Καβάλα: Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο του Antonov – Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας
Τρία αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους με τους οκτώ επιβαίνοντες, οι οποίοι θεωρούνται και επίσημα νεκροί
Με μία πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, καθώς εκτός από το σοκ που βίωσαν το βράδυ του Σαββάτου, βλέποντας ένα αεροσκάφος φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά να συντρίβεται στο έδαφος, η επικινδυνότητα του φορτίου που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα καθώς και η ανίχνευση μίας λευκής άγνωστης ουσίας, που είχαν ως αποτέλεσμα και την απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή, είναι τα βασικά ζητήματα που τους προβληματίζουν.
Ανησυχία με την επικινδυνότητα του φορτίου
Με το πρώτο φως της ημέρας, εκτός από τις εικόνες που δείχνουν τον όλεθρο που προκλήθηκε στη περιοχή με την συντριβή του Antonov, κινητοποιήθηκαν άμεσα και δυνάμεις τόσο της πυροσβεστικής, όσο και των Ένοπλων Δυνάμεων, καθώς στο σημείο βρίσκεται ειδική 14μελής ομάδα πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας προκειμένου να εξετάσει την περιοχή και να προβεί σε εκτιμήσεις – πόρισμα σχετικά με την επικινδυνότητα του φορτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στης 14.00 το μεσημέρι.
Την ίδια ώρα τρία παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους με τους οκτώ επιβαίνοντες, οι οποίοι θεωρούνται και επίσημα νεκροί. Αυτά σχετίζονται τόσο με τον προορισμό του αεροσκάφους, καθώς αρμόδιοι έπεσαν σε αντιφάσεις σχετικά με τον τελικό του σταθμό προσγείωσης, όσο και με την αδυναμία λειτουργίας του συστήματος πυρόσβεσης αλλά και με την επιλογή του πιλότου να προσγειώσει το αεροσκάφος στην Καβάλα, κίνηση που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με επιτυχία, καθώς το αεροπλάνο συνετρίβη.
Σχετικά με την επικινδυνότητα του φορτίου, Έλληνες ειδικοί και αναλυτές έχουν κάνει ήδη τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς έγινε γνωστό πως το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών.
Να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος από εκρήξεις
Ο κ. Μιχάλης Χάλαρης επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημείας, υποστράτηγος ε.α., μίλησε στην ΕΡΤ για το πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο του Antonov για τους κατοίκους της περιοχής.
«Είναι ένα ανθρωπογενές περιστατικό, έχουμε μία έκρηξη, από την άλλη οι οσμές ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της έκρηξης και των καυσίμων που είχε το αεροπλάνο και το φορτίο. Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει για την δημόσια υγεία, αυτό που έχει συμβεί εκεί. Σίγουρα όμως μέχρι να ανιχνευτεί, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις τι ακριβώς είναι το επικίνδυνο φορτίο, θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία συντεταγμένα και να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από εκρήξεις και να προχωρήσουμε στην ανάλυση και στην ανεύρεση των σωμάτων με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων που υπάρχουν για την διαχείριση μαζικών απωλειών».
Πληθώρα χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα
Όσο για το αν πρόκειται χρονοβόρα η διαδικασία, ο κ. Χάλαρης είπε ότι «πρώτα πρέπει να δοθεί το οκ ότι είναι καθαρή η περιοχή και μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δειγματοληψίες έτσι ώστε να προσδιορίσουμε επακριβώς ποιο είναι το επικίνδυνο φορτίο.
Οφείλω να σας πω ότι το τμήμα Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου, με έδρα την Καβάλα είναι στη διάθεση για να βοηθήσει, να συνδράμει, να πάει στο πεδίο. Έχουμε τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να προσδιορίσουμε και αέριους και υγρούς ρύπους. Τους αέριους ρύπους που έχουν παραχθεί στην περιοχή θέλουμε να μετρήσουμε εκεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα χημικών ενώσεων, άχρωμες και άοσμες, αυτό θα το βρούμε μόνο αν γίνουν μετρήσεις και αναλύσεις στο πεδίο» είπε και κατέληξε: «Εγώ θα πήγαινα στα 800 μέτρα ακτίνα γύρω από την περιοχή του ατυχήματος και να είναι πλήρως απομονωμένη».
Τρία αναπάντητα ερωτήματα για την μοιραία συντριβή
Εκτός όμως από το πολύ σοβαρό θέμα του επικίνδυνου φορτίου, παραμένουν κι άλλα αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να διαλευκανθούν και από την δικαιοσύνη καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε οπλικό υλικό.
Ποιος ήταν τελικά ο τελικός προορισμός του Antonov;
Αρχικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, δήλωσε πως το μεταγωγικό Antonov είχε τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές.
Η πληροφορία αυτή όμως δεν επιβεβαιώνεται από τον οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, ο οποίος μιλώντας στο News247 είπε ότι το αεροσκάφος θα κατέληγε στο Αμμάν (και όχι στο Μπαγκλαντές).
Όπως έγινε γνωστό χτες και όπως επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη, το αεροσκάφος τύπου Antonov έκανε στροφή 180 μοιρών την ώρα που πετούσε πάνω από την θάλασσα κοντά στο όρος Άθως με κατεύθυνση τη Χρυσούπολη.
Αυτό κατέγραψε για την πορεία του αεροσκάφους, όπως φαίνεται στο flightradar24.com λίγο πριν την πτώση. Το αεροσκάφος έπιασε φωτιά στον αέρα στον δεξί κινητήρα του λίγο πριν τη συντριβή.
Τελικά το αεροσκάφος δεν έφτασε έως το αεροδρόμιο και το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ, πριν καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο πέριξ του οικισμού Παλαιοχωρίου Καβάλας.
Ωστόσο αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί ο πιλότος του αεροσκάφους δεν επέλεξε να κατευθυνθεί προς τη Λήμνο που βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από το αεροδρόμιο της Καβάλας.
Τέλος, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το σύστημα πυρόσβεσης δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα η συντριβή να προκαλέσει συνεχόμενες εκρήξεις, όπως ανέφεραν και οι κάτοικοι της περιοχής.
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων