Στα 54 το νέο όριο ηλικίας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Πρόταση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προς το υπουργείο Υγείας για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη αντί των 52 που είναι σήμερα
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τουλάχιστον 100 παιδιά και πλέον γεννιούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο από γυναίκες πάνω από 50 ετών, με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε κάποια γειτονική χώρα του εξωτερικού επειδή το όριο ηλικίας στην Ελλάδα είναι μέχρι 52 ετών.
Το γεγονός αυτό, οδήγησε την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη για την εφαρμογή μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με βάση τη σχετική οδηγία της Αρχής, οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να καταθέσουν στην Αρχή επίσημα δικαιολογητικά και γνωματεύσεις ιατρών που πιστοποιούν ότι η φυσική και σωματική τους κατάσταση τους επιτρέπει την κυοφορία και τον τοκετό.
Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονίζεται το «τοπίο» της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα
Όπως επισημαίνει η Αρχή, η σχετική εισήγηση «στηρίχθηκε στην πραγματική ανάγκη των γυναικών για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία και η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αιτήσεις που δέχεται η Αρχή για χορήγηση της σχετικής άδειας».
Το όριο ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξήθηκε στα 52 έτη από τα 50, με τον ν. 4812/2021 ύστερα από εισήγηση της ΕΑΙΥΑ. Με βάση τη διάταξη αυτή, η Αρχή έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περίπου 400 άδειες για εφαρμογή μεθόδου εξωσωματικής σε γυναίκες 50-52 ετών, γεγονός που αναδεικνύει τη λειτουργικότητα της αύξησης του ορίου ηλικίας για εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το αυξημένο όριο ηλικίας προϋπήρχε σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη χώρες. Στην Κύπρο και στην Ισπανία το όριο είναι 55 και 54 ετών, αντίστοιχα. Στην Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Πολωνία, Λιθουανία αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.
Διαβάστε επίσης: Εξωσωματικές: Τα μωρά τα φέρνει η κρυοσυντήρηση
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος, καθώς το 2007 είχαν γεννηθεί 52 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών, 74 παιδιά το 2009, 128 παιδιά το 2017 και 135 παιδιά το 2019. Αντίστοιχα το 2021 γεννήθηκαν στη Γερμανία 186 παιδιά, στην Αγγλία 238 παιδιά και στην Ισπανία 449 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών.
Τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν προκύψει από εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόστηκαν σε γειτονικές χώρες, αφού μέχρι πρότινος στην χώρα μας δεν επιτρεπόταν η εφαρμογή μεθόδων ΙΥΑ σε γυναίκες άνω των 50.
Όπως τονίζει η Αρχή, «η σημερινή πρακτική δημιουργεί τεράστια εμπόδια σε όσους επιθυμούν και έχουν όνειρο ζωής να αποκτήσουν ένα παιδί και τους εξαναγκάζει να αναζητήσουν λύση σε γειτονικές χώρες όπου το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει.
Αντίστοιχα και οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν την ανάγκη των ζευγαριών από την Ελλάδα να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά πλειοψηφία με ωάρια δότριας, στερώντας τους το δικαίωμα να υποβληθούν σε θεραπεία «στο σπίτι τους» όπου αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη, αλλά στερούν και από την χώρα μας ένα σημαντικότατο εισόδημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις