Αναλένα Μπέρμποκ: Τι θα συζητήσει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην Αθήνα και ποια τα αγκάθια της επίσκεψης
Το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται επίσης να θιγεί, με την Μπέρμποκ να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα
Τι ψάχνει η Αναλένα στην Ελλάδα; Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουλίου ήταν αναμενόμενη. Τη χρωστούσε άλλωστε από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και διέκοψε την περιοδεία της το γεγονός ότι νόσησε από κορωνοϊό.
Η διπλωματική ατζέντα της Μπέρμποκ στην Αθήνα η οποία θα έχει ως είθισται διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναμένεται να έχει πρώτο θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που προκύπτουν από το πεδίο του πολέμου, τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα συμπεριλαμβάνει σίγουρα και εδάφιο Τουρκία, καθώς και μεταναστευτικό. Ζητήματα όπως η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα των επενδύσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με φόντο και το πρότζεκτ της Volkswagen στην Αστυπάλαια, καθώς και ο τουρισμός θα μπουν επίσης προς συζήτηση στο κεφάλαιο της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Διαβάστε επίσης: FAZ: Τα σχέδια αποστολής όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία έχουν αποτύχει
Ουκρανία και μεταναστευτικό
Οι νέες συνθήκες Ψυχρού Πολέμου που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανάγκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καθώς και της επισιτιστικής κρίσης είναι στα ζητήματα που η Ευρώπη καλείται να δώσει απαντήσεις.
Το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται επίσης να θιγεί, με την Μπέρμποκ να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, μην διστάζοντας ακόμα και να ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα και τη Μαδρίτη για καταγγελίες που τις συνδέουν με πρακτικές επαναπροωθήσεων.
«Οι εικόνες τρόμου και οι ειδήσεις που φτάνουν αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Με λυπούν βαθιά. Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας #Μelilla #Evros» είχε αναφέρει σε αναρτήσεις της στο τέλος Ιουνίου η Μπέρμποκ μετά από σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel προσθέτοντας ότι «τα γεγονότα και οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο ανθρώπινος πόνος μάς υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε στην #ΕΕ αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου». Και το ερώτημα είναι αν η Μπέρμποκ θα θελήσει να ασκήσει κριτική στην Αθήνα και από ελληνικού εδάφους…
Η Τουρκία
Μεγάλο θέμα, που θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος για την Αθήνα αποτελεί και το ζήτημα της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το Βερολίνο δείχνει να εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να παίρνει θέση καταγγέλλοντας την αναθεωρητική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα.
Η ελληνική διπλωματία κρατά στην ατζέντα της τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο τέλος Μαΐου και την αναλυτική ενημέρωση του για την τουρκικη παραβατικότητα. Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Σολτς, ο οποίος καταδίκαζε τις τουρκικές υπερπτήσεις και διεμήνυε ότι «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας». Προακλώντας μάλιστα οργισμένη αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ακολούθησε η ανάρτηση του γερμανού πρεσβευτή, Ερνστ Ράιχελ μετά «το χάρτη Μπαχτσελί», ο οποίος σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεμήνυε ότι «οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας είναι απαράδεκτη».
Γερμανικά ΜΜΕ εναντίον Ερντογάν
Την αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν εμφανίζεται να καταδικάζει και ο γερμανικός Τύπος, με το RND να υπογραμμίζει το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρος να θελήσει να μιμηθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την FAZ να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μία νέα Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι τα σχετικά διδάγματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Ακόμα και αν η Γερμανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα συμφέροντα της στην Τουρκία, το περιβάλλον εκτιμάται ως πολύ πιο θετικό από ότι ήταν στο παρελθόν για την Αθήνα. Και σε αυτό το πλαίσιο μία δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ που θα καταδίκαζε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, εκφράζοντας την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, που πλέον απειλείται ανοιχτά θα ήταν ευπρόσδεκτη.
Δυτικά Βαλκάνια
Στην ατζέντα των συνομιλιών της Μπέρμποκ θα είναι και το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, σε μία περίοδο που ευνοεί την εν λόγω συζήτηση καθώς η Δύση θέλει να ανακόψει την όποια επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του Βερολίνου είναι η πρόσφατη περιοδεία του Σολτς στα Βαλκάνια, καθώς και η επίσκεψη του στην Ελλάδα, στις 10 Ιουνίου, όταν λάμβανε χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ανάρρωση της Μπέρμποκ ο Δένδιας είχε συναντηθεί μαζί της και στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου, με το tweet του υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρει ότι έγινε μια «ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για ελληνο-γερμανικές σχέσεις, με έμφαση σε ενεργειακή συνεργασία, και για εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια».
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0
- Σε έξαρση οι ψυχώσεις στις ΗΠΑ – Μαθαίνουν να ζουν ακούγοντας «φωνές»
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υποδέχθηκε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο