Σεργκέι Λαβρόφ: Αποκλείει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία – Απειλές κατά της Δύσης
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέκλεισε κάθε πιθανότητα να ξαναρχίσουν τώρα ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Ο Λαβρόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι γεωγραφικοί στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία δεν περιορίζονται πλέον στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς αλλά περιλαμβάνουν αριθμό άλλων εδαφών.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας θα επεκταθούν ακόμα πιο πέρα εάν η Δύση παραδώσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν ντρέπεται να δείξει ποια είναι – Συνέντευξη στο BBC
Αλλαξε η γεωγραφία
«Η γεωγραφία είναι τώρα διαφορετική. Δεν είναι μόνο οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, είναι επίσης οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και μια σειρά από άλλα εδάφη, και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, με σταθερό και ανυποχώρητο τρόπο», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ria-Novosti και το δίκτυο RT.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι είχε την πρόθεση να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, λέγοντας ότι στόχος του ήταν η αποστρατιωτικοποίηση και η «αποναζιστικοποίηση» της χώρας — μια δήλωση την οποία απέρριψαν το Κίεβο και η Δύση ως πρόσχημα για έναν επεκτατικό πόλεμο.
Πρώτη φάση
Αφού απωθήθηκε στην αρχική προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 25 Μαρτίου ότι η πρώτη φάση της ειδικής επιχείρησης είχε ολοκληρωθεί και ότι τώρα θα επικεντρωθεί στην «επίτευξη του βασικού στόχου, της απελευθέρωσης του Ντονμπάς».
Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, κατέλαβε το Λουχάνσκ, μια από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς, αλλά απέχει ακόμα από την κατάληψη του συνόλου των εδαφών της έτερης περιοχής του Ντονέτσκ.
Χτυπήματα
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει εδάφη πολύ πέρα από το Ντονμπάς, ειδικά στις νότιες περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, και συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραυλικά χτυπήματα σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις