Κοροναϊός: Πόσο κινδυνεύουν από επαναλοίμωξη όσοι νόσησαν; Μεγάλη μελέτη δίνει απαντήσεις
Τα νέα στελέχη της Όμικρον διαφεύγουν της φυσικής ανοσίας, όχι όμως απόλυτα.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Τα στελέχη BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον κυριάρχησαν στον πλανήτη χάρη στην ικανότητά τους να διαφεύγουν από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η προηγούμενη λοίμωξη. Όπως φαίνεται όμως όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν, και ειδικά όσοι είχαν προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον, είναι εν μέρει προστατευμένοι.
Η προηγούμενη λοίμωξη με Όμικρον είναι 76,1% αποτελεσματική στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου από BA.4 ή BA.5, δείχνει μελέτη που παρακολούθησε όλα τα κρούσματα Covid-19 στο Κατάρ μετά την άφιξη των δύο νέων στελεχών.
Στην περίπτωση προηγούμενης λοίμωξης από άλλες παραλλαγές του κοροναϊού που είχαν εμφανιστεί πριν από την Όμικρον, η προστασία είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς ο κίνδυνος λοίμωξης από ΒΑ.4 ή BA.5 μειώνεται μόνο κατά 15,1%.
Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο, είναι όμως διαθέσιμη ως προδημοσίευση στο medRxiv.
«Είναι μια καλή μελέτη» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Κέι Σάτο, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Επισήμανε ωστόσο ότι τα ευρήματα δεν αποκλείεται να επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η αρχική Όμικρον εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα και επομένως θα ήταν αναμενόμενο να διατηρείται ως έναν βαθμό η φυσική ανοσία των πρώην ασθενών.
«Η σύγκριση δεν είναι δίκαιη» συμφώνησε ο Άλεξ Σίγκαλ, ιολόγος του Αφρικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.
Ωστόσο ο Λάιθ Άμπου-Ράνταντ της Ιατρικής Σχολής Weill-Cornell στο Κατάρ, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη, δηλώνει πως στόχος της ομάδας του ήταν να προσδιορίσει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με επαναλοίμωξη, και όχι να αξιολογήσει τη φυσική ανοσία που προσφέρει το κάθε στέλεχος του κοροναϊού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις