Πυρκαγιές: Στο έλεος της φωτιάς τα Βατερά στη Λέσβο και η Δαδιά στον Έβρο
Νέα φωτιά στην Τροιζήνα - Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, ενώ για δεύτερη ημέρα φλέγονται και τα Βατερά στην Λέσβο με τις φλόγες να σταματούν στην θάλασσα. Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν πολλά σπίτια. Χωριά ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας, η οποία αντιμετωπίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα το πρωί σήμανε νέος συναγερμός με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο στην Τροιζήνα.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μίλησε για πολύ δύσκολα μέτωπα, τόσο στη Λέσβο όσο και στον Έβρο, ενώ αποκάλυψε ότι κινδύνεψαν τρεις πυροσβέστες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο καύσωνας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Στην Δαδιά στον Έβρο
Η φωτιά στο Δάσος Δαδιάς, μαίνεται για τέταρτη ημέρα και, μάλιστα, από χθες δόθηκε εντολή εκκένωσης του κοντινού οικισμού αφού οι φλόγες έφτασαν απειλητικά στα σπίτια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το pameevro.gr, o δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».
Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση, o Παναγιώτης Καλακίκος ανέφερε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς, η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική ζώνη.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Αν βρίσκεστε στη #Δαδια #Έβρος, εκκενώστε τώρα προς #Γιαννούλη–#Σουφλί
‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ https://t.co/9lipugtsn0@pyrosvestiki
— 112 Greece (@112Greece) July 23, 2022
Η φωτιά προκλήθηκε σε ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες και υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή, πάντως, έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Καίγονται χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου – Αγώνας δρόμου για αντιπυρικές ζώνες
Επισημαίνεται ότι η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς έχει επικεντρωθεί περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς μιας και για ακόμα μια ημέρα η φωτιά καταστρέφει στον διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που, το απόγευμα του Σαββάτου (23/07), ανέρχονταν στα πέντε, σύμφωνα με τον Δήμητρη Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Τι είπαν Στυλιανίδης, Αμυράς από Δαδιά
Στα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, λίγο πριν τις 08:15 το πρωί της Κυριακής 24 Ιουλίου 2022, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.
Τα ενεργά μέτωπα
Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.
Στη Λέσβο η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερά αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8.
Στην Κορώνη, όπου η κατάσταση είναι καλή, επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα ζMi8, 2 VL215 και δύο τράκτορες.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν δηλώσεις από τον υπουργό και υφυπουργό.
«Έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα με αρμόδιους ανθρώπους από την Αθήνα, μαζί με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή και τοπικούς παράγοντες. Θα δούμε τώρα πως μπορούν να αναπτυχθούν αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας πως η ομάδα θα είναι όλη ημέρα επί του πεδίου για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά μας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε τα εξής: «Έχουμε δώσει όλη μας τη δύναμη ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου. Οργανώνουμε σταθμό πρώτων βοηθειών για την πανίδα και από τώρα ήδη σχεδιάζουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δάσους».
Στα Βατερά της Λέσβου
«Μάχη» με τη φωτιά που μαίνεται στα Βατερά Λέσβου δίνουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο προκλήθηκε το πρωί του Σαββάτου (23/07) και έκαψε σπίτια στον κοντινό οικισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kalloninews.gr, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε καθώς το πρώτο φως της ημέρας έφερε ήδη δυνατούς ανέμους που δυνάμωσαν το μέτωπο και έτσι ένα ελικόπτερο άρχισε τις ρίψεις νερού.
Eξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή ξέφυγε Δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών.
Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται αρκετά κρίσιμη με τους πυροσβέστες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών.
Κάηκαν τουλάχιστον 10 κατοικίες
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια ελέγχου της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά και, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είχε ελεγχθεί κατά 70% στο μέτωπο της παραλίας Βατερών κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (23/07). Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές, όπως και τουλάχιστον 10 κατοικίες.
Επίσης, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας lesvosnews.net, ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, δόθηκε μεγάλη «μάχη» τη νύχτα και ήδη είχε δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη για να περιοριστεί η φωτιά σε αυτό το σημείο.
Απεγκλωβίστηκαν εννέα άνθρωποι – Κινδύνεψαν πυροσβέστες
Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και επρόκειτο για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μια από τους διασωθέντες διακομίσθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατό, επισήμανε στον ΣΚΑΪ για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στη χώρα ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αποκαλύπτοντας ότι κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης κινδύνεψαν οι ζωές τριών πυροσβεστών. «Τους σώσαμε τελευταία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε δε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.
Για τη φωτιά στη Λέσβο διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» σημείωσε.
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας
Χωριά ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 1 Ε/Π για να σβήσουν και τις; τελευταίες μικροεστίες. Πεζοπόρα τμήματα αντιμετώπισαν κάθε εστία και αναζοπύρωση κατά τη διάρκεια φως νύχτας.
Η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κορώνης – Φοινικούντας είναι εφικτή, πρέπει όμως οι οδηγοί να διέρχονται με μεγάλη προσοχή.
Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα η Μεσσηνία κάτι που κάνει τις αρχές της Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις