Ολυμπιακός: Στόχος το Top 30
Στην Ευρώπη μια καλή χρονιά αρκεί για να σε εκτοξεύσει
Στο κατώφλι της πρώτης του ευρωπαϊκής εβδομάδας, αλλά και στο κατώφλι μιας ιδιαίτερα κρίσιμης ευρωπαϊκής σεζόν, βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα δεδομένα λίγες μέρες πριν από το πρώτο ματς με τη Μακάμπι Χάιφα.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι ο Ολυμπιακός ξεκινά από καλό διάδρομο. Την προηγούμενη σεζόν έκλεισε στο Νο 40 του ranking της UEFA, ενώ τη φετινή θα την εκκινήσει από το Νο 38. Παρά το γεγονός, δηλαδή, ότι πέρσι δεν πήγε και τόσο καλά στην Ευρώπη, κερδίζει δυο θέσεις. Γιατί; Διότι από την πενταετία του αφαιρείται η σεζόν 2017/18 που για τον Ολυμπιακό ήταν η πιο άσχημη των τελευταίων ετών με συγκομιδή μόλις 5.000 βαθμών.
Για όσους δεν θυμούνται πρόκειται για τη σεζόν που η ομάδα πέρασε τρένο από τα προκριματικά αποκλείοντας Παρτιζάν Βελιγραδίου και Ριέκα, αλλά στον όμιλο πάτωσε με πέντε ήττες και μία ισοπαλία (με την Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε στο Καραϊσκάκη).
Αυτή η σεζόν, λοιπόν, φεύγει από την πενταετία του Ολυμπιακού, κάτι που αναμφίβολα είναι πολύ θετικό. Πλέον στην «ερυθρόλευκη» πενταετία μένουν δύο σεζόν των 8.000 βαθμών (η 2018/19 και η περσινή), άλλες δύο των 10.000 βαθμών (η 2019/20 και η 2020/21). Συν αυτή που θα ξεκινήσει σύντομα, που στον Ολυμπιακό υπολογίζονται ήδη (θεωρητικά) ακόμα 2.500 βαθμοί που αντιστοιχούν στη συμμετοχή έστω στους ομίλους του Europa League.
Αφού τονίσουμε ότι τα προκριματικά δεν προσφέρουν βαθμούς στους συλλόγους παρά μόνο στη χώρα, να αναφέρουμε ότι εφόσον ο Ολυμπιακός πετύχει το μεγάλο στόχο και μπει στους ομίλους του Champions League, αυτοί οι 2.500 βαθμοί που του υπολογίζονται (θεωρητικά) στο ranking θα γίνουν αυτομάτως 4.000.
Αυτό είναι το μπόνους που δίνει η UEFA στις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Εκεί, βέβαια, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Ολυμπιακό που θα μπει στην κλήρωση από το Δ’ γκρουπ δυναμικότητας, αλλά οι Ερυθρόλευκοι στα ψηλά και στα δύσκολα πρέπει να στοχεύουν.
Ο Ολυμπιακός πρέπει έστω να πλησιάσει τη νέα σεζόν το Top 30 του ranking της UEFA. Να κερδίσει, δηλαδή, πάνω από 5-6 θέσεις. Πολύ δύσκολο δεν είναι κάτι τέτοιο, καθώς οι ομάδες που βρίσκονται από πάνω του δεν είναι πολύ μακριά βαθμολογικά, ενώ μία από αυτές (η Βαλένθια στο No 36) δε θα παίξει καν στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα δεν είναι και εύκολο. Τι χρειάζεται;
Αν ο Ολυμπιακός περάσει στους ομίλους του Champions League, πρέπει να μαζέψει τουλάχιστον 5-6 βαθμούς και να συνεχίσει ως τρίτος στο Europa, ενώ αν τελικά παίξει στους ομίλους του Europa ή του Conference (απευκταίο σενάριο…) πρέπει να μαζέψει ακόμα περισσότερους βαθμούς και να αποφύγει ανοησίες όπως η περσινή ήττα από την Αντβέρπ στο Βέλγιο ή όπως η εντός έδρας αυτοκτονία με την Άιντραχτ στο Καραϊσκάκη.
Και ξέρετε κάτι; Στην Ευρώπη ακόμα και μια πολύ καλή χρονιά φτάνει για να σε εκτοξεύσει. Η Φέγενορντ (Νο 40 στο ranking) δεν υπήρχε στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία (ετήσιες συγκομιδές των 2.000 και των 4.000 βαθμών είχε) και πέρσι μάζεψε 24.000 βαθμούς, που θα τους κουβαλά πέντε χρόνια. Η Βασιλεία, που πλέον έπεσε κάτω από τον Ολυμπιακό (Νο 39), έχει στην πενταετία της δύο σεζόν των 2.500 βαθμών, αλλά έχει και δύο των 19.000 και των 12.000 βαθμών που την κρατούν ψηλά.
Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που θα ξεκινήσει φέτος από το Νο 30, πέρσι μάζεψε μόλις 1.000 βαθμούς περισσότερους από τον Ολυμπιακό. Μία ισοπαλία, δηλαδή, που ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να την έχει πάρει στο Αντβέρπ για παράδειγμα. Οι Κροάτες, όμως, έχουν στην πενταετία τους μια σεζόν των 17.000 βαθμών και άλλη μια των 14.000.
Γι’ αυτό λέω, λοιπόν, ότι στην Ευρώπη ακόμα και μια καλή σεζόν μπορεί να σε εκτοξεύσει. Κι αυτός ακριβώς πρέπει να είναι και ο στόχος του Ολυμπιακού, σε όποια ή σε όποιες ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρεθεί στη νέα σεζόν.
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΣΤ’)
- Αρκάς: Η μαγική καλημέρα της Δευτέρας