Alvin Kelly: Ο άνθρωπος που καθόταν στα ψηλότερα κοντάρια
Στα κοσμογονικά 20s στις ΗΠΑ μια τρελή τάση είχε σαρώσει τα πάντα.
Η δεκαετία του 1920 ήταν μια εποχή σημαντικών αλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ ου και η ονομασία Roaring Twenties. Η οικονομία ανθούσε, περισσότεροι άνθρωποι είχαν αυτοκίνητα, τηλέφωνα και ραδιόφωνα για πρώτη φορά. Η δεκαετία του ’20 είναι γνωστή για τη μουσική τζαζ και τα φορέματα flapper και ηθοποιοί όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μαίρη Πίκφορντ, η Τζόαν Κρόφορντ και η Γκρέτα Γκάρμπο στόλιζαν τις κινηματογραφικές οθόνες. Εκτός από όλα αυτά, υπήρχε και μια άλλη τάση που ήταν δημοφιλής εκείνη τη δεκαετία: το κάθισμα στο κοντάρι της σημαίας.
Το Flagpole sitting, όπως ακριβώς υποδηλώνει και το όνομα, περιλαμβάνει ανθρώπους που κάθονται στην κορυφή των ιστών των σημαιών όσο περισσότερο μπορούν (μέσω του Mental Floss). Η τάση ξεκίνησε από έναν κασκαντέρ και πρώην ναύτη ονόματι Alvin «Shipwreck» Kelly, ο οποίος καθόταν στους ιστούς των σημαιών για ώρες, ακόμα και μέρες, κάθε φορά. Η δραστηριότητα έγινε δημοφιλής και άλλοι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων και παιδιών- άρχισαν να κάθονται στους ιστούς των σημαιών. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έκαναν την τάση αυτή, ο Kelly ήταν αυτός που έγινε γνωστός για το κόλπο και μάλιστα έβγαλε χρήματα από αυτό.
Ο Alvin Kelly γεννήθηκε ως Aloysius Anthony Kelly το 1893 στο Hell’s Kitchen του Μανχάταν. Ήταν ορφανός από τη γέννησή του, καθώς η μητέρα του πέθανε κατά τη γέννησή του και ο πατέρας του πέθανε πριν καν γεννηθεί, σύμφωνα με το Blurred Bylines. Ένας οικογενειακός φίλος υιοθέτησε τον Kelly, και ήταν προφανές από μικρή ηλικία ότι ήταν ένας παράτολμος. Του άρεσε να σκαρφαλώνει σε στύλους και να κάνει επικίνδυνα ακροβατικά.
Σύμφωνα με το History Daily, ο Kelly το έσκασε από το σπίτι του σε ηλικία 13 ετών. Ήταν τότε που άλλαξε το όνομά του σε Alvin και επιβιβάστηκε σε ένα φορτηγό πλοίο για να εργαστεί. Ο Κέλι εργάστηκε σε διάφορες δουλειές καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών. Έγινε εμπορικός ναυτικός και τελικά κατέληξε στη βιομηχανία του θεάματος ως πιλότος κασκαντέρ. Υπήρξε επίσης πυγμάχος, καταδύτης σε ψηλό σημείο και ανεμόμυλος. Τον Ιανουάριο του 1924, ένα θέατρο προσέλαβε τον Κέλι για να σκαρφαλώσει στην κορυφή ενός ψηλού στύλου ως διαφημιστικό κόλπο για μια επερχόμενη ταινία. Αυτό το γεγονός ξεκίνησε την καριέρα του Kelly ως flagpole sitter.
Κατά τη διάρκεια του διαφημιστικού κόλπου, ο Alvin Kelly κάθισε στην κορυφή ενός στύλου για συνολικά 13 ώρες και 13 λεπτά. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον παράτολμο και το κόλπο του αναφέρθηκε σε εφημερίδες παντού (μέσω του Mental Floss). Από τότε, ο Kelly έγινε δημοφιλής για το κάθισμα στον στύλο και απέκτησε οπαδούς. Ήταν καλός σε αυτό που έκανε, και καθώς τη δεκαετία του ’20 δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνει για ψυχαγωγία, ο Kelly αποφάσισε να περιοδεύσει στη χώρα και να βγάλει χρήματα καθισμένος σε στύλους, ενώ ο κόσμος τον παρακολουθούσε έκπληκτος.
Όπως αναφέρει το Blurred Bylines, ο Kelly έκανε περιοδεία σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να εκτελέσει το κόλπο του. Χρέωνε εισιτήριο εισόδου και μάλιστα έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους από τους θαυμαστές του να τον συναντήσουν. Οι επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν επίσης τη δημοτικότητα του Kelly και του παρείχαν χορηγίες και τον προσέλαβαν για να προωθήσει τις επιχειρήσεις τους. Έγινε διάσημος από μόνος του και πληρωνόταν από 100 έως 500 δολάρια (περίπου 1.500 έως 8.300 δολάρια σε σημερινά χρήματα) για κάθε ώρα που έμενε σκαρφαλωμένος σε έναν στύλο.
Η παραμονή στην κορυφή ενός ιστού σημαίας για ώρες είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα, αλλά πώς ήταν σε θέση ο Alvin Kelly να το κάνει για μέρες; Για τη διατροφή του, περιόριζε την πρόσληψή του σε αμιγώς υγρά, όπως καφέ και ζωμό, τα οποία του έστελναν από κάτω χρησιμοποιώντας έναν κουβά και κάποιο σύστημα τροχαλίας (μέσω του Blurred Bylines). Κάπνιζε τσιγάρα και δεν κοιμόταν. Αντ’ αυτού, έπαιρνε σύντομους υπνάκους καθ’ όλη τη διάρκεια του ακροβατικού. Έμαθε να παίρνει υπνάκους όρθιος και γάντζωνε τους αντίχειρές του σε τρύπες στο κοντάρι. Όταν το σώμα του άρχιζε να γέρνει προς διαφορετική κατεύθυνση, ένιωθε πόνο στους αντίχειρές του, ο οποίος τον τραβούσε από τον υπνάκο του, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί ξανά σε όρθια θέση. Ο Κέλι χρησιμοποιούσε σχοινιά ως αναβολείς για να διατηρεί την ισορροπία του και να μην πέφτει από τον στύλο.
Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι, πώς ανακουφιζόταν; Σε ένα βιβλίο με τίτλο «American Pop: Popular Culture by Decade», αναφέρεται ότι ο Kelly χρησιμοποιούσε έναν κρυφό σωλήνα που έτρεχε από την κορυφή του στύλου σε μια αποθήκη στο κάτω μέρος του, προκειμένου να πάει στην τουαλέτα. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι στις πόλεις που επισκεπτόταν ήταν εκεί για να τον παρακολουθούν και συχνά τον φωτογράφιζαν να κάνει καθημερινά πράγματα, όπως να διαβάζει εφημερίδα, να πλένει τα δόντια του ή να ξυρίζεται.
Ο Alvin Kelly έσπασε τα δικά του ρεκόρ στο στύλο της σημαίας καθώς περιόδευε σε διάφορες πόλεις. Το 1927 βρέθηκε στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, όπου ανέβηκε στην κορυφή ενός ιστού σημαίας μπροστά από το ξενοδοχείο Westgate. Ο Κέλι έμεινε σκαρφαλωμένος για 147 ώρες και παρόλο που το χρονικό διάστημα αυτό απέχει πολύ από το μεγαλύτερο που πέτυχε σε όλη του την καριέρα, ήταν ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα, σύμφωνα με το Blurred Bylines. Έκανε το κόλπο τον Φεβρουάριο και ο καιρός ήταν απαίσιος. «Υπήρχε βροχή και χιόνι και καπνός από τους σιδηροδρόμους. Αυτή είναι μια εβδομάδα που δεν θα ξεχάσω ποτέ», είπε.
Η μεγαλύτερη διάρκεια που ο Κέλι κάθισε σε στύλο ήταν το 1930 στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με την Αλαμπάμα, 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το κατόρθωμά του. Ο ίδιος άντεξε στον στύλο για 1.177 ώρες ή 49 ημέρες. Συνολικά, ο Κέλι υπολόγισε ότι πέρασε περίπου 20.613 ώρες από τη ζωή του καθισμένος στον στύλο, σε ορισμένες περιπτώσεις σε παγωμένες θερμοκρασίες.
Η γοητεία που ασκούσε το κάθισμα στο κοντάρι της σημαίας μειώθηκε σύντομα μετά το κόλπο του Alvin Kelly στο Atlantic City. Η Μεγάλη Ύφεση βρισκόταν σε εξέλιξη και ο κόσμος έχασε το ενδιαφέρον του, όπως αναφέρει το History Daily. Η καριέρα του Kelly είχε τελειώσει. Το 1935, προσπάθησε να σπάσει το ρεκόρ των 49 ημερών, αλλά μόλις μία ημέρα μετά το ακροβατικό, η αστυνομία τον διέταξε να σταματήσει. Έπρεπε να κάνει διάφορες δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του, αλλά εξακολουθούσε να κάνει pole sitting στο πλάι. Το 1939, προσλήφθηκε από την Dunkin’ Donuts για την Εθνική Εβδομάδα Ντόνατ. Έτρωγε ντόνατς βουτηγμένα σε καφέ και έκανε headstand ενώ ήταν σκαρφαλωμένος στην πλευρά ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το Blurred Bylines, ο Kelly έκανε το τελευταίο του κόλπο στο Τέξας το 1952. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ωστόσο, υπέστη πολλαπλές καρδιακές προσβολές. Αν και επέζησε, δεν επέστρεψε ποτέ στο κάθισμα στο κοντάρι της σημαίας. Αργότερα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Κέλι περπατούσε στο δρόμο της γειτονιάς του στο Hell’s Kitchen όταν κατέρρευσε και πέθανε. Ήταν 59 ετών. Σύμφωνα με την New York Daily News, μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του ήταν ένα λεύκωμα με άρθρα εφημερίδων για τα κατορθώματά του, καθώς και μια τσάντα γεμάτη με αντικείμενα για το flagpole sitting.
- Ρωσία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του Κιρίλοφ – «Ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε από την ουκρανική SBU»
- Στον νέο ρόλο της Τουρκίας δεν μπορούμε να απαντάμε με κλισέ
- Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ – Πώς η SBU κατάφερε πλήγμα στην καρδιά της Μόσχας
- Απίθανη ατάκα Μεσίνα: «Ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τον Ναν μετά από τιμωρία»
- Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους
- Φλόρενς Πίου: Δεν θέλω να χωράω σε στερεότυπα που φτιάχνουν οι άλλοι κι ας με πουν προβληματική