Καλοκαίρι: Πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα στη ζέστη και τι πρέπει να προσέχετε με το νερό
Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλονται στον ελλιπή τρόπο διαχείρισης των φαγητών που τρώμε και του νερού που πίνουμε.
Τα τρόφιμα αλλά ακόμη και το νερό αλλοιώνονται εύκολα όταν κάνει πολλή ζέστη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότερες εξάρσεις των τροφικών δηλητηριάσεων καταγράφονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με αφορμή τον καύσωνα που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας τις προσεχείς ημέρες, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, θυμίζουμε τις αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείς (ΕΟΔΥ) για την ασφάλεια της διατροφής στη ζέστη.
Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα
- Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τον χειρισμό των τροφίμων
- Να μαγειρεύετε το φαγητό μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξή του
- Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη (π.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών φαγητών
- Να πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά, ιδίως εάν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά
- Να μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους
- Να πλένετε και να απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού
- Να μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτεθειμένο στη ζέστη. Πρέπει να το διατηρείτε σε κατάλληλη θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από 5°C. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα το βάζετε στο ψυγείο σύντομα μετά το μαγείρεμα.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του
- Να φυλάσσετε σε ξεχωριστά δοχεία τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά
- Να προστατεύετε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
Οδηγίες για ασφαλές νερό
- Να καταναλώνετε πάντοτε ασφαλές νερό
- Σε περίπτωση που ενημερωθείτε ότι δεν πρέπει, για κάποιο λόγο, να καταναλώσετε το νερό στην περιοχή σας, να πίνετε εμφιαλωμένο. Εναλλακτικά, να βράζετε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
- Να μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στη ζέστη ούτε στον ήλιο
- Να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
- Να καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερού την ημέρα, όταν κάνει πολλή ζέστη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις