Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καρπουζόπιτα ή καρπουζένια: Μία πίτα γλυκιά και γεμάτη καλοκαίρι

Καρπουζόπιτα ή καρπουζένια: Μία πίτα γλυκιά και γεμάτη καλοκαίρι

Η καρπουζόπιτα πρόκειται για μια γλυκιά συνταγή, στην οποία βάζοντας τα κατάλληλα υλικά μπορεί να είναι μία πίτα πολύ υγιεινή, χωρίς γλουτένη και χωρίς περιττά σάκχαρα.

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. H Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Ίος και η Μήλος είναι σίγουρα απ’ τα νησιά που θα έχετε την δυνατότητα να την δοκιμάσετε.

Διαβάστε επίσης: Καρπούζι: Αυτό είναι το μυστικό για να μην σας βγει… μάπα

Για την παρασκευή της πίτας θα χρειαστείτε όλο τον χυμό από το καρπούζι. Έτσι δεν θα χρησιμοποιήσετε καθόλου επιπλέον ζάχαρη και παράλληλα σε κάθε μπουκιά δεν θα χάνετε την αίσθηση του φρούτου. Ωστόσο προσέξτε το καρπούζι να μην είναι ζαχαρωμένο και με μαλακή σάρκα.

Υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1 κ. καρπούζι ψίχα (σάρκα καρπουζιού)

1 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. κανέλα

250 γρ. αλεύρι βρώμης ( ή αλεύρι της επιλογής σας)

100 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. σουσάμι

Για την εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζουμε την σάρκα του καρπουζιού από τα κουκούτσια, ενώ ταυτόχρονα την κομματιάζουμε.

Σε μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του καρπουζιού και το χυμό του. Σε αυτό το προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το αλεύρι βρώμης ( ή οποιοδήποτε άλλο αλεύρι έχουμε επιλέξει) και αναδεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Σε ένα μικρό ταψί 22×30εκ. βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή επιφάνεια περίπου για 1 ώρα.

Αφού κρυώσει καλά την κόβουμε σε κομμάτια κι αν θέλουμε περισσότερη γλύκα ραντίζουμε με λίγο μέλι ή πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και καλής σας όρεξη.

Extra tip: Καλό να νιώθουμε τα κομματάκια καρπούζι, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία του γλυκού. Η πολτοποίηση του φρούτου είναι εντελώς λανθασμένη κίνηση.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024