Σερβικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα εξετάζει την απόκτηση σερβικού πολλαπλού εκτοξευτή για τα νησιά της
Η Ελλάδα σκοπεύει να δωρίσει στην Ουκρανία μέρος των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 που έχει αναπτύξει στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, γράφει το σερβικό «Βαλκανικό Δίκτυο Ασφαλείας»/ Balkanska bezbednosna mreža (balkansec.net).
Αυτοί οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων RM-70 χρειάζονται αντικατάσταση από πιο αποτελεσματικούς σε βεληνεκές και δύναμη πυρός και η επιλογή αυτή μπορεί να είναι ο σερβικός πολλαπλός εκτοξευτήρας πυραύλων Tamnava (φωτογραφία, επάνω, από yugoimoport.com), με βεληνεκές 70 χλμ και 40 χλμ, που αναπτύσσει η σερβική δημόσια εταιρεία Jugoimport-SDPR, αναφέρει το balkansec.net.
Αντιπροσωπεία στην Αθήνα
Το θέμα της απόκτησης του Tamnava για την Ελλάδα είναι ανοιχτό. Γι’ αυτό, πριν ένα μήνα, αντιπροσωπεία από το Βελιγράδι βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε το πακέτο, το οποίο αποτελεί πλέον αντικείμενο ανάλυσης στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας.
Η Τουρκία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ασκεί πολύ ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα για να αφοπλίσει αποτελεσματικά την άμυνα των νησιών.
Στις αρχές Ιουνίου, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε προσωπικά τους Ελληνες ότι δεν πρέπει να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά και ότι αν συνεχίσουν να το κάνουν, το αποτέλεσμα θα είναι λυπηρό.
Οι εκτοξευτές RM-70, τσεχοσλοβακικά παράγωγα του σοβιετικού BM-21 Grad της δεκαετίας του εξήντα, είχαν βεληνεκές περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Οι Tamnava στα νησιά θα έχουν εμβέλεια σε πολλά σημεία βαθιά στο τουρκικό έδαφος, και αυτό θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την τουρκική πολιτική και τον στρατό.
Οι εκτοξευτές RM-70, τσεχοσλοβακικά παράγωγα του σοβιετικού BM-21 Grad της δεκαετίας του εξήντα (φωτογραφία: army.gr)
Χρησιμοποιούν δύο είδη πυραύλων
Οι εκτοξευτές Tamnava χρησιμοποιούν δύο πυραύλους. Ο ένας είναι ο διάδοχος του Orkan, ο οποίος σχεδιάστηκε από το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο του Žarkov τη δεκαετία του 1980.
Ο νέος πύραυλος που ονομάζεται Jerina-2 έχει βεληνεκές αυξημένο από 50 km σε 70 km. Ανάλογα με τις ανάγκες, σε μικρότερες αποστάσεις μπορούν να εκτοξευθούν από την Tamnava πύραυλοι G-2000 διαμετρήματος 122 mm και βεληνεκές 40 km.
Και οι δύο πύραυλοι είναι έργα της ιδιωτικής εταιρείας του Βελιγραδίου EDePro. Στο Krušik του Valjevo, ο πύραυλος G-2000 βρίσκεται σε σειρά παραγωγής για ξένους πελάτες. Ο πύραυλος Jerina-2 είναι ακόμη έργο υπό ανάπτυξη.
Το πλαίσιο του πρωτοτύπου Tamnava είναι ένα ρωσικό όχημα εκτός δρόμου KAMAZ 8×8. Πίσω από την καμπίνα για το πλήρωμα βρίσκεται ένας γερανός με τον οποίο επαναφορτώνονται μονάδες με ρουκέτες από το εφοδιαστικό όχημα. Εάν χρησιμοποιηθεί Jerina, υπάρχουν δύο μονάδες με έξι πυραύλους η καθεμία και για το G-2000 δύο μονάδες με 24 πυραύλους η καθεμία.
Το όχημα KAMAZ διαθέτει πλάκες θωράκισης που παρέχουν προστασία από τα πλήγματα των όπλων του πεζικού και θραυσμάτων πυραύλων πυροβολικού και νάρκες όλμων. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για προσαρμογή του οχήματος από το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Nora-B52 155 mm για πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων.
Η εμπειρία της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς
Και με τα δύο συστήματα πυροβολικού, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο όχημα παντός εδάφους αντί του Kamaz σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατών.
Ενα πρωτότυπο του αυτοκινούμενου οβιδοφόρου Aleksandar έχει πλαίσιο κατασκευασμένο με τροποποίηση του γερμανικού MAN.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που εξοπλίζουν την Ουκρανία, φυσικά τα ρωσικά οχήματα δεν θα ήταν επιλογή και η Αθήνα μπορεί να επιλέξει ένα όχημα σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση και τις ανάγκες της.
Είναι πιθανό η εμπειρία της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς με τα οβιδοβόλα Νόρα-Β52 να επηρέασε έντονα το ελληνικό ενδιαφέρον.
Στο νησί διεξάγεται δυναμικά και τακτικά η εκπαίδευση σε 24 οβίδες και στις βολές προσέρχονται έλληνες αξιωματικοί που είχαν την ευκαιρία να δουν την ακρίβεια και τη λειτουργικότητα του Nora-B52.
Θα προστατεύσει τα νησιά
Οπως επισημαίνει η σερβική Novosti:
Με τη βοήθεια του MLRS μεγάλης εμβέλειας, η Ελλάδα θα μπορέσει να προστατεύσει τα απομακρυσμένα νησιωτικά της εδάφη.
Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σύναψης σύμβασης για την προμήθεια σερβικού MLRS. Με τη σειρά του, η συστοιχία Tamnava που έχει ήδη παραδοθεί στην Κύπρο και η παραγωγή για την προμήθεια της Αθήνας αυξάνουν τις πιθανότητες σειριακής παραγωγής MLRS για τον σερβικό εθνικό στρατό.
Πηγή: balkansec.net, echedoros-a.gr
- Οι 18 μειώσεις φόρων και τα 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για το 2025
- Παίρνουν και τα ζώα… διαζύγιο – Τι τα οδηγεί στον συνειδητό χωρισμό;
- Μάντζος για θητεία Ελλάδας στο Σ.Α. ΟΗΕ: Εξωτερική πολιτική αρχών, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους
- Megasports: Σε τεντωμένο σκοινί
- Η «στερνή γνώση» του Εμμανουέλ Μακρόν
- Ζιμπάμπουε: Παιδί επιβίωσε δίπλα σε 40 λιοντάρια για πέντε ημέρες