Εξαιρετικά σπάνια λευκή φάλαινα βρέθηκε νεκρή σε ακτή της Αυστραλίας
Παρά το λευκό χρώμα του κήτους, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για περίπτωση αλφισμού
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Μια σπάνια -ίσως η μοναδική- λευκή μεγάπτερη φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή σε απομονωμένη ακτή της Βρετανίας, με του βιολόγους να προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τον Μιγκαλού, μια γνωστή ατραξιόν της περιοχής.
Το πτώμα της ασυνήθιστης φάλαινας εντοπίστηκε στις 16 Ιουλίου στην ακτή της Μαλακούτα της ανατολικής Βικτώρια, προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης.
«Ήταν όμορφη αν και νεκρή. Ήταν θεαματικό. Ήταν καθαρό άσπρο και έμοιαζε σαν μάρμαρο. Σκέφτηκα πως έμοιαζε με άγαλμα» δήλωσε στο Sky News o Πίτερ Κόουλς, κάτοικος της περιοχής που ανακάλυψε τη φάλαινα όταν βγήκε για ψάρεμα με καγιάκ.
Ο Κόουλς δεν γνώριζε τότε την περίπτωση του Μιγκαλού, μιας κάτασπρης μεγάπτερης φάλαινας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1991 και παρακολουθούταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν χάθηκε ο πομπός του.
Ειδικοί ανέφεραν ότι η θέση όπου εντοπίστηκε το νεκρό κήτος συμπίπτει με τις μεταναστευτικές διαδρομές του Μιγκαλού.
Οριστική απάντηση όμως μπορούν να δώσουν μόνο οι γενετικές εξετάσεις, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η νεκρή φάλαινα, με μήκος περίπου 10 μέτρων, είναι υπερβολικά μικρόσωμη για να είναι ο Μιγκαλού, του οποίου το μήκος εκτιμάται στα 15 μέτρα.
Παρά το λευκό χρώμα της φάλαινας, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για περίπτωση αλφισμού (γνωστού και ως αλμπινισμός) μια πάθηση που εμποδίζει τελείως την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα.
«Από ό,τι μπορέσαμε να δούμε στην ίδια την φάλαινα, υπάρχουν ενδείξεις σκούρων μπαλωμάτων στο δέρμα» δήλωσε στο ABC News o Πίτερ Μπρικ, αξιωματούχος του πολιτειακού υπουργείου Περιβάλλοντος της Βικτώρια.
Το πιθανότερο είναι ότι η άτυχη φάλαινα έπασχε από μια μορφή λεύκης, η οποία εμποδίζει τη σύνθεση μελανίνης μόνο τοπικά.
Τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις