Antonov: Τι λένε οι Αρχές του Μπαγκλαντές για το φορτίο του αεροσκάφος
Παραλήπτης του φορτίου φέρεται να ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές, οι οποίες έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο
- Οι ενήλικες στις ΗΠΑ δεν «ενηλικιώνονται» ποτέ - Ηχηρό καμπανάκι για Ελλάδα;
- Το τέλος του pasokification και η «αναβάπτιση» Ανδρουλάκη
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
- «Ελπίζω να περάσετε καλά»: Τα τελευταία λόγια της Τζένιφερ Άνιστον στην Αντζελίνα Τζολί πριν από 20 χρόνια
Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση με το φορτίο του μοιραίου Antonov, το οποίο συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Καβάλα, με στοιχεία που έρχονται από το Μπαγκλαντές, τον τελικό προορισμό δηλαδή του αεροπλάνου, να αλλάζουν κάπως τα δεδομένα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των σερβικών Αρχών, το αεροπλάνο μετέφερε τα εξής πυρομαχικά, τα οποία αποτελούσαν νόμιμο φορτίο:
- εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62
- εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62
- φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67
Διαβάστε επίσης: Ο έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ανθρώπων και έμεινε στην ιστορία
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η Αθήνα κάνει λόγο για ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά του Βελιγραδίου, πραγματοποιώντας μάλιστα και σχετικό διάβημα.
Το διάβημα θα γίνει μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.
Οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο αλλά και όπου εδρεύει η εταιρεία που το ναύλωσε, όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο.
Η σερβική πρεσβεία στην Αθήνα, από την πλευρά της, έπρεπε να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημέρωνε βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα έδινε τη σχετική άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Ετσι, τα στοιχεία δείχνουν πως το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.
Σημειώνεται πως για δεύτερο 24ώρο το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε με τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο, με αναφορές να κάνουν λόγο ακόμη και για νάρκες που φέρεται να έχουν εντοπιστεί.
Λαθρεμπόριο όπλων;
Μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, δεν λείπουν και εκτιμήσεις –χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνονται– ότι πρόκειται για υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων. Δεν αποκλείεται, δε, το ενδεχόμενο τα πυρομαχικά 12 τόνων να προέρχονται από τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για την τύχη των όπλων που αποστέλλει η Δύση στην Ουκρανία είτε απευθείας στην ίδια την χώρα ή μέσω τρίτων όμορων χωρών.
Για τον λόγο αυτό, προσφάτων, η ΕΕ ενίσχυσε τη συνεργασία της με τη Μολδαβία προκειμένου να τη βοηθήσει να ελέγξει τα σύνορά της με την Ουκρανία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λαθρεμπορίου όπλων από την εμπόλεμη χώρα.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσω των επισήμων διαδικασιών που καθορίζουν οι διεθνείς διαδικασίες και κανόνες ασφαλείας που διέπουν διακρατικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πυρομαχικών και όπλων.
Εάν πράγματι το Antonov μετέφερε εκπαιδευτικά πυρομαχικά μπορεί να διαπιστωθεί από τα ευρήματα στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Κάθε όπλο είναι μαρκαρισμένο και άρα μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του ακόμη και μετά την χρήση – έκρηξη του.
- Διαβάστε επίσης: Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν πέσει το Antonov – Έψαχνε πεδιάδα μακριά από σπίτια
Τι λένε οι Αρχές του Μπαγκλαντές
Παραλήπτης, σε κάθε περίπτωση, φέρεται να ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο.
Οπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, ο εκπρόσωπος του αρχηγείου της BGB (η υπηρεσία συνοριοφυλάκων), Αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman ανέφερε πως ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βόμβες για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, η αποστολή ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, ωστόσο, απέρριψαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές.
«Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες» ισχυρίστηκε ο Fayzur Rahman. Οπως σημειώνεται, πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Masud Bin Momen, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη» και προσέθεσε ότι το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.
Ερωτηθείς για τη χρήση ουκρανικού αεροσκάφους εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προμηθευτές συνήθως κανονίζουν τη μεταφορά σε τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να σχολιάσει χωρίς να ελέγξει λεπτομέρειες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις