Σαλάτα του Καίσαρα: Ποιος Καίσαρας της έδωσε το όνομα του;
Είναι ίσως η πιο γνωστή και διαδεδομένη σαλάτα σήμερα. Πως πήρε το όνομα της όμως;
Μην είναι ο Ιούλιος (καίσαρας), μην είναι ο Αύγουστος (καίσαρας), μην είναι ο Οκταβιανός (καίσαρας) αυτός που έδωσε το όνομα του στην πεντανόστιμη σαλάτα του Καίσαρα;
Και όμως δεν είναι κανένας από αυτούς. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο αυτοκρατορικού χαρακτήρα που σημαίνει η λέξη επί τοις ουσίας η λέξη. Την σαλάτα του καίσαρα την επινόησε ένας πιο… ταπεινός άνδρας που απλά έτυχε να είναι σεφ και να ονομάζεται Καίσαρας.
Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι το τέκνο του Ιταλού σεφ, Caesar Cardini, ο οποίος την έφτιαξε για πρώτη φορά στο Μεξικό το 1924. Ο Caesar Cardini, μετανάστευσε από την Ιταλία στις ΗΠΑ μέτά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ένα εστιατόριο στα σύνορα με το Μεξικό.
Ζούσε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά εργαζόταν στην Τιχουάνα. Από την ημέρα που έβγαλε το συγκεκριμένο πιάτο για πρώτη φορά, εκείνο έγινε ανάρπαστο και μέσα σε λίγες ημέρες όλη η πόλη μιλούσε για αυτό.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην σαλάτα ήταν το μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν και το ντρέσιγκ περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα.
Κατά τύχη
Πως όμως ο Caesar Cardini, σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτή τη σαλάτα η οποία κατέκτησε όχι μόνο την Τιχουάνα αλλά όλον τον κόσμο; Η κόρη του Roza θυμάται να της λέει ο πατέρας της πως όλο αυτό έγινε από ένα παιχνίδι της τύχης.
- Διαβάστε επίσης: Το εστιατόριο με τους πιο αγενείς σερβιτόρους του κόσμου: «Ορίστε το φαγητό σου, φάτο και άντε γαμ@@σου» λένε στους πελάτες
Στην επέτειο για την 4η Ιουλίου το 1924, το εστιατόριο του Caesar Cardini, είχε πάρα πολύ κόσμο. Κάποια στιγμή οι προμήθειες τελείωσαν και η κουζίνα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους πελάτες.
Ο σεφ έφτασε στα όρια του πανικού. Διακυβεύονταν όχι μόνο το εστιατόριο του αλλά και το όνομα του. Τότε έκανε κάτι τολμηρό. Με τα υλικά που περίσσευαν, έφτιαξε μια σαλάτα με ντρέσινγκ και την σέρβιρε ως το πιάτο ημέρας.
Ένας άλλος αστικός μύθος λέει ότι ο Caesar Cardini εκεί που έκλεινε το μαγαζί του, μπήκε μέσα μια παρέα αεροπόρων από την διπλανή αεροπορική βάση. Οι αεροπόροι πεινούσαν αλλά εκείνος δεν είχε φαγητό να τους βγάλει.
Τότε σκέφτηκε να φτιάξει κάτι πρόχειρο με ότι είχε. Οι αεροπόροι έγλειφαν και τα πιάτα. Τους άρεσε πάρα πολύ. Η σαλάτα αρχικά ονομάστηκε «σαλάτα του αεροπόρου» (Aviator’s salad) και στη συνέχεια πήρε την σημερινή της ονομασία.
Με τα χέρια
Όταν ήταν παιδί, η διάσημη μαγείρισσα Julia Child έτρωγε στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του ’20 και είχε δοκιμάσει πολλές φορές τη σαλάτα από τα χέρια του ίδιου του σεφ.
Πενήντα χρόνια αργότερα επικοινώνησε με την κόρη του, Rosa Cardini, και πήρε την αυθεντική συνταγή για να τη βάλει στο βιβλίο της. Η αυθεντική σαλάτα όπως είπε η Child, δεν τρωγόταν με πιρούνι, αλλά με τα χέρια. Ο Caesar χρησιμοποιούσε ολόκληρο το μαρούλι κι έβαζε όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο. Έτσι, ο καθένας έπαιρνε ένα φύλλο με τα χέρια του και το έτρωγε.
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding
- ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης