«Βέλη» προς τράπεζες και funds εξαπέλυσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την απορία του για καθυστερήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων, την ώρα που το πλαίσιο είναι «αυτοματοποιημένο» και προσομοιάζει σε αντίστοιχα του εξωτερικού.

Όπως είπε οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν με ανομοιόμορφο τρόπο τις αιτήσεις και «μας ανησυχεί το ποσοστό του 46%», καθότι ο αλγόριθμος ήταν σε συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.

Ακόμη ανέφερε ότι «οφείλουν τράπεζες και funds να συμπλεύσουν με την πολιτεία και να επιδείξουν δέουσα υπευθυνότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως έχει συντελεστεί η ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού δανείων αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6.500 οριστικές αιτήσεις και παρατηρείται επιτάχυνση κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Μαριαλένα Αθανασοπούλου για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.  Ο ίδιος έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό των ρυθμίσεων σε 2-3 μήνες.

Δάνεια πάνω από 20 δισ. ευρώ

Όπως τόνισε ο ίδιος, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος.

«Χτίζοντας επάνω στις εντατικές προσπάθειες – όλων των συμμετεχόντων – τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες».

Ανησυχία

Όμως, παρά τιs προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και »οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα», ανέφερε.

Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους, με τον υπουργό να αναφέρει ότι «παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

«Βόμβα» 283 δισ. ευρώ

Από την πλευρά της, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέουςς Μαριαλένας Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η βασική πρόκληση που συνδέεται με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά στον όγκο αλλά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων. Όπως εξήγησε, το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 283 δισ. ευρώ, ή 125% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (139%). Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 251 δισ. ευρώ (με πάνω από 150 δισ. ευρώ σε δημόσιους φορείς) και παραμένουν βασικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Tα εισοδήματα και η δυναμική της οικονομίας επανέρχονται, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στα προ-κρίσης επίπεδα. Οι περισσότεροι δανειολήπτες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εξυπηρέτηση των δανείων τους».