Φωτιά στον Έβρο: Μεγάλη μάχη στο νοτιοδυτικό μέτωπο – «Έχουν καεί περίπου 15 χιλ. στρέμματα»
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς. Τι δήλωσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ, όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς: «Δεν ξέρω πόσες ημέρες θα διαρκέσει η μάχη στη Δαδιά».
Από τη μεριά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις.
- Διαβάστε επίσης: Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές κλιματολογικές συνθήκες το εκρηκτικό κοκτέιλ για τις πυρκαγιές
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ».
Η ενημέρωση από τον Χρήστο Στυλιανίδη
Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.
«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».
«Να διασφαλίσουμε την προοπτική του οικοσυστήματος»
«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA
Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου τρεις ώρες ξέσπασε μπόρα στην περιοχή κάτι που έδωσε ελπίδες στους πυροσβέστες.
Στόχος να μην υπάρξει επέκταση της φωτιάς
«Δύσκολες ώρες, πέμπτη συνεχή ημέρα μάχης στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς. Τώρα επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες στο νότιο τμήμα, εκεί έχουμε κάποιες αναζωπυρώσεις οι οποίες μας προβληματίζουν για να μην έχουμε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Εκεί στοχεύουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στο να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, γιατί μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο μέτωπο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Φαίνεται ότι πάμε καλά στο βόρειο σκέλος του δάσους, προς Λυκόφως και προς Δαδιά. Αλλά στο νότιο σκέλος προς Λευκίμμη, νοτιοδυτικά δηλαδή, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το δάσος είναι παρθένο, έχει πολύ πυκνή βλάστηση. Η μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο – με τις πολλές χαράδρες και τα απροσπέλαστα σημεία – δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Η μάχη δίνεται από αέρος κυρίως με στοχευμένες ρίψεις, που βοηθούν τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και με μηχανήματα που κάνουν διανοίξεις», επισήμανε.
Μεγάλη μάχη στη ζώνη Α1
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη μάχη δίνεται στη ζώνη Α1, δηλαδή στο στενό πυρήνα προστασίας του δάσους. Εκτίμησε ότι έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα. «Η μάχη αυτή δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει. Δεν βρέχει, κάποιες σταγόνες έπεσαν, ελπίζουμε να βρέξει. Τα πεύκα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις πυρκαγιές. Είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες – ευχή και προσευχή – να βρέξει λίγο για να επιβραδυνθεί η φωτιά και να ελεγχθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, υπάρχουν στο δάσος αντιπυρικές ζώνες, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερες, πολλά χρόνια πριν. «Επικρατούσε η άποψη ότι επειδή είναι παρθένο και αυστηρά προστατευόμενο, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ενοχλεί τους διαβιούντες σπάνιους πληθυσμούς των αρπακτικών. Υπήρχαν αντικρουόμενες λογικές.
Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται, βλέπουμε δηλαδή ότι πλέον πρέπει να συνυπάρχουν όλα αυτά. Να υπάρχουν και πολύ περισσότερες ζώνες πυρασφάλειας, πολύ περισσότερα σημεία υδροληψίας, περισσότερα φυλάκια και να συντηρούνται όλα αυτά. Όχι “δεν πειράζω επειδή είναι προστατευόμενη περιοχή”. Προστατεύω. Η λογική και επιστημονική παρέμβαση είναι για την προστασία. Όταν ξεσπάσει μια τέτοια καταστροφική πυρκαγιά, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις κάνει όλα όσα έπρεπε», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.
Επιπλέον, ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι φέτος τα δασαρχεία του Έβρου είχαν χρηματοδότηση και έγιναν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αλλά όπως τόνισε, «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις».
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό
- Εθισμός στη νίκη, φόβος στις αράχνες: Ο Μαξ Φερστάπεν δεν λέει να σταματήσει
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Είχε στο ψυγείο το παιδί της 4 μέρες, μου ζήτησε να πληρώσω την κηδεία», λέει ο θείος της