Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 14.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο, με πέντε θανάτους να έχουν καταγραφεί στην Αφρική, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Κρούσματα

Τα περισσότερα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, ανέφερε ο ΠΟΥ, αν και όλοι οι θάνατοι έχουν συμβεί στην Αφρική, την περιοχή όπου εντοπίζονται ιστορικά τα ξεσπάσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Διαβάστε επίσης: Φάουτσι για ευλογιά των πιθήκων: Υποεκτιμημένα τα κρούσματα – Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν

Μεταπηδούν στον άνθρωπο

Σημειώνεται ότι ασθένειες των ζώων μεταπηδούν στον άνθρωπο εδώ και αιώνες στην αφρικανική ήπειρο, όμως η αύξηση των μετακινήσεων διευκολύνει τώρα την διασυνοριακή εξάπλωση ιών.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Εφτασαν τα 1.053 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ

Επιπλέον, η Αφρική είναι η ήπειρος με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό, κάτι που ενθαρρύνει τη μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα και περιορίζει τον χώρο όπου τα ζώα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς επαφές με τον άνθρωπο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Την Πέμπτη, ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει τη δεύτερη συνάντηση μιας επιτροπής που θα αποφασίσει αν η έξαρση αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Παρά τον εμβολιασμό, δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού

Από τον Έμπολα μέχρι την ευλογιά των πιθήκων, οι επιδημίες ασθενειών που μεταπηδούν από ζώα στον άνθρωπο έχουν αυξηθεί δραματικά στην Αφρική την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ.

Από το 2012 έως το 2012, οι επιδημίες ζωονόσων σε αφρικανικές κοινότητες έχει αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, καθώς η αστυφιλία, η καταστροφή βιοτόπων και αύξηση των διασυνοριακών μετακινήσεων ευνοούν την εξάπλωση παθογόνων παραγόντων.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμάται εξάλλου ότι έπαιξαν ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας, διευκολύνοντας την επαφή ανθρώπινων πληθυσμών με άγρια ζώα όπως οι νυχτερίδες.