Ευγνωμοσύνη: Γιατί οι «δυνατοί» δεν την εκφράζουν
Σύμφωνα με μελέτες η σχέση «δύναμης» και ευγνωμοσύνης είναι ισχυρή
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Εάν νιώθετε υποτιμημένοι στη δουλειά σας, δεν είστε μόνοι. Το 59% των εργαζομένων αναφέρουν ότι δεν είχαν ποτέ ανώτερο που να τους «εκτιμά πραγματικά» ενώ το 53% παραδέχονται ότι θα έμεναν περισσότερο στην εργασία τους εάν λάμβαναν μεγαλύτερη εκτίμηση.
- Διαβάστε επίσης: «Είμαστε αυτό που μπορούμε να θυμόμαστε»: Συμβουλές ενός νευρολόγου για την προστασία της μνήμης σας
Η σχέση μεταξύ «δύναμης» και ευγνωμοσύνης
Σε μια πρόσφατη μελέτη μετρήθηκε το ποσοστό ευγνωμοσύνης που εξέφρασαν οι συγγραφείς στην ενότητα ευχαριστιών δημοσιευμένων άρθρων τους σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό σε μια περίοδο 40 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι συγγραφείς υψηλότερης βαθμίδας (π.χ. οι καθηγητές σε σύγκριση με τους επίκουρους καθηγητές) ευχαριστούσαν λιγότερα άτομα στα δημοσιευμένα άρθρα τους.
Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν όταν αναλύθηκαν 136.215 σχόλια που ανταλλάχθηκαν μεταξύ 12.681 διαφορετικών συντακτών της Wikipedia, των οποίων το επίπεδο ισχύος στην κοινότητα της Wikipedia διέφερε. «Διαχειριστές» υψηλότερης ισχύος εξέφρασαν λιγότερη ευγνωμοσύνη από τους συντάκτες που δεν ήταν διαχειριστές.
Γιατί οι «ανώτεροι μας» δεν εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους
Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν γιατί τα άτομα υψηλής και χαμηλής δύναμης εκφράζουν διαφορετικά επίπεδα ευγνωμοσύνης. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη δύναμη εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη επειδή αισθάνονται ότι δικαιούνται περισσότερο την εύνοια των άλλων με βάση την υψηλή ιεραρχικά τους θέση. Οι άνθρωποι με χαμηλότερη εξουσία, ωστόσο, εκφράζουν πιο πολύ την ευγνωμοσύνη τους ως έναν τρόπο καλλιέργειας πιο δυνατών σχέσεων με ισχυρούς ανθρώπους.
Συνοπτικά, τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι τα άτομα με περισσότερη δύναμη δεν νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν μιας και δεν ανησυχούν για το αν θα αναπτύξουν σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον τους και αισθάνονται ότι προσφέρουν περισσότερα απ’ ότι τους προσφέρουν.
Γιατί πρέπει να δείχνουμε ευγνωμοσύνη
Μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο της έκφρασης ευγνωμοσύνης. Μερικοί διευθυντές μπορεί να πιστεύουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει μικρή επίδραση στους υπαλλήλους τους. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.
Η λήψη ευγνωμοσύνης συνδέεται με καλύτερη απόδοση στην εργασία. Τα μέλη μιας ομάδας εργαζομένων που παρακινήθηκαν να σκεφτούν γιατί ήταν ευγνώμονες για τους συναδέλφους τους, στη συνέχεια ήταν πολύ πιο συνεργάσιμοι, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα.
Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι ακόμη πιο σημαντική στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εργασίας
Είναι εύκολο τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε εν ώρα εργασίας να «χαθούν στη μετάφραση». Η ευρεία αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας που ξεκίνησε από την πανδημία του Covid-19 καθιστά την έκφραση ευγνωμοσύνης ακόμη πιο σημαντική, αλλά και πιο δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία θεωρείται το πιο αυθεντικό μέσο έκφρασης συναισθημάτων.
Οι ανώτεροι των υβριδικών ομάδων εργασίας θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τις περιορισμένες προσωπικές συναντήσεις με τους υπαλλήλους τους για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους πρόσωπο με πρόσωπο. Οι ανώτεροι των εργαζομένων που εργάζονται εξ’ ολοκλήρου από απόσταση θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε πιο «ζωντανά» μέσα επικοινωνίας, όπως βιντεοκλήσεις αντί της απλής κλήσης ή της αποστολής email. Επιπλέον, οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην «αποσαφήνιση της ασάφειας» της εργασίας για τους εργαζόμενους (η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εργασίας), επισημαίνοντας τι γίνεται σωστά και τι όχι.
Καλλιεργήστε έναν «μικρόκοσμο ευγνωμοσύνης»
Το κλειδί για τη διατήρηση της ευγνωμοσύνης βρίσκεται στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων πρακτικών στην καθημερινή ρουτίνα των εργαζομένων.
Αναγνωρίστε τη συνεισφορά των χαμηλόβαθμων εργαζομένων. Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι μπορεί να διστάζουν να αναζητήσουν αναγνώριση για τη δική τους συνεισφορά. Η δημόσια αναγνώριση της συνεισφοράς των χαμηλόβαθμων εργαζομένων, βοηθά πολύ το σύνολο μιας επιχείρησης.
Εάν εργάζεστε με ένα εγωκεντρικό αφεντικό που είναι ιδιαίτερα απρόθυμο να αναγνωρίσει την αξία σας, τονίστε σε μια σύσκεψη τη συνεισφορά ενός χαμηλόβαθμου ή νέου εργαζομένου χωρίς να παραγκωνίσετε τη θετική συμβολή του υψηλόβαθμου. Με τα λόγια σας μπορείτε να δείξετε πόσο σημαντική είναι η ομαδική δουλειά και πόσο χρήσιμα είναι όλα τα μέλη μιας ομάδας. Η αναγνώριση ατόμων σε διαφορετικά επίπεδα της ιεραρχίας μπορεί να ενεργοποιήσει έναν «αχάριστο» διευθυντή.
Το μήνυμα είναι ένα: μην υποθέτετε ότι οι υπάλληλοι ή οι συνάδελφοί σας γνωρίζουν πόσο εκτιμάτε την εργασιακή τους συνεισφορά. Εκφράστε θετικά συναισθήματα. Στο τέλος της μέρας, θα δείτε πως όλοι ωφελούνται όταν μέσα στον εργασιακό χώρο εκφράζονται γνήσια συναισθήματα αλληλοεκτίμησης και ευγνωμοσύνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις