Αϊτή: Τουλάχιστον 89 νεκροί και 74 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών
Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών που έχουν παραλύσει επί μία εβδομάδα τομείς της πρωτεύουσας της Αϊτής, του Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη μη κυβερνητική οργάνωση.
- Έξαλλη η Λίλι Ράινχαρτ με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ: Υπερασπίζεστε έναν καταδικασμένο βιαστή
- Νέα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της – «Δεν σταματούσαν οι φασαρίες»
- Επενδυτική απάτη με κρυπτονομίσματα στη Χίο – Πώς αφαίρεσαν 608.000 ευρώ
- Κάρα Ντελεβίν εναντίον Τραμπ: «Τέσσερα χρόνια κόλασης για τους φασίστες, μισογύνηδες, ψεύτες»
«Τουλάχιστον 89 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 16 αγνοούνται», ανέφερε το Εθνικό Δίκτυο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Réseau national de défense des droits humains, RNDDH) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας πως άλλοι 74 άνθρωποι «τραυματίστηκαν από σφαίρες ή μαχαίρια» στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς.
Διαδηλώσεις
Διαδηλωτές απέκλεισαν χθες Τετάρτη δρόμους στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, εν μέσω των οργισμένων κινητοποιήσεων για τις ελλείψεις καυσίμων που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
Τα πρατήρια καυσίμων είναι κλειστά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ενας από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς καυσίμων στη χώρα υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται μεταξύ των συμμοριών που λυμαίνονται την περιοχή.
Μοτοσικλετιστές απέκλεισαν το πρωί οδικούς κόμβους στο Πορτ-ο-Πρενς και ορισμένοι άναψαν φωτιές και έκαψαν λάστιχα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Ralph Tedy Erol), όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αϊτής Αριέλ Ανρί ανέφερε ότι «η βία φαίνεται πως είναι απόρροια της αντιπαράθεσης μεταξύ των συμμοριών G9 και GPEP».
Χωρίς νερό και τρόφιμα
Στην πυκνοκατοικημένη κοινότητα Σιτέ Σολέιγ χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται από την Παρασκευή αποκομμένοι, χωρίς νερό και τρόφιμα, όπως ανέφεραν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Δύο δεξαμενόπλοια με εισαγόμενα καύσιμα δεν κατάφεραν να ξεφορτώσουν, αφού τα βυτιοφόρα δεν πλησιάζουν τον τερματικό σταθμό λόγω των ταραχών.
Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αναγκαστεί να μετακινούν ανθρωπιστική βοήθεια και εργαζομένους τους στην Αϊτή αεροπορικώς και διά θαλάσσης, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, τομείς της οποίας λυμαίνονται συμμορίες κακοποιών, δήλωσε αξιωματούχος προχθές Τρίτη.
Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτεται καθώς οι οργανώσεις αρωγής ήδη δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική κρίση στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) εξήγησε ότι τα φορτία της βοήθειας βρίσκονται συχνά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και ότι υιοθέτησε εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς για να αποφεύγονται οι συμμορίες και να γίνονται οι παραδόσεις έγκαιρα.
Διατροφική ανασφάλεια
«Η βία αυτή έχει αντίκτυπο στις αγορές, στο εμπόριο, στο βιος των ανθρώπων και απέκοψε την πόλη από την υπόλοιπη Αϊτή», τόνισε ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, ο διευθυντής του ΠΕΠ στην Αϊτή, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο πληθωρισμός ως προς τα τρόφιμα στη χώρα έχει φθάσει γύρω στο 52%, εν μέρει εξαιτίας του αντίκτυπου του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στις τιμές.
Πάνω από 1 εκατομμύριο Αϊτινοί στην πρωτεύουσα αντιμετωπίζουν ήδη διατροφική ανασφάλεια και οι παραδόσεις προϊόντων που καλλιεργούνται στη χώρα, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, είναι αδύνατο να γίνουν οδικώς, διότι τα φορτηγά διατρέχουν κίνδυνο να γίνουν στόχος πυρών ή να καταληφθούν, εξήγησε ο κ. Μπάουερ.
Το ΠΕΠ αποφάσισε έτσι να αξιοποιήσει υπηρεσία πορθμείων που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια από το Πορτ-ο-Πρενς σε άλλους τομείς της χώρας και επίσης χρησιμοποιεί σύντομες αεροπορικές πτήσεις για τους εργαζομένους του. Ηδη, έχουν μεταφερθεί με αυτή τη μέθοδο κάπου 2.000 τόνοι βοήθειας, σύμφωνα με τον κ. Μπάουερ.
Θα αυξηθούν οι μετανάστες προς ΗΠΑ
Οπως και άλλες χώρες της Καραϊβικής, η Αϊτή ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές τροφίμων ήδη προτού εκδηλωθεί η τρέχουσα κρίση.
Για τον επικεφαλής του ΠΕΠ στη χώρα, οι συνθήκες που επικρατούν πιθανόν θα αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να πάνε στις ΗΠΑ διά θαλάσσης, ο οποίος ήδη μεγεθύνεται τους τελευταίους μήνες.
«Περιμένω ότι αυτό που βλέπουμε θα συμβάλει να αυξηθεί κι άλλο η μετανάστευση», τόνισε ο κ. Μπάουερ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις