Πάτρα: Η καρδιά του ΕΣΥ σταμάτησε να χτυπά – Θάνατος έξω από το νοσοκομείο
Και ακόμη κι αν 24 ώρες μετά, ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, και διέταξε ΕΔΕ για το πώς αφέθηκε ένας άνθρωπος να πεθάνει μέσα σε μισή ώρα, το απόστημα παραμένει.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Βαθιά νύχτα και ένας άνθρωπος που νιώθει πόνους στο στήθος, δεν γίνεται δεκτός σε νοσοκομείο και εξωθείται να βρει μεταφορικό μέσο για να μεταβεί σε άλλο νοσοκομείο, άλλης περιοχής. Δεν τα καταφέρνει και χάνει τη ζωή του στη μέση της διαδρομής, δίπλα από τον τραγικό αδερφό του που προσπαθεί να κρατήσει με τρεμάμενα χέρια το τιμόνι, φανερώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Ελλάδας, είναι βαθιά άρρωστο.
Και ακόμη κι αν 24 ώρες μετά, ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, και διέταξε ΕΔΕ για το πώς αφέθηκε ένας άνθρωπος να πεθάνει μέσα σε μισή ώρα, το απόστημα παραμένει.
Διαβάστε επίσης: Πάτρα: «Οι γιατροί δολοφόνησαν τον αδελφό μου» λέει η αδελφή του 49χρονου
Και η τομή που πρέπει να ανοίξει το νυστέρι, είναι βαθιά. Βυθίστηκε στο πένθος μία οικογένεια που θρηνούσε ήδη έναν νεκρό από κοροναϊό. Μία κόρη, μία αδελφή που χάθηκε ανάμεσα στα πανδημικά κύματα, ανάμεσα σε πάνω από 30.000 νεκρούς.
Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδελφός του 49χρονου – «Μου έμεινε σε τρία λεπτά στα χέρια…»
Ηταν 44 χρονών, ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερη από έναν 43χρονο άνδρα που τον περασμένο Απρίλιο, ξεψύχησε έξω από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, σε μία καρέκλα, φωνάζοντας να τον εξετάσουν επειδή δεν νιώθει καλά, αλλά είχε τη διαβεβαίωση ενός χειρουργού στο νοσοκομείο που τον είδε ότι είναι μια χαρά, και η ασφάλεια του νοσοκομείου τον οδήγησε έξω, κι εκείνος δεν είχε δύναμη να αντισταθεί, τα λεπτά κυλούσαν αντίστροφα, και πέθανε αβοήθητος στην καρέκλα.
Κανένα νυστέρι δεν άνοιξε καμία πληγή μετά την 1η Απριλίου του 2022 -οπότε σημειώθηκε αυτό το δραματικό περιστατικό, μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα-, που δεν επιχειρήθηκε να αλλάξει τίποτα στα νοσοκομεία, όταν δεν υπήρχε η δικαιολογία της πίεσης από την πανδημία.
Ο θάνατος του 49χρονου ζαχαροπλάστη στα χέρια του αδερφού του που προσπαθούσε να τον διακομίσει στο νοσοκομείο του Ρίου, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, μετά το σοκ από τις εικόνες με ράντζα, ίσως ήταν τυχεροί αυτοί, που βρέθηκε μία «επικουρική κλίνη» να διασώσει τα ρετάλια της αξιοπρέπειας της δημόσιας περίθαλψης, εκθέτοντας την αξιοπρέπεια ανήμπορων ανθρώπων στους διαδρόμους αδιαφορίας.
Πολλοί αναρωτήθηκαν: «Αυτούς χειροκροτήσαμε;». «Οποιος πάει σε νοσοκομείο πεθαίνει;» «Ετσι φτάσαμε και ξεπεράσαμε τις 30.000 νεκρούς από την πανδημία;» «Πόσοι πρέπει να πεθάνουν ακόμη για να συμμαζευτεί κάτι;».
Εχει χάσει την αξία της η ανθρώπινη ζωή μετά τη λαίλαπα των χιλιάδων νεκρών που σκόρπισε η πανδημία; H μήπως οι γιατροί έφτασαν στα όρια τους αναγκασμένοι να δουλεύουν σε συνθήκες εφιαλτικές, όπως είναι οι μέρες και οι νύχτες των εφημεριών, σε νοσοκομεία που δεν αρκούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κόσμου, που δεν έχουν αίθουσες, κλινικές, κρεβάτια, μηχανήματα;
Πρέπει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του πορίσματος για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, και ένας νέος άνθρωπος βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά στο θάλαμο ενός νεκροτομείου, οι υπάρχουσες πληροφορίες έκαναν λόγο για 70 γιατρούς μέσα στο «Αγιος Ανδρέας».
Και ο υπουργός είπε ότι όποιος ζητεί βοήθεια πρέπει να του προσφέρεται αλλά η αδερφή του νεκρού, είπε άλλα, είπε ότι «το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα έχει μια πρωτοπορία. Έκαναν μια λεκτική και εικονική διάγνωση. Είδαν, άκουσαν και δεν εξέτασαν τον αδελφό μου και τον εκτέλεσαν τον αδελφό μου. Δεν έχει ξανασυμβεί».
«Όπως τον καιρό των lockdown βγαίναμε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς, έτσι να βγούμε και τώρα στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς του «Αγίου Ανδρέα» που εκτέλεσαν τον αδερφό μου και τον άφησαν να πεθάνει».
«Ευχαριστώ τη Δικαιοσύνη που το ξεκίνησε, αλλά θέλω να την ευχαριστήσω αν το τελειώσει». Την έρευνα για τις ευθύνες. Τις τωρινές. Οχι τις διαχρονικές.
«Μπορεί να έρθει ο κύριος Πλεύρης και να με κοιτάξει στα μάτια; Τι θα μπορούσε να μου πει ο κύριος Πλεύρης αν τον είχα μπροστά μου; Τι θα έλεγε εκείνος αν ήταν η δική του μάνα στη θέση της δικής μου που μέσα σε λίγους μήνες έχασε και δεύτερο παιδί;» συμπλήρωσε η αδερφή του 49χρονου ζαχαροπλάστη που έχασε τη ζωή του τόσο άδικα.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», δήλωσε σύμφωνα με τοπικά μέσα, λίγο μετά τον θάνατο του ανθρώπου, ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση, καθώς σύμφωνα με τις προφορικές εξηγήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου, που είδαν το βράδυ της Τετάρτης τον άτυχο άνδρα, δεν προέκυψε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. «Δεν είχε κάποια δείγματα που να φανερώνουν σοβαρό πρόβλημα, γι’ αυτό και παραπέμφθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο».
Μισή ώρα πριν τελειώσει άδοξα το ταξίδι ζωής του 49χρονου, προτού η μάνα του χάσει το δεύτερο παιδί της, εκείνος εμφανίζεται στο νοσοκομείο ζητώντας βοήθεια από όποιον γιατρό μπορούσε να δει μπροστά του.
«Του περιέγραψε τον ισχυρό πόνο που ένιωθε στην πλάτη, για ν’ ακούσει την φράση: «Ψύξη θα ‘ναι, εμείς δεν εφημερεύουμε, πηγαίνετε στο Ρίο». Λόγια που ο ίδιος είπε στον αδερφό του λίγα λεπτά πιο μετά μέσα στο αυτοκίνητο προς το Ρίο.
Ο 49χρονος επέμενε. Ζητούσε να τον κοιτάξουν, να του δώσουν κάτι να σταματήσει ο πόνος, αφού είχε φοβηθεί πως ήταν πόνος από την καρδιά! Λίγα λεπτά μετά, έφθασε στο Νοσοκομείο ο μικρότερος αδελφός του, τον οποίον είχε ειδοποιήσει για να σπεύσει για βοήθεια. Παρά τις εκκλήσεις και των δύο, οι γιατροί ήσαν ανένδοτοι. Τον έστελναν στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο.
Τα δύο αδέλφια μπήκαν στο αυτοκίνητο του μικρότερου και ξεκίνησαν για εκεί. Στον δρόμο ο αδελφός του, του μίλησε για όλα. Του εξήγησε πώς έφθασε στον «Αγιο Αδρέα», τι είπε στους γιατρούς κι όλα αυτά με κάθε λεπτομέρεια. Ξαφνικά, και ενώ ο αδελφός οδηγούσε, ένιωσε έναν ακόμα πιο ισχυρό πόνο και κατέρρευσε στο κάθισμα. Η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά.
Η καρδιά του ΕΣΥ έχει σταματήσει προ καιρού να χτυπά. Καμία ΕΔΕ δεν χρειάζεται να το πιστοποιήσει. Ασθενείς με κοροναϊό σωρεύονται ξανά στα δημόσια νοσοκομεία. Και συσσωρεύονται.
Στο εξής, καμία δικαιολογία δεν θα μπορεί να γίνει ανεκτή, καμία ζωή δεν θα πρέπει να χαθεί, όσο περνά από το χέρι που κάποτε υψώθηκε στον όρκο του Ιπποκράτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις