Βρετανία: Σούνακ εναντίον Τρας με το βλέμμα στο μεταναστευτικό
Στο μεταναστευτικό στρέφεται η συζήτηση των δυο επίδοξων υποψηφίων του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος. Δραστικότερα και αυστηρότερα μέτρα υπόσχονται και οι δυο
Στο προεκλογικό του βίντεο ο Ρίσι Σούνακ ξεκινά αμέσως με την ιστορία της γιαγιάς του και το πως κατάφερε τη δεκαετία του 1960 να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μετανάστρια με στόχο να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή. Συνεχίζει παινεύοντας τη χώρα για το γεγονός ότι έδωσε την ευκαιρία στην οικογένειά του και σε εκατομμύρια άλλους τη δυνατότητα να κατακτούν τα όνειρά τους.
Από την άλλη η Λιζ Τρας ήταν εκείνη που το 2016 ψήφισε κατά του Μπρέξιτ, κυρίως για οικονομικούς λόγους, όμως αν μη τι άλλο δείχνει την ανοχή της προς την τότε ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων.
Τώρα όμως σε αυστηρό τόνο ο Σούνακ εξαγγέλλει «πλαφόν στους αιτούντες άσυλο», το οποίο θα ορίζεται από το κοινοβούλιο και η αντίπαλός του Λιζ Τρας την επέκταση του – τουλάχιστον αμφιλεγόμενου – πλάνου μετανάστευσης από τη Ρουάντα. Κοινός τόπος και των δυο υποψηφίων, που διεκδικούν την ηγεσία των Τόρις και κατ’ επέκταση της πρωθυπουργίας της χώρας, η λήψη δραστικότερων και αυστηρότερων μέτρων στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Σήμερα και οι δυο ξεχνούν το παρελθόν…
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται πιο προετοιμασμένος, καθώς δημοσίευσε στην Telegraph ένα πλάνο 10 σημείων που περιγράφουν τις κινήσεις του τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του. Μεταξύ αυτών το πλάνο της Ρουάντα, που ούτε εκείνος εγκαταλείπει και αντιθέτως δεσμεύεται να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να πετύχει και παράλληλα επιδιώκει να εφαρμόσει συνεργασίες και με άλλες χώρες. Συγκεκριμένα σκοπεύει να ανταμείψει τις χώρες που θα δέχονται πίσω όσους δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο, με οικονομική βοήθεια, εμπορικές συμφωνίες ή ακόμα και ευνοϊκότερους όρους για βίζες.
Αναφερόμενος στο σύστημα ασύλου ως «υπό κατάρρευση που θέλει επειγόντως επιδιόρθωση», προανήγγειλε συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν με στόχο την κοινή συνεργασία και εύρεση λύσης στη φύλαξη των συνόρων, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στις ακτές της χώρας από το κανάλι της Μάγχης.
Η Λιζ Τρας τώρα, η οποία και παραμένει πρώτη με διαφορά στις προτιμήσεις των μελών των Συντηρητικών, ξεκαθάρισε ότι θέλει να δει το πλάνο της Ρουάντα να εφαρμόζεται πλήρως και μάλιστα να το επεκτείνει και με άλλες χώρες, παρά τις δικαστικές διαμάχες που φέρνει για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Περισσότερα στο αυριανό ντιμπέιτ;
Επισημαίνεται ότι ακόμα κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει μπει σε αεροπλάνο προς την αφρικανική χώρα και αν το σχέδιο μετανάστευσης χαρακτηριστεί παράνομο από τις δικαστικές αρχές, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει 120 εκατομμύρια λίρες, τις οποίες έχει δεσμευτεί να πληρώσει στην Ρουάντα.
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας γράφοντας στην κυριακάτικη Mail, δεσμεύτηκε να αυξήσει το προσωπικό των συνόρων κατά 20%, από 9.000 που είναι τώρα σε 10.800.
Όποια και να είναι η εξέλιξη, το σίγουρο είναι ότι είτε υπό την ηγεσία τους ενός είτε του άλλου το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συγκρούεται με οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνή δικαστήρια.
Φέτος, τους πρώτους 6 μήνες του χρόνου, πάνω από 14.000 μετανάστες έχουν διασχίσει με μικρές βάρκες το κανάλι της Μάγχη ενώ επισημαίνεται ότι πέρυσι πήραν άσυλο σχεδόν 14.734 άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έφτασαν στις ακτές της χώρας.
Η εικόνα της στρατηγικής και των δυο υποψηφίων θα ξεκαθαριστεί καλύτερα αύριο Δευτέρα 25 Ιουλίου, οπότε και θα γίνει το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ Σούνακ – Τρας στις 21:00 ώρα Αγγλίας στο BBC.
Πηγή: Deutsche Welle
- «Φως στο Τούνελ»: Η ώρα της αποκάλυψης
- Σε αυτό το εστιατόριο οι εργαζόμενοι έχουν άνοια και οι πελάτες χαίρονται με την… κακή εξυπηρέτηση
- Ηράκλειο: Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε στο λιμάνι – Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
- Στο Αυτόφωρο η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Και τώρα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος; Ο παράγοντας Τραμπ
- 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ποιες ταινίες και αφιέρωματα θα δούμε μέχρι τις 27/11