Κοιλάδα του Θανάτου: Τα μακρόβια πεύκα αργοπεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής
Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα είδη δέντρων πάνω στη γη ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να τα απειλεί σοβαρά.
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Τις πιο ψηλές θερμοκρασίες έφτασαν οι ελληνικές θάλασσες το 2024 - Θερμότερο καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια
- Μανούσος Μανουσάκης: Κλίμα συγκίνησης στη κηδεία του σκηνοθέτη
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως τα πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου, στη Νεβάδα, που μετρούν πάνω από μία χιλιετία ζωής πάνω στη γη, θα έφταναν στο σημείο να απειλούνται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή.
Πρόκειται για τα πεύκα του είδους «bristlecone» τα οποία δεσπόζουν σε όλη την έκταση της κοιλάδας. Οι δαχτύλιοι στους κορμούς τους και τα κλαδιά τους μαρτυρούν την ηλικία τους και την ιστορία τους.
- Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές τρισεκατομμυρίων σε άλλες χώρες
Το 2018, η Κόνστανς Μίλαρ ανηφόρισε το μονοπάτι στο Telescope Peak , το υψηλότερο σημείο στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στη Νεβάδα, ανακαλύπτοντας εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα πεύκα. Οι βελόνες τους είχαν ένα άρρωστο πορτοκαλί χρώμα κι ο φλοιός του κορμού τους ένα ωχρό γκρι.
Σύμφωνα με τη Μίλαρ, η καταστροφή αυτή αφορά το 60-70% των συγκεκριμένων πεύκων του πάρκου.
«Είναι σαν να βρίσκομαι σε μια σκηνή εγκλήματος» ανέφερε η Μίλαρ, ομότιμη ερευνητική οικολόγος που μελετά αυτό το είδος πεύκου εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Σε μία πρόσφατη έρευνα της ίδιας και της ομάδας της, διαπιστώθηκε πως η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τη Δύση τα τελευταία τουλάχιστον 1.200 χρόνια έχει επιφέρει τέραστιο πλήγμα στα εν λόγω πεύκα. Επιπλέον, τα σκαθάρια φλοιού που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακίνδυνα για τα δέντρα, τελικώς τους έδωσαν τη «χαριστική βολή».
Η υπερθέρμανση του πλανήτη με την άνοδο των θερμοκρασιών προκάλεσε «έκρηξη» στους πληθυσμούς εντόμων που απειλούν τα πεύκα και μείωσε την ικανότητα αυτοπροστασίας τους, εξηγούν οι επιστήμονες.
«Αυτό είναι προπομπός τού τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον» επισημαίνει η Μίλαρ.
«Αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταστροφική υπερθέρμανση οι επιδέξιοι αυτοί επιζήσαντες της φύσης, τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη ζωή στον πλανήτη; Κι αν η ανθρωπότητα δε λάβει υπ’όψιν της την προειδοποίηση από αυτούς τους «πεσόντες» ηλικιωμένους, τι μπορεί να λέει αυτό για εμάς;» διερωτάται η ίδια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις