Τουρκία: Ξεκινάει νέα «μάχη» με την Ελλάδα για την κουζίνα
«Μετά τον μπακλαβά η Ελλάδα απλώνει χέρι και στο κοκορέτσι» είναι ένας από τους τίτλους που δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στη νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την κουζίνα
Ένας νέος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και αυτή τη φορά αφορά την κουζίνα.
«Μετά τον μπακλαβά η Ελλάδα απλώνει χέρι και στο κοκορέτσι» είναι ένας από τους τίτλους που δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στη νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει και επιχειρεί να χωρίσει τα ελληνικά από τα τουρκικά φαγητά.
Διαβάστε επίσης: «Να επιστρέψουμε στη φιλία Βενιζέλου – Ατατούρκ»
Το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί
Με αφορμή το ότι το κοκορέτσι και ιμάμ μπαϊλντί στα ελληνικά εστιατόρια των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως ελληνικά φαγητά, στην Τουρκία άρχισε μία νέα «μάχη» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ, που αναφέρεται στην κλοπή των τουρκικών πιάτων από τους Έλληνες.
«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», γράφει η ιστοσελίδα της Ακσάμ, που υπογραμμίζει ότι αυτά είναι πιάτα της οθωμανικής κουζίνας. Ενώ αντίστοιχα ρεπορτάζ φιλοξενούν και άλλες ιστοσελίδες.
Οι ρίζες στην Οθμωανική κατοχή
Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ υποστηρίζεται ότι «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές της Ελλάδας χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει ‘ο ιμάμης λιποθύμησε’. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό».
Το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι.
«Στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια εντόσθια, τυλιγμένα σε λίπος από αρνί, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο», αναφέρει η Ακσάμ, επικαλούμενη το πώς παρουσιάζεται το πιάτο στις ΗΠΑ.
Ο τούρκος δάσκαλος στο κοκορέτσι
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στον Σερέφ Ιλγκάρ ο οποίος χαρακτηρίζεται «δάσκαλος στο κοκορέτσι» και όπως σημειώνεται είπε ότι «το κοκορέτσι είναι ένα τουρκικό πιάτο, το οποίο συνδυάζεται με τα τουρκικά μπαχαρικά μας. Πρωτοφτιάξαμε κοκορέτσι από έντερα χήνας της περιοχής του Καρς εδώ και αιώνες. Το κοκορέτσι είναι δικό μας».
Ο παρουσιαστής ταξιδιωτικών εκπομπών, Λοκμάν Νταγ, υποστηρίζει ότι «έχουμε συνηθίσει να παίρνουν τα φαγητά μας οι γείτονές μας και να τα παρουσιάζουν στον κόσμο σαν να ήταν δικά τους. Το όνομα του πιάτου είναι «Imam Bayildi». Είναι μια γεύση που προήρθε από τους Οθωμανούς και είναι γνωστή μέχρι σήμερα με το όνομα αυτό στον κόσμο. Αν δεν δώσουμε προσοχή στι γεωγραφικές ενδείξεις μπορεί να χάσουμε αυτές τις γεύσεις από την Ελλάδα. Έχει προσπαθήσει να κάνει το ίδιο με τον μπακλαβά, το ντονέρ κεμπάπ, τους ντολμάδες, το γιαούρτι».
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar