Κοροναϊός: Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα της μετάλλαξης «Κένταυρος» – Ποιοι καταλήγουν σε νοσηλεία
Αναφορικά με τα συμπτώματα post – covid, υπάρχουν δύο κατηγορίες, η πρώτη είναι αυτή στην οποία τα συμπτώματα κρατάνε για έως 12 εβδομάδες και η δεύτερη στην οποία κρατάνε πολύ περισσότερο, ενώ υπάρχουν και ψυχολογικές συνέπειες.
- Ισαάκ Σούσης: Πέθανε ο γνωστός ποιητής και στιχουργός
- Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί στη Γαλλία – Στο εδώλιο 8 άτομα
- Ενα βήμα πριν από τον Αρειο Πάγο οι συγγενείς των θυμάτων στη Μάνδρα
- Με λευκό φέρετρο το τελευταίο αντίο στον 20χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Αγρίνιο
Νεότερες πληροφορίες για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει σήμερα η νέα εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την ώρα που οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 εξαπλώνονται ραγδαία και κυριαρχεί.
Μιλώντας για τις δύο νέες υποπαραλλαγές στο MEGA, Ο πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε αρχικά πως αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο θωράκισης ενάντια στον ιό και πως η ανοσία, είτε φυσική, είτε τεχνητή έχει ημερομηνία λήξης, η οποία εκτιμάται πως είναι στους 6 μήνες.
Υπάρχει μεγάλη διασπορά αλλά δεν παρατηρούνται πνευμονίες
«Υπάρχει μια μεγάλη διασπορά αυτήν την περίοδο, η οποία έγκειται στην εποχή που διανύουμε, στο ότι δεν υπάρχουν μέτρα» δήλωσε ο γιατρός, και επισήμανε πως παρ’ όλα αυτά οι νοσηλείες είναι δυσανάλογες της διασποράς και δεν παρατηρούνται οι πνευμονίες που βλέπαμε παλαιότερα.
Ποιοι νοσηλεύονται
Στη συνέχεια, εξήγησε πως η μόλυνση σε επίπεδο αριθμών κινείται από τους νεότερους, αλλά σε επίπεδο νοσηλειών κατευθύνεται από τις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Δύο κατηγορίες συμπτωμάτων long covid
Αναφορικά με τα συμπτώματα post – covid, ο κ. Λουκίδης είπε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες, η πρώτη είναι αυτή στην οποία τα συμπτώματα κρατάνε για έως 12 εβδομάδες και η δεύτερη στην οποία κρατάνε πολύ περισσότερο, ενώ υπάρχουν και ψυχολογικές συνέπειες.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα χτες στο MEGA, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ τόνισε πως όντως ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα κοροναϊού κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
«Ο κοροναϊός δεν μας αφήνει να προβλέπουμε τι θα συμβεί σε 20 μέρες από τώρα και γι’ αυτό δεν είχε προβλεφθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, οι υποτύποι του αλλά και η υπερμεταδοτικότητά του. Είναι θετικό ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς θα θέλαμε μονοψήφιο αριθμό ή καθόλου θανάτους από τον κορωνοϊό, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό», είπε η καθηγήτρια.
«Ανάμεσα στους λόγους είναι και ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσμού, είμαστε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, και -έστω και λίγο- υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες από τον τρίτο και τέταρτο εμβολιασμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η παραλλαγή «Κένταυρος»
Για την παραλλαγή «Κένταυρος», η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι «είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό τη δυναμικότητά της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».
Τι δείχνει έρευνα το CDC για την προστασία από την Όμικρον 5
Μια τρίτη και τέταρτη δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει προστασία σε ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Τα ευρήματα της μελέτης, σε συνδυασμό με πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα που δείχνουν ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή της Όμικρον BA.2 μπορεί επίσης να έχουν αντισώματα, δείχνουν ότι τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια μπορεί να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την Όμικρον 5.
Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα 2, 3 και 4 δόσεων mRNA εμβολίων (Pfizer-BioNTech ή Moderna) μεταξύ ενηλίκων με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα σε περισσότερες από 214.000 επισκέψεις επειγόντων περιστατικών και περισσότερες από 58.000 νοσηλείες με διάγνωση ασθένειας σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Ιουνίου 2022.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν:
-Όταν το BA.1 ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 61% για δύο δόσεις κατά των νοσηλειών που σχετίζονται με τον κοροναϊό. Η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε μεταξύ 85%-92% μετά τη λήψη τρίτης/αναμνηστικής δόσης.
-Όταν το BA.2/BA.2.12.1 έγινε κυρίαρχο, η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις ήταν 24% έναντι των νοσηλειών και αυξήθηκε σε 52%–69% μετά από μια τρίτη/αναμνηστική δόση.
-Τα μοτίβα ήταν παρόμοια για τα επείγοντα περιστατικά, με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά την επικράτηση BA.2/BA.2.12.1 και υψηλότερη με 3 ή 4 δόσεις σε σύγκριση με 2 δόσεις.
-Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω κατά τη διάρκεια της BA.2/BA.2.12.1, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 55% μεγαλύτερη 4 μήνες μετά την αναμνηστική/τρίτη δόση και αυξήθηκε στο 80% μία εβδομάδα μετά την τέταρτη δόση
«Δεδομένων των πρόσφατων αυξήσεων θανάτων και νοσηλειών που σχετίζονται με την παραλλαγή BA.5, όλοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων για άτομα σε ανοσοκαταστολή και για ενήλικες άνω των 50 ετών», υπογράμμιζε το CDC.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις