Έβρος: Τέταρτη μέρα μάχης στη Δαδιά – Εχθρός οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι άνεμοι
Μια πολύ δύσκολη κατάσταση...
Για τέταρτη μέρα ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, στον Έβρο.
Η φωτιά είναι έρπουσα και αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, ενώ αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
- Διαβάστε επίσης: Στάχτη 15.000 στρέμματα στη Δαδιά: Ανεπανόρθωτη ζημιά στη πανίδα
Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, προς το παρόν οι άνεμοι είναι ήπιοι, αλλά από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασής τους στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης από ανατολικοί σε νότιοι, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πώς θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν συνδρομή με 2 αεροπλάνα PZL, καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Εχουν διατεθεί επίσης 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομάδας «Δευκαλίωνα» και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.
Ο οικισμός της Δαδιάς εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, το μέτωπο άλλαξε πορεία.
Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο, βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
«Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης.
Στην περιοχή βρέθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Σπάνια είδη γύπα κατοικούν στο δάσος της Δαδιάς
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Υπάρχουν εστίες που καίνε και στον πυρήνα του Πάρκου και γίνεται
προσπάθεια να μην επεκταθεί δυτικά προς τις θέσεις φωλεοποίησης του μαυρόγυπα.
Όλα τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α είναι επιτόπου και συνεπικουρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, δίνουν πληροφορίες στις ομάδες πυρόσβεσης για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτίρια της Μονάδας γίνονται οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης.
Η ΜΔΠΠ συμμετέχει με τον τοπικό υλοτομικό συνεταιρισμό στη διάνοιξη αντιπυρικής γραμμής μπροστά από το παρατηρητήριο αρπακτικών για την ανάσχεση της πυρκαγιάς προς το παρατηρητήριο και κατ΄επέκταση προς τις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ και το χωριό της Δαδιάς. Επιπλέον, έγινε μίσθωση μηχανήματος γκρέιντερ για τον άμεσο καθαρισμό της αντιπυρικής γραμμής.
Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων/ορνιθολόγων για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών σε φωλιές και ενδιαιτήματα των ειδών και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΜΔΠΠ Έβρου και Δαδιάς να προταθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης.
Επιπλέον, σήμερα καταφθάνει ειδική ομάδα για την περίθαλψη τυχόν τραυματισμένων ζώων σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και άλλες οργανώσεις και φορείς.
Την επόμενη μέρα της κατάσβεσης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα ενεργοποιήσει το Post Fire Biodiversity Hub του Technical Support Instrument (TSI) της Ε.Ε., ώστε να καταγραφούν χωρικά οι πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς και στις φωλιές του Μαυρόγυπα (η μεγαλύτερη αποικία σε όλη την Ευρώπη) και των άλλων πτωματοφάγων και αρπακτικών.
Ήδη, έχει δεσμευτεί ποσό στον προϋπολογισμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές στην περιοχή μετά την καταγραφή των ζημιών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις