέροντος» ανέφερε η Ο’Ράιλι σύμφωνα με το Reuters.
Παρόλα αυτά, οι συστάσεις της δεν είναι δεσμευτικές και η Κομισιόν δεν θα τιμωρηθεί με κυρώσεις.
Το συμβόλαιο στο οποίο κατέληξαν η Επιτροπή και η Pfizer αφορούσε την αγορά 900 εκατ. δόσεων με περιθώριο για ακόμα 900 εκατ.
Το συμβόλαιο είχε τη στήριξη όλων των χωρών-μελών, αργότερα όμως τέθηκε υπό αμφισβήτηση από ορισμένες κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν τώρα να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναβάλλουν τις νέες παραδόσεις λόγω υπερεπάρκειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις