Νίκος Χαρδαλιάς: «Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» – Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Καστελλόριζο
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
- Αίτημα για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για το κλίμα στην Ελλάδα
«Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που συμμετείχε, την Πέμπτη, ως ομιλητής στο συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με θέμα «το Δίκαιο της Θάλασσας», στο Καστελλόριζο.
«Αυτή η κυβέρνηση», προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, «έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά».
Το «Σύνταγμα των ωκεανών»
«Το Καστελλόριζο», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, «είναι γεωγραφικά τοποθετημένο σε μία περιοχή, όπου το διακύβευμα για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι διαχρονικά τόσο υψηλό, που η ορθή εφαρμογή του είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας».
«Η Ελλάδα», επισήμανε, «ανέκαθεν διατηρούσε ένα έντονο ενδιαφέρον για το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε: «Η εξέλιξή του, τόσο συμβατική όσο και εθιμική, κορυφώθηκε το 1982 με την υπογραφή και στη συνέχεια με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα πραγματικό, θα μου επιτρέψετε να πω, ‘Σύνταγμα των ωκεανών’, το οποίο αντιπροσωπεύει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια κωδικοποίησης και προοδευτικής ανάπτυξης του Διεθνούς Δικαίου».
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «σαφώς και συντάσσεται με τη διεθνώς διαμορφούμενη άποψη ότι οι διατάξεις της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντανακλούν και κωδικοποιούν υφιστάμενες εθιμικές αρχές, αντιπροσωπεύουν τους βασικούς πυλώνες αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα διεθνές θαλάσσιο κράτος δικαίου».
«Ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζει» η Τουρκία
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «αποτελεί μέρος στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Συνεπώς», εξήγησε, «οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο εξευρωπαϊσμός της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ και στο θαλάσσιο πεδίο θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα έτη».
Η Ελλάδα, ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώνει στην πράξη και ασκεί «ενεργά τα δικαιώματά της, με βάση τις αρχές και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας». Επιπλέον, συνέχισε, «θωρακίζουμε την πατρίδα μας με την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεών μας» ενώ, παράλληλα, «εφαρμόζουμε μια άρτια, δομημένη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία, με στόχο να φέρουμε πιο κοντά ομοφρονούντες δρώντες με κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή μας».
«Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις»
«Το πεπρωμένο του ελληνισμού ανά τους αιώνες», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, «καθορίζεται πάντα από την ικανότητά μας να παραμένουμε ενωμένοι, να προσαρμοζόμαστε και κυρίως να υπερισχύουμε».
Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, «παρά τις εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις των καιρών μας, η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου θα μας επιτρέψουν, για άλλη μία φορά να σταθούμε στο ύψος των μεγάλων προκλήσεων, στο ύψος των παγκόσμιων περιστάσεων».
Στο συνέδριο συμμετείχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ως κεντρικός ομιλητής, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Την συζήτηση συντόνισε ο διεθνολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεώργιος Νούλας.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Michael McCormack.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις