Αμέλια Έρχαρτ: Οι περιπέτειες της πρώτης γυναίκας που διέσχισε με πάθος τα σύννεφα
Eίναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. H Αμέλια Έρχαρτ, η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ, εξερευνώντας τους «αιθέρες».
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η ιστορία της ζωής της και οι απίθανοι αστικοί μύθοι γύρω από τη εξαφάνισή της δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα να εξάπτουν τη φαντασία και να προκαλούν θαυμασμό. Ήθελε να πετάει για να είναι ελεύθερη, αλλά και γιατί όπως έλεγε: «Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το να είσαι… επιβάτης».
Ενέπνευσε γυναίκες και άνδρες να κυνηγήσουν το όνειρό τους, έγραψε βιβλία που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και υπήρξε διεθνής διασημότητα κατά τη διάρκεια της ζωής της.
- Διαβάστε επίσης: Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέρασε τον Ατλαντικό
Η Αμέλια Έρχαρτ έμεινε στην ιστορία ως μία πρωτοπόρος της αεροπορίας- κάποιος θα πεί – και της γυναικείας χειραφέτησης. Είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ επιχείρησε να επαναλάβει το θρίαμβό της κάνοντας το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Οπότε και εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ερευνητές υποστηρίζουν ύστερα από 80 χρόνια ότι επιτέλους βρέθηκαν τα οστά της.
Το ημερολόγιο έγραφε 2 Ιουλίου 1937 όταν η Έρχαρντ εξαφανίστηκε κοντά στη νήσο Χάουλαντ. Ο θάνατός της δηλώθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1939, ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε δόθηκαν απαντήσεις για το τραγικό τέλος της. Η ιστορία της Έρχαρντ έκτοτε γοητεύει το συλλογικό υποσυνείδητο και η εξαφάνισή της συνοδεύεται από δεκάδες θεωρίες, με την επικρατέστερη να υποστηρίζει ότι την κρατούσαν όμηρο στην Ιαπωνία.
Ποια ήταν η ζωή της
Η Αμέλια Έρχαρτ , το αγοροκόριτσο που σκαρφάλωνε στα δέντρα, γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Από νεαρή ηλικία ήταν ανεξάρτητο, ατίθασο πνεύμα. Κρατούσε λεύκωμα με φωτογραφίες πετυχημένων γυναικών της εποχής της και όταν ήταν δέκα ετών είδε το πρώτο της αεροπλάνο… κάτι που δεν την εντυπωσίασε!
Δέκα χρόνια αργότερα σε μια πτητική επίδειξη, ένας πιλότος πίστεψε ότι θα τη φοβίσει, πετώντας λίγο πιο χαμηλά. Η Αμέλια έβλεπε την επίδειξη με μια φίλη της και το κόκκινο γυαλιστερό αεροπλάνο πέταξε επικίνδυνα χαμηλά δίπλα της … τότε ήταν που με φόβο και χαρά κάτι μέσα της ξύπνησε: «Δεν το κατάλαβα εκείνη τη στιγμή, αλλά εκείνο το κόκκινο αεροπλάνο μού είπε κάτι όταν πέταξε δίπλα μου».
Τελειώνοντας το γυμνάσιο και ενώ μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος εργάστηκε ως στρατιωτική νοσοκόμα στον Καναδά. Το 1919 αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έχοντας όμως όλες αυτές τις ανησυχίες έναν χρόνο αργότερα εγκαταλείπει τις σπουδές της.
Η πτήση που την έκανε σταρ
Την άνοιξη του 1928, στα 31 της, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα που θα ήταν η ευκαιρία που πάντα περίμενε: να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό ως επιβάτης .Ο εκδότης και μετέπειτα σύζυγός της Τζορτζ Πάτναμ της πρότεινε να πετάξει ως επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό και να κρατήσει το ημερολόγιο της πτήσης. Η Έρχαρτ δέχθηκε και έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό (17-18 Ιουνίου 1928).
Μερικούς μήνες μετά έγινε ιδρύτρια και πρόεδρος της πρώτης ένωσης γυναικών πιλότων. Τα 99 μέλη της ένωσης έδωσαν και το χαρακτηριστικό όνομα «The Ninety-Nines».
Αποφασισμένη να δικαιώσει τη φήμη της, η Έρχαρτ πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το διήμερο 20-21 Μαΐου 1932, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ. Ακολούθησαν δεκάδες πτήσεις και ρεκόρ και παράλληλα υποστήριξε το άνοιγμα της αεροπορίας στις γυναίκες πιλότους.
H Αμέλια Έρχαρτ πέρα απο τους.. «αιθέρες»
Συντάκτρια του Cosmopolitan και fashion icon!
Οι πτήσεις δεν ήταν η μοναδική ασχολία της. Έδινε ακούραστα διαλέξεις σε όλη τη χώρα για την αεροπορία και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε στήλη στο Cosmopolitan και σε άλλα έντυπα της εποχής. Έγραψε βιβλία, ανάμεσά τους το αυτοβιογραφικό «Last Flight», το οποίο δημοσιεύτηκε μετά την εξαφάνισή της. Αν και αγοροκόριτσο, η Έρχαρτ ήταν και σχεδιάστρια ρούχων, η «γραμμή» τους ήταν απλή, βολική, με παντελόνια, μπλούζες, κοστούμια και καπέλα που φόραγε η ίδια και είχαν γίνει σήμα κατατεθέν της. Τα ρούχα της γίνονταν ανάρπαστα και έκανε η ίδια το μοντέλο σε καταλόγους και περιοδικά μόδας. Η λεπτοκαμωμένη φιγούρα της με τα κοντά ατίθασα μαλλιά είχε γίνει trend. Η Έρχαρτ σχεδίασε μέχρι και βαλίτσες ταξιδιού, έτσι ακριβώς όπως τις ήθελε για τα «ουράνια» ταξίδια της.
Το μυστήριο πίσω από την εξαφάνισή της
Οι αστικοί μύθοι γύρω από την εξαφάνισή της …
Μια θεωρία, όπως αναφέρει το BBC, θέλει την Έρχαρτ να μην σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, αλλά να ήταν υπό κράτηση από τις ιαπωνικές αρχές. Και υπάρχει και σχετική φωτογραφία που το επιβεβαιώνει, αν και η αυθεντικότητά της αμφισβητείται. Η εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του 20ου αιώνα. Τα πραγματικά γεγονότα παραμένουν άγνωστα. Μια ακόμη θεωρία είναι πως το αεροσκάφος της να ξέμεινε από καύσιμα και να συνετρίβη στον ωκεανό. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fox News, οι ερευνητές του International Group for Historic Aircraft Recovery (ΤIGHAR) ανατρέπουν τη μέχρι στιγμής αφήγηση της ιστορίας.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ξέμεινε από καύσιμα, ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία από πολλές πηγές ότι δεν ισχύει αυτό», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της TIGHAR, Ρίτσαρντ Γκιλέσπι.
Πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν ότι ένα κομμάτι μετάλλου, που εκβράστηκε στη νήσο Νικουμαρόρο του δυτικού Ειρηνικού το 1991, ήταν το μεταλλικό μπάλωμα που είχε χρησιμοποιηθεί στο αεροπλάνο της Έρχαρτ. Στο ίδιο αυτό νησί, που λεγόταν παλαιότερα νήσος Γκάρνερ, είχαν βρεθεί το 1940 ανθρώπινα οστά, που πιστεύεται ότι ανήκαν στην Αμερικανίδα πιλότο.
Το 2009, η ζωή της έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τη Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις