Εγκαταλείπουν την Golden Visa οι επενδυτές
Οι μεγαλύτερες «απώλειες» καταγράφονται στους επενδυτές από την Κίνα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Xάνει τη λάμψη της η Golden Visa, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2022 για πρώτη φορά το ισοζύγιο αφίξεων – αποχωρήσεων επενδυτών είναι αρνητικό. Οπως όλα δείχνουν, οι συγκυρίες της τελευταίας διετίας, λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και των περιορισμών που έχουν τεθεί, όχι μόνο δυσκολεύουν την προσέλευση νέων επενδυτών αλλά διώχνουν και ορισμένους που είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής), το σύνολο των εκδοθεισών αδειών πενταετούς παραμονής σε επενδυτές ακινήτων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αλλά και σε επενδυτές πλέον σε άυλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) καταγράφει πτώση της τάξεως του 5,66%. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος το 2013 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι πλέον μειωμένο κατά 539 και έχει διαμορφωθεί στις 9.074.
Οι μεγαλύτερες «απώλειες» καταγράφονται στους επενδυτές από την Κίνα. Συγκεκριμένα, ενώ οι ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» σε Κινέζους έως τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν 6.391, αποεπένδυσαν 442 Κινέζοι και οι ενεργές άδειες πλέον αριθμούν τις 5.949. Το 66,4% των επενδυτών στο πρόγραμμα Golden Visa είναι Κινέζοι, κατέχοντας την 1η θέση, γεγονός που θα επηρεάσει την αγορά εάν συνεχιστεί η φυγή τους.
Απώλειες καταγράφονται όμως και από τούρκους επενδυτές, όπου οι ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» έχουν υποχωρήσει από 619 σε 587, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 5,17%, ενώ και οι Ρώσοι λόγω των κυρώσεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου με την Ουκρανία αποχωρούν και οι ενεργές άδειες «χρυσής βίζας» από τις 599 το 2021 έχουν υποχωρήσει πλέον στις 431, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 28%.
Στον αντίποδα βρίσκονται πάντως επενδυτές από το Ιράν, οι οποίοι αγοράζουν στην Ελλάδα και από 198 ενεργές άδειες το 2021 πλέον αριθμούν τις 229. Αύξηση κατά 14,15% καταγράφεται και από Αμερικανούς: 106 ενεργές άδειες Golden Visa στα τέλη του 2021, στις οποίες προστέθηκαν άλλες 15.
Παράγοντες της κτηματαγοράς αποδίδουν την τάση «φυγής» στο γεγονός ότι κάποιοι από τους κατόχους αδειών των πρώτων ετών που επένδυσαν στην Ελλάδα επέλεξαν είτε να μην τις ανανεώσουν μόλις ολοκληρώθηκε η πενταετία ισχύος τους είτε να μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα μεταπωλώντας τα ακίνητά τους είτε να αποεπενδύσουν κεφαλαιοποιώντας τα κέρδη από τις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως φαίνεται και από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την τελευταία τετραετία οι τιμές σε περιοχές της Αττικής όπως το κέντρο και τα νότια προάστια αυξήθηκαν κατά 40%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις