Κίνα: Η διττή στρατηγική του Πεκίνου – Γυρνά την πλάτη στη Ρωσία
Σταδιακή καχυποψία προς τη ρωσική οικονομία φέρεται να δημιουργείται στο Πεκίνο, το οποίο παρά τις ποσότητες ρεκόρ στις ενεργειακές εισαγωγές γυρνά την πλάτη στις επενδύσεις
Σταδιακή καχυποψία προς τη ρωσική οικονομία φέρεται να δημιουργείται στο Πεκίνο, το οποίο παρά τις ποσότητες ρεκόρ στις ενεργειακές εισαγωγές -με πολύ χαμηλές τιμές βέβαια- γυρνά την πλάτη στις επενδύσεις, φοβούμενο να υποστεί κυρώσεις στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επενδύσεις με «όχημα» τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative – BRI), έχουν πέσει στο μηδέν για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την απροθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να χάσει χρήματα. Συγκεκριμένα, έκθεση του Green Finance & Development Center στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, ανέφερε πως το Πεκίνο δεν συνήψε νέες συμφωνίες με ρωσικές οντότητες στο πλαίσιο του προγράμματος BRI το πρώτο εξάμηνο του 2022.
- Διαβάστε επίσης: «Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα»
Η απειλή των κυρώσεων
Ο διευθυντής του κέντρου, Nedopil Wang, επεσήμανε είπε ότι η απειλή των κυρώσεων υπό την ηγεσία της Δύσης αποτρέπει την Κίνα από το να επενδύσει στη Ρωσία και η χώρα εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή.
«Η πτώση αυτή μπορεί να είναι “μόνο προσωρινή”, καθώς υπάρχει σίγουρα ισχυρή δέσμευση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», σημείωσε ο Wang και πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές ρωσικών καυσίμων έχουν αυξηθεί παρά τον πόλεμο.
Η Ρωσία ήταν μεταξύ των βασικών αρωγών στο BRI, που θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στον κόσμο. Από το 2013, έχουν επενδυθεί, μέσω του νέο «Δρόμου του Μεταξιού» 932 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 561 δισ. σε κατασκευαστικά συμβόλαια και 371 δισ. σε επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση.
Η αποχώρηση από τη Ρωσία σηματοδοτεί το πρώτο εξάμηνο χωρίς συμφωνία (μέσω του BRI) Πεκίνου -Μόσχας, την ώρα που το 2021 οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.
Νέες ενεργειακές συμφωνίες
Βέβαια, η Κίνα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας, εισάγωντας περίπου το 15% του πετρελαίου και το 8% του φυσικού αερίου. Νέες ενεργειακές συμφωνίες συνήφθησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, μέρες πριν δοθεί εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Από την εισβολή του Φεβρουαρίου, το Πεκίνο έχει επικρίνει τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία, αν και πολλές από τις εταιρείες της χώρας προσέχουν να μην τις παραβιάζουν.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Fudan έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία έχει γίνει πλέον ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του BRI, καθώς η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
- Deutsche Bank: Οι πέντε λόγοι που κάνουν το 2025 να είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά επενδύσεων
- Πολυτελή ακίνητα: Πόσα θα πληρώνατε για έναν πύργο σε νησί της Γαλλίας
- Βρετανία: Με ρυθμούς ρεκόρ χάνονται οι θέσεις εργασίας
- Ονδούρα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Σελάγια
- Σεισμός: 6,9 Ρίχτερ χτυπούν το Θιβέτ – «Υπάρχουν νεκροί σε 3 κοινότητες»
- Νέα Ορλεάνη: Τον τόπο της επίθεσης επισκέφθηκε ο Μπάιντεν με τη σύζυγό του