Ο Γρηγόρης Βαλτινός γίνεται ο DA στο θέατρο Ιλίσια
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και απόδοση του σκηνοθέτη ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά από τον Μάνο Κατράκη.
- Μάθαμε για τη μυστική διαδικτυακή ζωή του γιου μας μόνο αφού πέθανε στα 25 του χρόνια
- Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Συνθήκη Σένγκεν
- Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους για σεισμόπληκτους και πλημμυροπαθείς
- «Η Ρωσία προσπάθησε να πνίξει το θέμα» - Νέες κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν για τη συντριβή του αεροσκάφους
Ο Γρηγόρης Βαλτινός, την επόμενη θεατρική σεζόν, συναντιέται με έναν ακόμα εμβληματικό κλασικό ρόλο, στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ. Θα ερμηνεύσει τον «DA» στο ομώνυμο και πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Hugh Leonard.
Διαβάστε επίσης: Το Αργοστόλι αποκτά ξανά Αρχαιολογικό Μουσείο
Το έργο
Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του.
Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, οι νεανικοί του έρωτες, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του. Ο «DA» (από το αγγλικό dad – πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του.
Το φανταστικό συνδέεται με το πραγματικό
Με μια κινηματογραφική ελλειπτική αφήγηση, αναπλάθονται κομμάτια μιας αναγνωρίσιμης οικογενειακής ζωής. Όνειρα, συγκρούσεις, απογοητεύσεις και χαρές έρχονται στο μυαλό του συγγραφέα και δημιουργούν «σκηνές» επί σκηνής. Το φανταστικό συνδέεται με το πραγματικό και γεννούν μια θεατρική πανδαισία χρωμάτων, ένα δυνατό παζλ αντιθετικών στιγμών, ένα σκηνικό σύμπαν, όπου η ανθρώπινη κραυγή εναλλάσσεται με τον ψίθυρο και το γέλιο με το κλάμα.
Στην αριστοτεχνικά δομημένη γραφή του Hugh Leonard, η καλοσύνη και η αγάπη είναι ο σταθερός αναμμένος φάρος που φωτίζει τα πολλαπλά σκοτάδια της καρδιάς και του μυαλού μας. Χθες, σήμερα, αύριο! Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, που λέγεται γη, ο DA του καθένα μας θα μας οδηγεί στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο.
Το «DA» έκανε την πρεμιέρα του το 1973, στις ΗΠΑ, στο Όουνι του Μέριλαντ και αργότερα μεταφέρθηκε στο Broadway, όπου παίχτηκε επί δύο σχεδόν χρόνια, συγκεντρώνοντας, το 1978, τέσσερα θεατρικά βραβεία (Βραβείο Drama Desk για καλύτερο νέο έργο, Βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Νέας Yόρκης για καλύτερο έργο, Βραβείο Outer Critics για καλύτερο έργο της Νέας Υόρκης και Βραβείο Τόνυ για καλύτερο θεατρικό έργο).
Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά, με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, τη θεατρική σεζόν 1979/1980, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Σκηνοθετικό σημείωμα:
Ο «DA» είναι μια ολοζώντανη ανάμνηση ενός κόσμου που χάνεται και που όλοι εμείς έχουμε ανάγκη να κρατήσουμε πάσει θυσία, μέσα στη βίαιη και σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Ο DA είναι ο ήρωας της αθωότητας μας. Ο καλοκάγαθος παππούς, ο απλός, καθαρός άνθρωπος των αξιών και των καλών προθέσεων. Αυτός που ζυμώνεται με τη γη. Αυτός που ξέρει να βρίσκει την ευτυχία σε απλά, καθημερινά πράγματα. Αυτός που αγαπά χωρίς περιορισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια.
Το αριστούργημα του Hugh Leonard ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου, παρελθόντος και παρόντος, παρουσίας και απουσίας, κωμωδίας και δράματος. Ένας είναι ο σταθερός στόχος του συγγραφέα. Να αναδείξει την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλη την γκάμα των συναισθημάτων της. Να αγγίξει το παγκόσμιο, το διαχρονικό, την ουσία και το νόημα της περαστικής μας παρουσίας σε αυτό το μάταιο κόσμο που γρήγορα αλλάζει.
(Πέτρος Ζούλιας)
Πρωταγωνιστούν:
Γρηγόρης Βαλτινός
Μιχάλης Οικονόμου
Γιώργος Σουξές
Νεκταρία Γιαννουδάκη
Στρατής Χατζησταματίου
Κωνσταντίνα Κλαψινού
Βασίλης Παπαδημητρίου
Στο ρόλο της μητέρας η Μαρία Καλλιμάνη
Ταυτότητα Παράστασης:
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – απόδοση: Πέτρος Ζούλιας
Πρωτότυπη μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες παράστασης: Διονύσης Κούτσης
Δημιουργικό αφίσας: Άρης Σομπότης
Hairstyle & make up: Le Boudoir, Εύα Τόμπρου
Χώρος: Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ
Παπαδιαμαντοπούλου & Βασιλίσσης Σοφίας
(μετρό Μέγαρο Μουσικής)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις