Antonov: Η μοιραία πτήση, το θρίλερ με το επικίνδυνο φορτίο και ο πραγματικός προορισμός
Θρίλερ για γερά νεύρα μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το Antonov.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε ένα ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η αεροπορική τραγωδία, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα, όταν ένα ουκρανικό αεροσκάφος τύπου Antonov 12 έπεσε στην περιοχή Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου.
Έντρομοι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν αντιλήφθηκαν πως ένα αεροσκάφος πέρασε σε απόσταση «ανάσας» από τα σπίτια τους και φλεγόμενο έπεσε στα δυτικά της πόλης, ενώ ακούγονταν τρομακτικές εκρήξεις.
Το θρίλερ με το φορτίο του Antonov
Η πρώτη ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ήταν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε εμπορική πτήση cargo και μετέφερε οκταμελές πλήρωμα.
Οι συνεχείς εκρήξεις που ακούγονταν, όμως, από το αεροσκάφος έφεραν στο φως νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να πρόκειται για αεροσκάφος του σερβικού στρατού, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά, ενώ έγινε γνωστό επίσης ότι άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί έσπευσαν στο σημείο, καθώς υπήρχαν αναφορές για φορτίο 12 τόνων, που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο».
Δώδεκα τόνους επικίνδυνου φορτίου μετέφερε το Antonov
Τελικά, γνωστοποιήθηκε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου.
Ειδικότερα, οι νέες πληροφορίες αργά τη νύχτα έκαναν λόγο για ουκρανικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 8 άτομα – μέλη πληρώματος, το οποίο ξεκίνησε από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία και μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου (dangerous goods), γεγονός που σήμανε συναγεσμό στις Αρχές, καθώς μετά το ατύχημα και τη φωτιά απελευθερώθηκαν τοξικά αέρια στην περιοχή.
Παράλληλα, βέβαια, η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και οι προειδοποιήσεις διεθνώς οργανισμών ότι υπάρχει κίνδυνος να κυκλοφορήσουν στη μαύρη αγορά όπλα, που αποστέλλουν οι δυτικές χώρες για να βοηθήσουν το Κίεβο στην αντίστασή του απέναντι στη Ρωσία, προκάλεσαν μεγαλύτερη ανησυχία και νέες εικασίες.
Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου drone έκανε κατόπτευση του τόπου της συντριβής, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έπιασαν δουλειά οι πυροτεχνουργοί, για να εξακριβώσουν το είδος του επικίνδυνου φορτίου που μετέφερε.
Οδηγίες στους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια
Εν τω μεταξύ, δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής, να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να μην κάνουν χρήση κλιματιστικών, ενώ έλαβαν και μήνυμα από το 112, μετά την πτώση του Antonov, καθώς δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρη η επικινδυνότητα του φορτίου του για την ασφάλεια των ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή, εκτός από την εντολή στους κατοίκους, ζητήθηκε και η άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και όλων όσοι βρίσκονταν κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.
Μετρήσεις για ραδιενέργεια
Στο σημείο επίσης υπήρχε θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, που μίλησαν στους δημοσιογράφους..
Παράλληλα, η περιοχή είχε αποκλειστεί, αρχικά, στα 500 μέτρα.
Ανατροπή με τον τελικό προορισμό του Antonov – Τι μετέφερε
Συνέντευξη Τύπου για το αεροπορικό δυστύχημα παρέθεσε, την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.
Όπως είπε την Κυριακή το πρωί, το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπανγκλαντές – και όχι η Ιορδανία, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.
Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές, με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε, επίσης, ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων, που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρεία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές.
Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρεία αερομεταφορών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:
– Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62.
– Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62.
– Φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.
Και οι οκτώ επιβάτες νεκροί
Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε την Κυριακή και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ.
Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις Αρχές ότι όλοι οι νεκροί – οκτώ επιβάτες – είναι ουκρανικής καταγωγής.
Μάλιστα, παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετά πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες έδειχναν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και την σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος.
Όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov An-12 που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, το βράδυ του Σαββάτου, είναι νεκρά, δήλωσε και αξιωματούχος της ουκρανικής εταιρείας μεταφορών «Meridian» στο Reuters.
Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν, αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.
Και ο λόχος Βιολογικής Άμυνας στις έρευνες
Σημειώνεται πως στο σημείο μετέβη και ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, για να «χτενίσει» την περιοχή, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.
Επίσης, διατέθηκε τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.
Δύο σοροί εντοπίστηκαν στα συντρίμμια – Δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες
Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο της συντριβής του Antonov, όπως ενημέρωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης ανακοίνωσης για την αεροπορική τραγωδία ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, το απόγευμα της Κυριακής.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου ανακοίνωσε πως, μέχρι στιγμής (ώρα 18:00) έχει ανασυρθεί μια σορός από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ συμπλήρωσε πως έχει εντοπιστεί ακόμη μία.
Εντοπίστηκαν 7 από τις 8 σορούς – Βρέθηκε το μαύρο κουτί;
Δύο ώρες αργότερα, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκαν οι επτά από τις οκτώ σορούς του μοιραίου Antonov.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έχουν ήδη ανασυρθεί οι τρεις από τις σορούς, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση ανάσυρσης των υπόλοιπών τεσσάρων.
Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες για την όγδοη σορό, που ακόμα δεν είχε εντοπιστεί.
Την ίδια στιγμή, εικάζεται ότι εντοπίστηκε και το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα και σχετική φωτογραφία.
Δείτε την φωτογραφία:
Ανακοίνωση της ΥΠΑ για την τραγωδία – Το χρονικό της τραγωδίας λεπτό-λεπτό
Σε επίσημη ενημέρωση για την πτώση του Antonov προέβη, στη συνέχεια, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), επισημαίνοντας πως για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).
Το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).
Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα), με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).
Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.
Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα.
Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση.
Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.
Εντοπίστηκε και η όγδοη σορός – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης
Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης και των οκτώ σορών από το μοιραίο Antonov.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι οκτώ σοροί του άτυχου πληρώματος του αεροσκάφους μεταφέρονται στο Γενικό Nοσοκομείο Κομοτηνής.
Μάλιστα, κατόπιν αιτήματος από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), διατέθηκε όχημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των σορών από την περιοχή του δυστυχήματος.
Σε εγρήγορση οι Αρχές – Παραμένουν αποκλεισμένες περιοχές
Σε εγρήγορση βρίσκεται η τοπική κοινωνία, αλλά και η αυτοδιοίκηση στην Καβάλα, μετά την πτώση του Antonov.
Αν και μετά από τις έρευνες στον τόπο της συντριβής, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες, ωστόσο οι Αρχές απέκλεισαν αρκετές περιοχές, καθώς συντρίμμια του Antonov, αλλά και πυρομαχικά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε πως μετά την έρευνα του στρατού δεν έχουν βρεθεί τοξικές ουσίες στον τόπο της συντριβής.
Να χυθεί άπλετο φως ζητά η αντιπολίτευση για την πτώση του Antonov
Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους, ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις και αξιόπιστες απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τον προορισμό και το φορτίο του αεροσκάφους.
«Η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov σε ελληνικό έδαφος θέτει τις ελληνικές αρχές προ της εθνικής και διεθνούς ευθύνης να ερευνήσουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πτήσης και του φορτίου του μοιραίου Antonov», τόνισαν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, ζητώντας απαντήσεις σε έξι ερωτήματα.
Σημείωσαν, επίσης, ότι είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ, «που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού, που αποστέλλεται στην Ουκρανία, να καταλήξει στη μαύρη αγορά».
Και κατέληξαν πως θεωρούν «αυτονόητο» ότι οι ελληνικές αρχές και η κυβέρνηση θα πράξουν κάθε τι δυνατό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Τόσο το φορτίο και η διαδρομή που εκτελούσε το αεροσκάφος Antonov, όσο και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το συμβάν, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ για την συντριβή του Antonov στην Καβάλα.
Ο Περισσός σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου, που συνοδεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων μεταφορά – με διάφορους τρόπους και διαδικασίες – επικίνδυνων οπλικών συστημάτων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις