Η λιθουανική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων (που υπόκεινται σε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας) προς και από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το RIA Novosti.

Παρέμβαση ΕΕ

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε ότι η Λιθουανία θα έπρεπε να επιτρέψει στη Ρωσία τη διαμετακόμιση (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Vitaly Nevar) σκυροδέματος, ξυλείας και αλκοόλ – μέσω εδαφών της ΕΕ – στον ρωσικό θύλακα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δείτε ακόμα – Ουκρανία: Το Καλίνινγκραντ και η αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Τον περασμένο Ιούνιο, η Λιθουανία δεν επέτρεψε στη Ρωσία να στείλει σιδηροδρομικώς στο Καλίνινγκραντ εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας που απείλησε με αντίποινα.

Ρωσικές απειλές

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε τονίσει ότι οι λιθουανικές αρχές, έχοντας λάβει μια τέτοια απόφαση, έδρασαν επιθετικά και προειδοποίησε ότι εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, τότε η Μόσχα θα λάβει σκληρά μέτρα, η προετοιμασία των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, γράφει το RIA Novosti.

Εκπρόσωπος του λιθουανικού οργανισμού σιδηροδρόμων ανέφερε ότι ενημέρωσε τους πελάτες του πως μπορούν να στείλουν ξανά εμπορεύματα.

«Είναι πιθανό κάποια αγαθά να μεταφερθούν ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Μάντας Ντουμπάουσκας στη λιθουανική τηλεόραση.

Αξιωματούχος του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι περίπου 60 βαγόνια με τσιμέντο θα μεταφερθούν σύντομα στον ρωσικό θύλακα.

Αποκομμένο από τη Ρωσία

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και στη Λιθουανία, και είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Ρωσία.

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, η απαγόρευση είχε επηρεάσει έως και τις μισές αποστολές εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ, αν και οι λιθουανικές αρχές υπολόγιζαν πως μόνο το 15% είχε πληγεί.