Πιέσεις προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) ασκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να αυξηθεί η ένταση για τις ρυθμίσεις δανείων στο πλαίσιο τόσο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο και των διμερών συμφωνιών.

Ρύθμιση δανείων

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ρυθμίσεων δανείων, ωστόσο ο τελικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων, απέχει από το επιθυμητό, κατά το υπουργείο Οικονομικών, τελικό ύψος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταφέρθηκε αυτή δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ζητήθηκε από τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ρυθμούς έτσι ώστε από την μία πλευρά να επιτευχθούν οι στόχοι και από την άλλη να ικανοποιήσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αποστολή του.

Διαβάστε επίσης Ενισχύεται το Power Pass: Επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς του Ιουνίου

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών και από την Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η θέση της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στην αναφερόμενη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, εκπρόσωποι των τραπεζών με αρμοδιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των servicers, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ενώ την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Διαβάστε επίσης Τράπεζα της Ελλάδος: Φλερτάρουν με το κόκκινο ρυθμισμένα δάνεια 15,3 δισ. ευρώ

Ο μόνος «ορθόδοξος δρόμος»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και servicers δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην ρύθμιση των δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό και αυτό διότι θεωρούν ότι αν μπουν σε αυτή την διαδικασία μπορεί τα ποσοστά «κουρέματος» να είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολογίζουν και για τον λόγο αυτό είναι χαμηλά στην ιεραρχία των επιλογών.

Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς συμφωνίες είναι ο μοναδικός ορθόδοξος δρόμος, έτσι ώστε το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος να μπει σε τροχιά διευθέτησης και να αποφευχθούν δυσάρεστες επιλογές όπως, για παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί, μία επιλογή που φέρεται να αξιοποιούν ιδιαίτερα τράπεζες και servicers.

Διαβάστε επίσης Handelsblatt: Oι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ποσοστά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια Γραμματεία, οι τράπεζες προχωρούν σε απορρίψεις ρυθμίσεων, είτε μέσω του εξωδικαστικού, είτε σε διμερές επίπεδο σε ποσοστό 67%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες διαχείρισης διαμορφώνεται στο 34%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε 240, ενώ για οφειλές προς τις τράπεζες μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 420 δόσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι να λάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα βάλουν την όλη διαδικασίες στις ράγες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το θέμα να φτάσει και στην Βουλή.

Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους 2,7 δισ. έως το φθινόπωρο

Η  νέα κρίση που απειλεί να διογκώσει το ιδιωτικό χρέος κάνει ακόμη πιο αναγκαία την λειτουργικότητα του πτωχευτικού κώδικα ώστε να μην προσαυξάνονται τα ιδιωτικά χρέη χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση. Στόχος είναι να ρυθμιστεί ως το τέλος του φθινοπώρου χρέος 2,7 δισ. ευρώ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της άδειας του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευαλώτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως κινητοποιήθηκαν οι διαδικασίες σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος παρέμενε βαλτωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και για να προχωρήσει ήταν ένα αποτέλεσμα πολυμερούς διαπραγμάτευσης πολύ συχνά ατελέσφορης.

Ειδική  Ομάδα Εργασίας στην οποία μετέχουν όλοι εμπλεκόμενοι και η οποία  συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου αντιμετώπισε  τα προβλήματα όπως αυτά αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Σε 50 μέρες εξωδικαστικού συμβιβασμού

Μέσα σε διάστημα 50 περίπου ημερών μέσω εξωδικαστικού ρυθμίστηκαν οφειλές συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούσαν 400 ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ηδη χρέη ύψους 2,7 δις. ευρώ βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τράπεζες και servicers, δημόσιο και τρίτους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Μέχρι το Σεπτέμβριο η εκτίμηση είναι πως οι πιστωτές θα έχουν υποβάλει τις προστάσεις τους προς τους οφειλέτες για χρέη που θα υπερβαίνουν το 1 δις. ευρώ  ενώ ακόμη 1,7 δις. ευρώ θα έχει ρυθμιστεί και θα έχει απελευθερώσει από τα χρέη του περίπου 5500 ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ολο το παραπάνω δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να επανέλθουν στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες να μπορέσουν να ενισχύσουν την πιστωτική τους επέκταση που είναι και το τελικό ζητούμενο.