Antonov 12: Η ιστορία πίσω από το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Καβάλα
«Στιβαρά, ανθεκτικά, οικονομικά σε καύσιμα, με απαράμιλλη ικανότητα μεταφοράς φορτίου, σχεδιασμένα με λογισμικό που αναπτύχθηκε από την γαλλική Dassault Systèmes», έτσι χαρακτήρισε τα αεροσκάφη Antonov ο αντιπρόεδρος και διευθυντής πωλήσεων του ομίλου,Ολεξάντρ Κίβα.
Ένα Antonov 12, ουκρανικής εταιρείας, ήταν το μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη, το βράδυ του Σαββάτου, έξω από την Καβάλα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τετρακινητήριο μεταφορικό ελικοφόρο αεροσκάφος σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση. Αποτελεί την στρατιωτική έκδοση του Antonov An-10 και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Για περισσότερα από 30 χρόνια το Antonov 12 ήταν το τυπικό αεροσκάφος της σοβιετικής αεροπορίας για τη μεταφορά φορτίου και αλεξιπτωτιστών.
Έως και σήμερα έχουν κατασκευαστεί 1.248 αεροσκάφη τέτοιου τύπου.
Λίγα λόγια για το παρελθόν
Σημειώνεται πως το Antonov-12 είναι ο απόγονος του Αntonov-8. Tο πρώτο Αntonov-12 πέταξε τον Δεκέμβριο του 1957 και μπήκε επίσημα στον δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης το 1959. Αρχικά κατασκευαζόταν στο κρατικό εργοστάσιο στο Ιρκούτσκ, όμως από το 1962 η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Τασκένδη και μετέπειτα στο Βορονέζ και το Καζάν.
Το Antonov-12 είναι γνωστό για την ικανότητά του στην έλξη. Τα φτερά του και οι ουρά του είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να του δίνουν ισχυρή άνωση. Όσον αφορά στη διαμόρφωση, το μέγεθος και τη μεταφορική ικανότητά του, το αεροσκάφος είναι παρόμοιο με το C-130 Hercules της Lockheef Martin που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιείται ευρύτατα από τις αεροπορίες των δυτικών χωρών.
Το Antonov-12 είναι ικανό να μεταφέρει έως και 100 πλήρως εξοπλισμένους αλεξιπτωτιστές ή 20.000 κιλά φορτίου.
Μέχρι το 1973, όταν σταμάτησε η παραγωγή του, κατασκευάστηκαν πάνω από 60 παραλλαγές του An-12. Χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους ρόλους, από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έως τη μεταφορά οπλισμού.
Σήμερα, η εταιρεία Antonov είναι μια ουκρανική κρατική εταιρεία η οποία επισκευάζει κάποια από τα 6.000 αεροσκάφη της που εξακολουθούν να πετούν σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης και σε αυτές του αναπτυσσόμενου κόσμου.
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA