Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Βουτιά στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Κίνα: Βουτιά στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο

Απότομη συρρίκνωση κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Κίνας, ενώ η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, καταδεικνύοντας τον κολοσσιαίο αντίκτυπο στη δραστηριότητα από τα εκτεταμένα lockdown λόγω COVID, που τάραξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας υποχώρησε κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,5%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά μόλις 0,4%, παρά τις προβλέψεις για άνοδο 1,0%.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%.

Μηδενική COVID

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πολιτικής της μηδενικής Covid που εφαρμόζει το Πεκίνο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο επιβλήθηκαν μερικά ή καθολικά lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Σαγκάης.

Ενώ πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς έχουν αρθεί έκτοτε και τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν σημάδια βελτίωσης, οι αναλυτές δεν αναμένουν ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Κίνα εμμένει στη σκληρή πολιτική της για μηδενική COVID-19 εν μέσω νέων κρουσμάτων, η αγορά ακινήτων της χώρας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η παγκόσμια προοπτική είναι θολή.

Η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε την Τετάρτη να διατηρήσει τη ρευστότητα αρκετά άφθονη και να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, προβλέποντας μια προσωρινή άνοδο στο συνολικό επίπεδο του χρέους εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να περιοριστεί από τις ανησυχίες για εκροές κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή της Κίνας, αν και δεν είναι τόσο καυτές όσο αλλού, μπορεί επίσης να προσθέσουν περιορισμούς στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός καταναλωτών θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 3% τους επόμενους μήνες, αλλά το μέσο επίπεδο ολόκληρου του έτους θα εξακολουθεί να είναι εντός του ετήσιου στόχου του 3%.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024