Φυσικό αέριο: «Όχι» του ευρωπαϊκού Νότου στην πρόταση Κομισιόν για μείωση 15%
Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και Ιταλία απορρίπτουν την έκκληση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% για να βοηθηθεί η Γερμανία
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
«Άκυρο» από τον ευρωπαϊκό Νότο παίρνει η πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% του φυσικού αερίου.
Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και Ιταλία απορρίπτουν την έκκληση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% για να βοηθηθεί η Γερμανία, εξηγώντας η κάθε χώρα τους λόγους που είναι αντίθετη σε αυτή την πρόταση.
Την αρνητική στάση της Ελλάδας στην πρόταση της ΕΕ για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου, η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
Τόνισε πως οι προτάσεις Μητσοτάκη για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Eλλάδα: Έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις
«Θα επιμείνουμε στις προτάσεις αυτές, πιστεύοντας ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δηλώσεις έκανε και ο κύριος Σκρέκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.
Ισπανία: Το μέτρο δεν είναι ούτε αποτελεσματικό ούτε δίκαιο
H πρώτη που αντέδρασε πάντως ήταν η Ισπανία, και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, η οποία απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα της μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».
Όπως τονίζει η ισπανίδα υπουργός «οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους» και «η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας.
Πορτογαλία: Η πρόταση είναι μη βιώσιμη
Αρνητική ήταν η στάση και της Πορτογαλίας. Εκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ζοάο Γκαλάμπα , κατέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό μιας «μη βιώσιμης» πρότασης, η οποία αναγκάζει την Πορτογαλία «να μείνει χωρίς ρεύμα».
«Υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τώρα ζητούν βοήθεια», είπε ο Πορτογάλος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης χρέους του ευρωπαϊκού Νότου, ο Βορράς δεν φάνηκε και τόσο αλληλέγγυος.
Ιταλία: Η μείωση της κατανάλωσης θα τιμωρούσε τη βιομηχανία μας
Εντονες είναι οι αντιδράσεις και στην Ιταλία, καθώς ο Μάριο Ντράγκι, πριν παραιτηθεί από πρωθυπουργός, είχε ταξιδέψει στην Αλγερία προκειμένου να συνάψει συμφωνία για τον εφοδιασμό της Ιταλίας με φυσικό αέριο.
«Για την Ιταλία, η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% θα τιμωρούσε πρώτα τη βιομηχανία της , ειδικά τον μεταποιητικό τομέα . Αντίθετα, μια χώρα όπως η Γερμανία που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα θα επωφεληθεί από την αλληλεγγύη των άλλων κρατών της ΕΕ», τονίζουν ιταλικές πηγές στον τομέα της ενέργειας.
Το σχέδιο της Κομισιόν
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.
Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15%.
«Χρησιμοποιούμε το αέριο από απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Γκαλάμπα ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αναγκάστηκε «να αυξήσει πολύ την κατανάλωση αερίου λόγω της [ασυνήθιστης] ξηρασίας» φέτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις