Ρωσία: Συστημική απειλή όποιο κράτος δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία
Η Ρωσία κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία, το 2014.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Η άρνηση της Ουκρανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία, αποτελεί «συστημική απειλή» για τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Το 2014
Η Ρωσία κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία, το 2014.
Η Μόσχας υποστήριξε τότε, τους αποσχιστές στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο αφετηρία ενός πολυπολικού κόσμου
«Αν κάποιο άλλο κράτος, όπως η Ουκρανία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε, αυτό το κράτος είναι μία συστημική απειλή για εμάς», δήλωσε ο Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Κλιμακώνεται η επίθεση
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κλιμακώνει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας να κλιμακώσουν τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων, με στόχο την προληπτική αποτροπή βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Το τέλος της Δύσης;
Οι εξελίξεις αυτές που καταδεικνύουν ότι στο στρατιωτικό μέτωπο η Ρωσία δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης, παρά τη συνεχόμενη τροφοδοσία του ουκρανικού στρατού με σύγχρονα δυτικά όπλα, οδήγησαν τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να διατυπώσει την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της.
«Και η Κίνα αποκτά καθεστώς υπερδύναμης σε σύμπραξη με τη Ρωσία σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής εδώ και αιώνες».
Ο κόσμος, δήλωσε ο Μπλερ, βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: αλλά αυτή τη φορά η Δύση προφανώς δεν βρίσκεται σε άνοδο.
Πολυ-πολικός κόσμος
«Φθάνουμε στο τέλος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης», ανέφερε ο Μπλερ σε διάλεξη με τίτλο «Μετά την Ουκρανία – Ποια είναι τα μαθήματα τώρα για την ηγεσία της Δύσης;», σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας σε φόρουμ στο Ντίτσλεϊ Παρκ, δυτικά του Λονδίνου.
«Ο κόσμος πρόκειται να έχει τουλάχιστον δύο πόλους και πιθανώς πολλούς πόλους», δήλωσε ο Μπλερ. «Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα, όχι τη Ρωσία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις