Τουρκικά ΜΜΕ: Αν ο Μπάιντεν θέλει να δώσει F-16 στην Τουρκία μπορεί
Πηγές στην Άγκυρα πιστεύουν ότι εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τηρήσει ειλικρινά τις προαναφερθείσες θέσεις του, θα βρει τρόπους να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας κρατάνε τα ΜΜΕ της γείτονος το αίτημα της Άγκυρας για απόκτηση νέων F-16 και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων που διαθέτει.
Το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και στη σκιά του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, που έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά των Rafale, ενώ επιδιώκει να μπει και στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο έχει αποβληθεί η Τουρκία λόγω κυρώσεων που συνδέονται με την απόκτηση των S-400.
Διαβάστε επίσης: Η Αθήνα αλλάζει δόγμα στην εξωτερική πολιτική
Χουριέτ: Αν ο Μπάιντεν θέλει μπορεί
Η φιλοκυβερνητική Hürriyet σε άρθρο της το Σάββατο ανέφερε ότι ο Μεχμέτ Γεγκίν, ερευνητής στο think tank SWP με έδρα τη Γερμανία, δήλωσε πως «εάν ο Biden θέλει πραγματικά να πραγματοποιήσει την πώληση, όπως έχει πει στο παρελθόν, θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό πωλήσεων και σημαίνει σοβαρό εισόδημα και θέσεις εργασίας για την αμυντική βιομηχανία σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία επιβραδύνεται στις ΗΠΑ».
Αν δεν δώσουν F-16 θα αγοράσουμε από αλλού
Ο ίδιος σημειώνει ότι «η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι όταν πούλησε μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα, η Άγκυρα θα έπρεπε να καλύψει την αδυναμία στην αεράμυνα της. Αν δεν πουλήσουν τα F-16, η Άγκυρα ίσως χρειαστεί να αγοράσει αεροπλάνα από τη Βρετανία , τη Γαλλία και ίσως, το χειρότερο για τις ΗΠΑ, από τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι υπέρ της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση».
Την ίδια στιγμή ο Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στη Χουριέτ σχετικά με την αποδοχή των όρων της τροπολογίας πως «αυτό θα ήταν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε εάν η Ελλάδα παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας; Αυτές είναι πολύ βαριές διατάξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται να αγοράσουμε F-16, μπορούν να αγοραστούν άλλα όπλα».
Μιλλιέτ: Χαλαροί οι τούρκοι αξιωματουχοι για την τροπολογία των F-16
Σε ανάλυση της Μιλλιέτ την Κυριακή σημειώνεται αναφορικά με την αμερικανική τροπολογία ότι «εκ πρώτης όψεως, το νομοσχέδιο φαίνεται να προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα είναι σχετικά χαλαροί. Έκανα κάποια έρευνα για το γιατί. Η εικόνα που βλέπω είναι η εξής: Πηγές στην Άγκυρα πιστεύουν ότι εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τηρήσει ειλικρινά τις προαναφερθείσες θέσεις του, θα βρει τρόπους να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία».
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το άρθρο της Μιλλιέτ ο Μπάιντεν «μπορεί να αποδείξει ότι η πώληση είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ μέσω της θέσης ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τα συστήματα F-16 είναι σημαντικά για την άμυνα του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα των ΗΠΑ […]».
Κλειδί η θέση των ΗΠΑ για τα 10 μίλια
Σημειώνει δε πως «οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η δεύτερη προϋπόθεση θα φέρει τον Μπάιντεν σε πιο δύσκολη θέση. Αλλά και εδώ, το χαρτί του Μπάιντεν φαίνεται σίγουρη. Η έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κογκρέσο για το 2019 (Παρέμβαση άλλων χωρών στον εναέριο χώρο της Ελλάδας – Νόμος για την Ανατολική Μεσόγειο και την εταιρική σχέση ασφάλειας) είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Όπως επισημαίνει το άρθρο «σε αυτή την έκθεση, αναφέρεται ότι το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν είχε τα στοιχεία για να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από το 2017. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια, παρά τα χωρικά της ύδατα, τα οποία είναι 6 μίλια. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συμμερίζεται την άποψη σε αυτήν την έκθεση ότι τα 4 μίλια που προστέθηκαν πλέον των χωρικών της υδάτων είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και δεν θέλει να πάρει μέρος στις παραβιάσεις στην ενδιάμεση περιοχή των 4 μιλίων».
Ο Μπάιντεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα
Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ: «οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το 95% των αντιπαραθέσεων με την Ελλάδα είναι ήδη σε αυτήν την περιοχή. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι ο Μπάιντεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα αναφερόμενος στην έκθεση […]».
Το άρθρο υποστηρίζει ότι «μερικές φορές, το ίδιο θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε δύο διαφορετικές πτέρυγες (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) με διαφορετικούς τρόπους, και τα κείμενα μπορούν να τακτοποιηθούν διαφορετικά. Όταν συμβεί αυτό, παρεμβαίνει η «επιτροπή συμφιλίωσης» και το κείμενο τίθεται προς διαπραγμάτευση. Επομένως, πρέπει να εξεταστεί εάν το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τα F-16 θα έρθει στη Γερουσία με αυτή τη μορφή ή αν θα αλλάξει».
Απίθανο το βέτο Μπάιντεν
Σημειώνει δε πως «εάν δεν αλλάξει τίποτα και έρθει στη Γερουσία ως έχει, ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα βέτο. Αλλά είναι πολύ, πολύ απίθανο ο Μπάιντεν να ασκήσει βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο. Επειδή ο αμυντικός προϋπολογισμός πώλησης F-16 εμπίπτει στον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας. Θεωρείται ότι ο πρόεδρος δεν θα ασκήσει βέτο σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό μόνο και μόνο λόγω της ευαισθησίας της Τουρκίας».
Γενί Σαφάκ
Τέλος το ζήτημα των F-16 σημειώνεται και σε κυριακάτικο ρεπορτάζ της Yeni Safak που υποστηρίζει ότι «οι Αμερικανοί νομοθέτες, που πρωτοστατούν στον περιορισμό πώλησης F-16 στην Τουρκία, μοιράστηκαν μια φωτογραφία με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και έδωσαν ένα μήνυμα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Nicole Malliotakis και ο Gus Billirakis, μέλη του Ελληνικού Λόμπι, συναντήθηκαν με τον Έλληνα Επιτελάρχη, Κωνσταντίνο Φλώρο, μπροστά στις κάμερες. Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, βραβεύτηκε με πλακέτες και μετάλλια. H Malliotakis, που ανέβασε φωτογραφία με τον Φλώρο στο Twitter, έγραψε: «γιορτάζουμε την ψήφιση 2 όρων, τους οποίους τρέξαμε μέσω της Βουλής για την πώληση F-16 και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία»».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις